Leivinpaperi bio- vai sekajätteeseen? Voi riippua siitä, missä asut

Julkaistu:

Kotikeittiö
Leivinpaperi on yksi kotien yleisimmistä tuotteista, mutta eri paikkakunnilla on toisistaan eriävät viralliset ohjeensa sen kierrättämiseen.
Leivinpaperi on yksi yleisempiä keittiöissä käytettäviä tuotteita. Mutta kuuluuko se sekajätteeseen vai biojätteeseen?

Leivinpaperin kierrättämisestä on eriävää tietoa.

Esimerkiksi Martat kertovat sivuillaan, että useat leivinpaperit voi laittaa biojätteeseen. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kertoo kuitenkin jäteoppaassaan, että leivinpaperi kuuluu sekajätteeseen, eikä sitä pidä laittaa biojäteastiaan. Pirkanmaan jätehuolto taas listaa leivinpaperit ja voipaperit biojätteeseen kuuluvaksi.

Esimerkiksi MetsäTissue kertoo sivuillaan, että yhtiön sertifioidusta puusta valmistetut leivinpaperit kuuluvat nimenomaan biojätteeseen.

Asia selviää parhaiten tuotepakkauksesta tai oman alueen jätehuollosta.

Yhtiö kertoo sivuillaan myös, että leivinpaperilla voi korvata muovikelmun monissa keittiöaskareissa. Näin voi parhaimmillaan vähentää muoviroskan määrää.

Listasimme käytännöllisiä tapoja hyödyntää leivinpaperia:
  1. Pakastamisessa välilehtenä: esimerkiksi toisiinsa helposti tarttuvat kakkupalat, lasagnepalat tai muut vastaavat tuotteet saa sulatettua kätevämmin annoksina, jos palojen väliin laittaa leivinpaperiarkkeja ennen pakastamista
  2. Leivinpaperia voi käyttää paistinpannulla paistettaessa. Leivinpaperin päällä voi paistaa esimerkiksi kalaa tai vuohenjuuston. Siten voi vähentää rasvan määrää ja tiskiä.
  3. Leivinpaperia käytetään usein vain pellillä, mutta sillä voi myös vuorata esimerkiksi makaronilaatikon vuoan. Silloin vuokaa ei tarvitse voidella ja jauhottaa.
  4. Leivinpaperi on käytännöllinen apuväline taikinoita kauliessa.
  5. Leivinpaperinyyteissä voi myös valmistaa ruokaa uunissa.
Toisin kuin leivinpaperi, voipaperi ei sovellu uunissa käytettäväksi. Sitä voi käyttää kääreenä, lihan ja kalan marinoinnissa, graavauksessa, levityksessä ja suojauksessa.

Ota kantaa

Lajitteletko kodin jätteet?

Kyllä 94% En 6%
Ääniä yhteensä 2514

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt