Jos pakkasen uumenista löytyy yli vuosi sitten pakastettua lihaa, voiko sitä vielä syödä?

Julkaistu:

Pakastaminen
Varsinkin pakastearkkuihin saattaa hautautua reilustikin ruokaa. Pitkään hamstrattujen ruokien kohdalla saattaa herätä kysymyksiä niiden käyttämisen turvallisuudesta.
Voikohan tätä vielä syödä, saattaa olla perheessä mielipiteitä jakava kysymys, jos pakkasen uumenista löytyy jo pidemmän aikaa sitten pakastettuja lihatuotteita.

Voiko esimerkiksi vuoden pakkasessa ollutta lihaa käyttää?

Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruokapalveluiden asiantuntija Satu Nokkonen toteaa, ettei kysymykseen voi antaa täysin yksiselitteistä vastausta.

– Lihan säilyvyys riippuu myös siitä, millä tavalla se on pakattu pakkaseen laitettaessa, Nokkonen sanoo.

– Liha säilyy ihan hyvin pitkiäkin aikoja, jos se on pakattu kunnolla. Esimerkiksi ohuet pakastuspussit eivät välttämättä ole kestäviä, ja jos niihin on tullut pienikin reikä, se saattaa vaikuttaa esimerkiksi niin, että pakastettu liha on kuivaa, hän kertoo.

Pakkanen tyhjäksi ennen uutta ruokaa

Satu Nokkonen kertoo, että liha säilyy parhaiten esimerkiksi tiiviissä pakasterasiassa tai vakuumipussissa. Jos liha on pakattu hyvin, pakkauksesta ei ole vuotanut mitään ja liha on pakattu tuoreena, kuinka vanhaa lihaa hän itse uskaltaisi syödä?

– Tähän ei ole yhtä ja oikeaa vastausta. Mutta olen syönyt esimerkiksi jopa kaksi vuotta pakkasessa ollutta hirvenlihaa. Kala onkin sitten toinen juttu, sen rakenne voi muuttua pakkasessa.

Nokkonen kannattaa kuitenkin sitä, että pakkasesta syödään ruokaa pois, ennen kuin sitä täytetään uusilla ruoilla. Hän muistuttaa myös, että pidemmän ajan pakkasessa ollut liha kannattaa käyttää kerralla.

– Jos valmistaa ruokaa pitkään pakkasessa olleesta lihasta, sitä ei pidä enää pakastaa. Se kannattaa käyttää sitten heti pois.

– Pakkasen sulattaminen on hyvä tehdä välillä. Voi olla, että esimerkiksi syvän pakastearkun antimilla voi elää useammankin päivän, jos sinne on jäänyt paljon ruokaa.

Lihataloilla tarkat suositukset

Lihataloilla on tarkat ohjeensa kuluttajille. Tamminen ja HK kertovat sivuillaan, että lihan säilyvyys pakastamalla riippuu lihan rasvapitoisuudesta. Molempien yhtiöiden sivuilla kerrotaan, että mitä vähemmän lihassa on rasvaa, sitä kauemmin se säilyy.

HK suosittelee sivuillaan, että esimerkiksi rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään.

Vähärasvaisempi jauheliha voi säilyä jopa puoli vuotta moitteettomana, jos pakastimesi lämpötila on vähintään –18° C, yhtiön sivuilla kerrotaan. Lisäksi sivuilla mainitaan, että suojakaasuun pakatut tuotteet, kuten leikkeleet, kuivuvat melko nopeasti pakastimessa. Niiden pakastamista pitkiä aikoja ei suositella.

Rasvainen pekoni ei pysy hyvänä yli kolmea kuukautta pidempään, HK:n sivuilla mainitaan.

Sulata hitaasti, käytä heti

Lihatalot muistuttavat sivuillaan, että pakkasessa ollut liha kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Silloin liha säilyy mehevämpänä. Sulanut liha pitää kypsentää heti.

Ruokaviraston sivuilla kerrotaan, millä tavoin tuotteen rakenne voi muuttua pakastuksen aikana. Mitä hitaammin elintarvike jäätyy, sitä suurempia vesikiteitä elintarvikkeeseen muodostuu. Jääkiteet rikkovat elintarvikkeen rakennetta.

Mitä pienempiä jääkiteitä elintarvikkeeseen muodostuu, sitä vähemmän ne rikkovat elintarvikkeen rakennetta.

Sulaneen tuotteen käyttäminen nopeasti on turvallisuuden kannalta tärkeää, sillä sulaessaan rikkoutunut rakenne tarjoaa mikrobeille hyvät edellytykset nopeaan kasvuun, Ruokavirasto muistuttaa.

Martat listaavat sivuillaan elintarvikkeiden keskimääräisiä säilyvyysaikoja pakastimessa:

Naudanliha: 8–10 kk

Lampaanliha: 8–10 kk

Sianliha: 3–6 kk

Siipikarja: 3–6 kk

Jauheliha: 1–2 kk

Kalat: 1–3 kk

Aistinvarainen tutkiminen on tärkeää kaikkien elintarvikkeiden ja erityisesti pitkään pakkasessa olleiden tuotteiden kohdalla.
Lähteet: Ruokavirasto, Hk.fi, Tamminen.fi, Martat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt