Kahvin maku alkaa muuttua pannussa yllättävän nopeasti – palkittu barista kertoo, millainen kahvinkeitin kannattaa ostaa

Kahvi on oleellinen osa monen suomalaisen arkea. Sitä myös heitetään viemäriin hurjia määriä.

Suomalaiset kuluttavat kahvia vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa.

3.9.2019 12:47

Lari Järnefelt on kouluttanut baristoja ja järjestää nykyisin yrityksensä Procoffeen kautta baristapalveluja tapahtumiin. Hän on saanut urallaan kaksi kertaa Vuoden barista -palkinnon.

Antaako kahvialan ammattilainen koskaan hienovaraisia vinkkejä läheisilleen? Tai kysytäänkö häneltä neuvoja?

– Kun esimerkiksi voitin baristakilpailun, mummini sanoi, että ei kai voi enää keittää minulle kahvia, koska ei osaa. Silloin käytiin kyllä pieni keskustelu. Kahvinjuonnissa yksi tärkeimpiä asioita on sosiaalisuus. Jos joku tarjoaa sinulle kahvia, olisi hölmöä lähteä siinä hifistelemään, että se ei ole oikein keitetty.

Lari Järnefelt toteaa, että eri aikakausien nousevista tai laskevista kahvitrendeistä huolimatta perusasioiden vaaliminen on tärkeintä.

Kahvi on arvokas raaka-aine, mutta se on esimerkiksi yksi yleisempiä tuotteita, josta kertyy ruokahävikkiä. Maa- ja kotitalousnaiset kertovat sivuillaan, että ylijäänyt kahvimukillinen maksaa noin 13 senttiä. Jos keittää joka päivä ylimääräisen mukillisen, hukkaan menee vuodessa yli 100 000 litraa vettä.

Kolme tärkeintä asiaa

Joskus kahvia heitetään pois, koska se ei maistu.

– Perusasiat saadaan kuntoon hyvin yksinkertaisilla asioilla, Järnefelt toteaa.

Lari Järnefelt kertoo tärkeimmät hyvän kahvin keittämiseen ja antaa vinkkejä kahvinkeittimen hankintaan liittyen.

– Puhdas, raikas vesi, puhtaat laitteet ja tuore, vastajauhettu kahvi, hän listaa hyvän kahvin olennaisimmiksi osiksi.

– Puhdas laite on tärkeä asia. Ne osat, jotka ovat kosketuksissa kahviin, pitäisi pestä joka päivä.

Vesisäiliö ei kaipaa yhtä tarkkaa pesua päivittäin, kalkinpoisto silloin tällöin riittää. Suomessa kalkinpoistolle on vähemmän tarvetta kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, sillä siellä monissa maissa on kovempaa vettä kuin Suomessa, Järnefelt kertoo.

Myös Pauligin sivuilla listataan suodatinkahvin oikeaoppisen keittämisen perusteet:

  1. Kaada raikas kylmä vesi kahvinvalmistuslaitteen vesisäiliöön puhtaalla, veden annosteluun tarkoitetulla kannulla.

  2. Valitse oikeankokoinen suodatinpaperi ja annostele kahvijauhe suodattimeen. Käytä mittana kukkurallisia ruokalusikoita tai Pauligin kultamittaa (7 g). Annostele 60–70 g kahvia 1 litraa vettä kohden.

  3. Tasoita kahvijauheen pinta lusikalla tai kahvimitalla niin, että vesi valuu sen läpi tasaisesti. Älä ravista, etteivät suodatinpaperin huokoset tukkeudu. Kahvikerroksen tulee olla 2 ½–5 cm paksu, jotta vesi läpäisee sen oikealla nopeudella. Paina käynnistysnappia.

  4. Sekoita valmis kahvijuoma ennen tarjoilua, ettei vahva kahvi jää pannun pohjalle ja laihempi pinnalle.

Huomio lämpövastuksiin

Millaisen keittimen Järnefelt valitsisi suodatinkahvin keittämiseen?

– Todella harvoin halpaa ja hyvää on olemassa. Halvimpien osat voi jo muutaman kuukauden kuluttua alkaa prakailemaan. Keittimet, joissa vesisäiliön saa irti, ovat käteviä, sillä vesi kannattaa kaataa vesisäiliöön erillisellä kannulla.

– Osa kahvinkeittimistä tekee kahvin liian kuumaksi, tai säilyttää kahvin liian kuumana. Perinteisissä laadukkaissa kahvikeittimissä löytyy erillinen lämpövastus, joka lämmittää kahvinvalmistukseen tarvittavan veden sopivan lämpöiseksi ja joissa on oma lämpövastus lämpölevylle.

Kuluttaja-lehti kertoo sivuillaan, että hyvälaatuista suodatinkahvia saa, kun vesi suodattuu kahvijauheen läpi riittävän nopeasti.

Liian pitkä aika lisää kahviin kitkeryyttä, lehdessä kerrotaan. Lehden ostajan oppaassa kerrotaan, että jos keitin kuumentaa veden liian haaleaksi, kahviin ei irtoa riittävästi aromeja. Kitkeryyttä taas tulee, jos vesi on liian kuumaa. Sopiva suodatuslämpötila on 92–96 °C.

Ennen ostopäätöstä olisikin siis hyvä tarkistaa, löytyykö tuoteselosteesta tietoa laitteen suodatuslämpötilasta.

Maku alkaa muuttua vartin jälkeen

Lari Järnefelt kertoo, mikä on suositeltava maksimiaika pannussa seisoneen kahvin käyttämiselle.

– Kahvi pitäisi kyllä juoda heti. Happi tekee sen, että kahvin maku alkaa selvästi muuttua saman tien. 15–30 minuuttia on ihan maksimiaika.

– Tämän jälkeen voi jo myös nähdä, että kahvi alkaa muuttua sameaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit