Kylmään vai kuumaan veteen – mikä on paras tapa keittää munat? Martoilla on kolmas ja vaivattomin tapa

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Kananmunat voi kypsentää monella tavalla. Mitä jos seuraavalla kerralla kokeilisit Marttaliiton suosittelemaa tapaa?
Kananmunan keittäminen jakaa mielipiteet: jotkut ovat sitä mieltä, että kananmunat keitetään lisäämällä ne kiehuvaan veteen, toiset taas laittavat ne kylmään veteen, jonka annetaan sitten kiehua.

Mutta kumpi tapa on oikea? Epätietoisuuden poistamiseksi kysyimme Marttaliiton kehittämispäälliköltä Arja Hopsu-Neuvoselta.

– Molemmat tavat ovat yhtä oikein. Ratkaisevaa on kananmunan lämpötila.

Jääkaappikylmät kananmunat kannattaa laittaa kylmään veteen ja antaa sitten kiehua.

Näin kananmunan kuori ei mene lämmönvaihtelun seurauksena niin helposti rikki. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua.

Huoneenlämpöiset kananmunat voi laskea lusikalla tai kauhalla varovasti suoraan kiehuvaan veteen. Keittoaika on pidempi kuin kananmunilla, jotka on lisätty kylmään veteen.

Kiehumisaika vaihtelee sen mukaan, kuinka kovia kananmunista haluaa.

– Mutta on myös kolmas tapa kypsentää kananmuna, yllättää Arja Hopsu-Neuvonen.

– Nimittäin hauduttaminen.

Haudutus tapahtuu niin, että kananmunat laitetaan kattilaan tai muuhun astiaan ja päälle kaadetaan reilusti kiehuvaa vettä. Munien annetaan kypsyä itsestään noin 10–12 minuuttia hitaasti jäähtyvässä vedessä.

– Tämä on vaivaton tapa, sillä munia ei tarvitse vahtia. Kovaa kananmunaa ei tällä tavalla saa, vaan munat jäävät pehmeiksi tai löysähköiksi.

Kananmunan voi kypsentää myös mikrossa. Lue tämän linkin kautta ohje, jolla onnistut varmasti.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on alun perin julkaistu Menaiset.fissä. Lue alkuperäinen juttu tämän linkin kautta.

Lue myös:

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt