Tyhjä kahvipaketti ei kuulu sekajätteeseen – ja syy, miksi maitotölkit pitäisi aina huuhdella

Julkaistu:

Kierrätys
Kierrätys onnistuu parhaiten, jos erilaiset jätteet laitetaan oikeisiin kierrätysastioihin.
Pauligin kuluttajapalvelun yksi kysytyimmistä kysymyksistä on, kuinka tyhjä kahvipaketti tulisi hävittää ja kuinka sitä voisi kierrättää.

Kaikki eivät tiedä, että se ei kuulu sekajätteeseen. Tyhjälle kahvipaketille ensisijaisesti oikea paikka on muovinkeräyksessä, joka edistää kestävän ja paksun materiaalin uusiokäyttöä.

– Meidän kahvipaketit voi lajitella muovinkeräykseen. Tyhjä kahvipakkaus ei siis ole jätettä. Oikein kierrätettynä se on arvokasta raaka-ainetta uusille muovituotteille tai se voidaan hyödyntää energiana. Muovikeräyksen puuttuessa se laitetaan sekajätteeseen, Pauligin viestintäpäällikkö Pirjo Hästbacka kertoo.

– Tyhjän kahvipakkauksen voi laittaa kiertoon myös muulla tavalla, sillä kahvilaminaatti on kestävää ja sitkeää askartelumateriaalia. Pakkaus kestää jopa 200 asteen lämpötilan ja sitä voi silittää esimerkiksi kankaan läpi. Laminaateista voi siis valmistaa kauppakasseja tai vaikka koriste-esineitä.

Myös Meira kertoo sivuillaan, että kahvipakkaukset lajitellaan muovijätteeseen tai sen puuttuessa energia- tai sekajätteeseen.

Kaikki muovi ei kuulu muovinkeräykseen

Muovinkeräykseen ei pidä laittaa mitä tahansa muovia, Tukes muistuttaa tiedotteessaan. Tiedotteessa kerrotaan, että muovipakkauksen merkintä 3 tai 03 tarkoittaa, että materiaali on PVC-muovia ja kuuluu sekajätteeseen.

PVC-muovi kierrätysmuovin joukossa heikentää kierrätysmateriaalin laatua ja pahimmillaan tekee siitä uudelleenkäyttöön soveltumatonta.

Muovinkeräykseen eivät kuulu:

 1. Vaarallisten aineiden jäämiä kuten maalia, kemikaaleja, öljyä tai lääkkeitä sisältävät purkit ja tölkit.
 2. PVC-pakkaukset. Ne tunnistaa 03-merkinnästä.
 3. Muut kuin pakkaukset: esimerkiksi lelut, keittiötarvikkeet, hammasharjat tai kastelukannut eivät ole pakkauksia.

Muovinkeräykseen voi laittaa:

 1. Elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset.
 2. Tyhjät muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot.
 3. Muovikassit, -pussit ja -kääreet.
 4. Tyhjät muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä.
Muut pakkausmuovit, myös ilman merkintää olevat pakkausmuovit, voi lajitella pakkausmuovinkeräykseen. Puhdista muovipakkaukset tarvittaessa. Hävitä likainen muovi sekajätteen joukossa, Tukes kertoo.

Miksi maitotölkit pitää huuhdella?

Monista kotitalouksista syntyy viikoittain runsaasti jätettä tyhjistä, kartonkisista maito- tai mehutölkeistä. Tukes kertoo tiedotteessaan, miksi niiden huuhteleminen ennen kierrätysastiaan viemistä on tärkeää.

Huuhteleminen poistaa maitojäämät, jotka toimivat kasvualustana mikrobeille. Mikrobikasvusto heikentää kierrätysmateriaalin laatua ja vaikeuttaa kartonkien uusiokäyttöä. Likaiset kartongit on parempi hävittää sekajätteen mukana, Tukes kertoo.

Entä kartonkitölkkien muoviset korkit? Ne kuuluvat muovinkeräykseen tai sen puuttuessa sekajätteeseen.

Muovinkeräykseen laitettavista pakkauksista on myös aina hyvä irrottaa korkit. Se helpottaa pakkausten jatkojalostamista.

Lähteet: Tukes, Paulig, HSY.fi

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt