Mummon muusiohjeessa on taivaallisen maun tuova ainesosa – Sari tallensi isoäidin haalistuneiden reseptivihkojen aarteet kirjaksi

Julkaistu:

Uusi kirja
Ruokakirjailija Sari Spåra tallensi isoäitien reseptivihkojen aarteita. Ohjeet ovat suvussa kulkeneita ja hyväksi todettuja.
– Olen kasvanut isoäitini keittiössä. Isovanhempani asuivat samassa pihapiirissä. Isoäitini oli intohimoinen leipuri, mutta taisi myös ruoanlaiton salat. Hän siirsi kuin huomaamatta oppinsa minulle, aina lapsuudesta saakka.

– Vuodet vierivät ja kasvoin aikuiseksi. Lopulta minä olin se, joka enää seisoi keittiössä valmistamassa ruokia ja leivonnaisia, isoäidin ohjeilla, kun hän ei enää jaksanut.

Näin kirjoittaa ruokakirjailija Sari Spåra tuoreen teoksensa, Isoäidin parhaat reseptit (Readme 2019) alkusanoissa.

Idea keittokirjaan syntyi tarpeesta saada kellastuneiden reseptivihkojen hiljainen tieto ja hyväksi todetut ohjeet talteen. Kun Sari Spåra suunnitteli kirjaa, rakas isoäiti kuoli. Perinnöksi jäivät isoäidin vuosien saatossa kirjoittamat ohjeet ja vihot.

Spåra teki surutyötään kirjan muodossa.

Suvussa kulkeneita reseptejä

Kirjassa on myös avioliiton kautta sukuun tulleiden ”lisämummojen” ohjeita, kuten Spåra kirjoittaa. Hän kuunteli tarkkaan isoäitien vinkkejä ja neuvoja.

– Jokaisella oli omat reseptit, ylpeytensä, jotka he mielellään jakoivat kanssani.

Sari kokosi kirjan parhaista ohjeista.

Paksussa reseptikirjassa on klassisten kotiruokien reseptejä sekä runsaasti jälkiruoka- ja leivontaohjeita. Kirjassa on muun muassa mummojen ihania kuivakakkujen reseptejä, jotka ovat kulkeneet suvussa. Jouluruoille on oma, runsas lukunsa.

– Ohjeet on hyväksi todettuja.

Perunamuusin salainen aines: sipulimaito

Yksi kiinnostavista arkiruokaohjeista on ihana perunamuusiohje, jonka maukkauden salaisuus on sipulimaito.

Se tuo muusille upean maun, kirjassa kuvaillaan.

Spåra ei ole varma, onko sipulimaidon käyttäminen muusissa tietyn alueen omaleimainen tapa. Vastaava ohje mainitaan ainakin Maa- ja kotitalousnaisten julkaisemassa eteläpohjalaisia herkkuja käsittelevässä julkaisussa.

Mummon sipulimaitoon valmistettu perunamuusi (noin 4 annosta)

1 kg jauhoisia perunoita

1 tl suolaa

2,5 dl maitoa

50 g voita

1 sipuli

Valmistusohjeet

  1. Pese, kuori ja leikkaa perunat saman kokoisiksi paloiksi.
  2. Nosta perunat kattilaan ja lisää sen verran vettä, että perunat juuri ja juuri peittyvät.
  3. Lisää tarvittava määrä suolaa.
  4. Peitä kattila kannella ja keitä perunat kypsiksi, noin 15–20 minuuttia. Kaada sen jälkeen vesi pois kattilasta ja höyrytä perunat kuumalla levyllä (perunat kuivahtavat siis tyhjässä kattilassa pienen hetken).
  5. Soseuta perunat.
  6. Kuori ja lohko sipuli.
  7. Laita maito, voi ja sipulilohkot sopivaan kattilaan ja kuumenna melkein kiehuvaksi. Lisää maitoseos vähän kerrallaan perunasurvoksen joukkoon puuhaarukalla samalla sekoittaen. (Sipulimaidon tarkoitus on maustaa muusia, mutta maidossa kiehautettuja sipulinpaloja ei tarvitse välttämättä kaataa perunasurvoksen sekaan. Sari Spåra käyttää ne kuitenkin itse aina.)
  8. Mausta muusi vielä tarvittaessa suolalla.
Satu Spåra omisti kirjan Maire-mumminsa muistolle. Kirjassa kiitetään myös muita Spåran elämään tulleita isoäitejä.

– Mummot ovat kasvattajia, neuvojia, opettajia ja rakkauden osoittajia, kirjan ensimmäiselle sivulle on kirjoitettu.

– Muistot ja reseptit jäivät elämään heidän jälkeensä.

Resepti ja lähde: Sari Spåra, Isoäidin parhaat reseptit – kodin keittokirja (Readme 2019)


Millaisia muistoja sinulla on isovanhempien tekemistä herkuista? Keskustele aiheesta alla!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt