Erotatko kantarellin valevahverosta? Tympeä yllätys paljastuu viimeistään lautasella

Julkaistu:

Sienet
Kantarelli on yksi halutuimpia metsäsieniä. Jos lähtee metsään, kannattaa opetella sen tunnistamista.
Kantarelli on yksi tunnetuimmista ja käyttökelpoisimmista sienistä. Sitä kuvataan usein myös ”metsän kaunottarena” sen heleän värin vuoksi. Kantarellin kausi alkaa yleensä heinäkuussa, mutta sen satokausi on pitkä, intohimoisten sienestäjien, Anu Palevaaran ja Päivi Hentun viime vuonna ilmestyneessä Sienikoto-kirjassa (Readme.fi 2018) kerrotaan.

Niitä voi löytää jopa vielä joulukuussa. Kirjan mukaan parhaiten kantarelleja löytää Etelä- ja Keski-Suomesta. Sieni kasvaa usein suurina ryppäinä koivujen, mäntyjen ja kuusien läheisyydessä, kirjassa kerrotaan.


Kirkkaankeltainen väri näkyy kauas. Palevaara ja Henttu kertovat kirjassa, että parhaimmat paikat ovat yleensä koivujen läheisyydessä.

Siellä saattaa lymyillä kunnon apaja, kirjassa kerrotaan.

Joskus kantarellit ovat kuitenkin piilossa.

Joskus nämä herkut saattavat olla hyvinkin maastoutuneita sammalen ja risujen seassa. Silloin voi olla niin, että lakista näkyy vain pienen pieni keltainen pilkahdus.

Keltainen on myös kantarellia hyvin läheisesti muistuttava valevahvero.

Joskus, varsinkin hämärässä, kantarellin saattaa helpostikin sekoittaa valevahveroon, kirjassa todetaan.– Nyt ovat metsät täynnä kantarellin näköistä valevahveroa, mihin kokematon sienestäjä varmasti sekoittaa kantarellin. Valevahvero aiheuttaa allergisille ja herkkävatsaisille ongelmia, mitä kantarelli ei tee, Ilta-Sanomien lukija kertoo.

Siihen ei kuole, mutta herkkua se ei ole

Joissakin oppaissa sanotaan, että valevahveron syöminen ei ole suositeltavaa. Toisissa taas todetaan, että se kelpaisi myös ruoanlaittoon.

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Heikki Kotiranta toteaa, ettei valevahveron syöminen ole vaarallista, mutta sitä ei suositella.

– Suositus perustuu siihen, että valevahvero on pulkkosienen lähisukulainen, ja pulkkosieni on aiheuttanut myrkytyksiä. Valevahvero ei ole myrkytyksiä aiheuttanut, mutta voi sanoa, ettei se ole täysin mahdotonta, Kotiranta kertoo.

Valevahvero on sitkeä

Mitään vakavaa ei siis tapahdu, jos valevahveroita söisi vahingossa.

– Kuolema ei uhkaa, Kotiranta toteaa.

Se ei ole kuitenkaan mikään makuelämys, toisin kuin oikein valmistettu, kantarellista tehty ruoka voi olla.

– Se ei maistu ollenkaan samalta kuin kantarelli. Valevahvero on sitkeä, eikä herkullinen. Valevahveron ja kantarellin erottaa myös tuoksusta. Kantarelli tuoksuu miellyttävältä, valevahvero ei oikeastaan miltään.Näin sienet eroavat toisistaan:

  • Valevahvero on väriltään (lakin ja jalan) oranssimpi kuin kantarelli. Valevahveron jalka on melko voimakkaan oranssinruskea ja etenkin tyvestä tummempi kuin kantarellin jalka.
  • Valevahveron lakin alla on heltat, kantarellilla helttamaiset poimut
  • Kantarelli on keltainen, valevahvero oranssinkeltainen.
  • Kantarellia tavataan usein koivikoissa. Valevahvero viihtyy havu- ja sekametsissä, hakkuuaukeilla, risukoissa ja se kasvaa usein lahopuulla tai vaikkapa sahanpurussa pururadan varrella.
Sitaatit: Anu Palevaara, Päivi Henttu: Sienikoto – luonnosta lautaselle (Readme.fi 2018)

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 4.9.2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt