Nerokas tapa viipaloida omenat piirakkaan – unohda pilkkominen veitsellä

Kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen loi ruokatoimittaja Elina Ylitervon kanssa Kylmä nakki -yhteisön, jossa jaetaan vinkkejä lapsiperheiden keittiöihin.

Kylmä nakki -yhteisössä julkaistiin helpon ja maukkaan omenapiirakan resepti.

26.8.2019 18:11

– On usein harhaluuloa, että naapurissa ruokittaisiin lapset paremmin kuin omassa perheessä, kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen sanoo.

Sellainenkin väärä luulo saattaa elää, että ruokaa ammatikseen valmistava ihminen loihtisi joka päivä perheelleen viiden tähden illallisia, tai että kaikki perheen ruokaan liittyvät asiat olisivat aina äärimmäisen tarkkaan mietittyjä.

Hanna Gullichsenin perheessä on kolme lasta. Nuorimmat, kaksospojat ovat 3-vuotiaita. Kun lapselle oli kerran iskemässä kiukkunälkä, Gullichsen tarjosi hänelle kylmää nakkia.

– Sain hämmästelyä osakseni, että annanko lapsille kylmiä nakkeja, vaikka olen kokki. Se huvitti, hän kertoo.

Kylmän nakin tapauksesta syntyi kuitenkin nimi uudelle yhteisölle, jonka Hanna Gullichsen loi yhdessä ruokatoimittaja Elina Ylitervon kanssa. Ensimmäiset julkaisut nähtiin pari viikkoa sitten.

Kyseessä on pääosin Instagramissa toimiva yhteisö, jossa lapsiperhearkea elävät voivat jakaa arjen vinkkejä ja toimiviksi todettuja reseptejä. Tekijät jakavat myös ratkaisuja, jos lapset ovat niin sanotusti kranttuja ruokansa suhteen.

– Me emme ole minkään alan asiantuntijoita, mutta meille on kertynyt paljon aiheeseen liittyvää materiaalia oman arkemme kautta.

Lapsiperheille ei ole liikaa tukea tarjolla

Elina Ylitervolla on kaksi lasta. Kahden naisen kokemukset yhteensä viiden lapsen ruokkimisesta ja lapsiperhearjesta ovat tuottaneet hyvän varaston arkea helpottavia niksejä.

– Materiaalia kertyy päivittäin. Huomattiin Elinan kanssa, että meidän ajatusmaailmamme on samanlainen ja huumorilla mennään. Mietittiin, että tällaista tarvitaan.

Naiset jakavat omaa tietouttaan, mutta seuraajien lähettämät vinkit ja neuvot ovat yhteisön kantava voima.

Hanna Gullichsen ja Elina Ylitervo perustivat yhdessä Kylmä nakki -yhteisön. - Me kuratoimme sitä materiaalia, mitä maailma on pullollaan, Gullichsen sanoo.

– Tavoitteena on se, että me saisimme mahdollisimman paljon ihmisiä jakamaan omia vinkkejään. Me kuratoimme sitä materiaalia, mitä maailma on pullollaan. Jaamme myös parhaat, oman näköisemme vinkit eteenpäin.

– Ei lapsiperheille ole liikaa tukea tarjolla. Kannamme kortemme kekoon.

Kylmässä nakissa on jaettu vinkkejä esimerkiksi ”jämädinnereihin”, eli jääkapista löytyvien ainesten hyödyntämiseen ja helppojen sämpylöiden tekemiseen.

Yhteisön kautta voi löytää myös ratkaisuja, joita ei ole tullut ajatelleeksi. Lähes kaikissa perheissä on samoja arkihaasteita.

– Onhan perhearki joskus selviytymistä. Ja sitten vanhemmilta vaaditaan paljon. Pitää olla sitä, tätä ja tuota. Ei kyllä tarvitse, Hanna Gullichsen painottaa.

”Tulipalon sammuttamista ennen tulipaloa”

Lasten harrastusten aikataulut tai muut kiireet voivat hankaloittaa monissa perheissä yhteisten aterioiden järjestämistä.

– Kyllä me puhutaan myös hyvän perhe-elämän puolesta. Ollaan omassa perheessä kokeiltu esimerkiksi sellaista, että syödäänkin yhdessä jo puoli viideltä. Silloin vanhin ei ole vielä lähtenyt harrastuksiin ja pienet ovat juuri tulleet päiväkodista. Näin me saadaan se yhteinen hetki. Illalla voi vielä olla toinen yhteinen ruoka, vaikka lämpimiä voileipiä. Nyt mieheni on ottanut itselleen haasteen tekemällä meille aamupalaa. Sekin on yhteinen hetki, kun kaikki ovat vielä kotona.

 En koskaan lähde hakemaan lapsia päiväkodista ilman pieniä, nimikoitua eväspusseja. Se on tulipalon sammuttamista ennen tulipaloa.

Lasten mahdollisen kiukkunälän taltuttaminen jo ennen sen huikeaa huippua on yksi esimerkki keinoista, joiden avulla kotimatkat päiväkodista sujuvat mukavammin, kaikkien osapuolten kannalta.

– En koskaan hae lapsia päiväkodista ilman pieniä, nimikoituja eväspusseja. Se on tulipalon sammuttamista ennen tulipaloa. Oma, nimetty eväspussi on lapselle myös tärkeä.

Ratkaisut usein toistuviin, arkisiin haasteisiin voivat lopulta olla pienistä oivalluksista kiinni, jotka joku toinen on jo keksinyt.

Vastaavien yhteisöjen voima voi olla myös se, että esimerkiksi ilman toista aikuista arkea pyörittävä vanhempi voi niiden kautta huomata, ettei ole kaikkien haasteidensa kanssa kuitenkaan aivan yksin.

Nerokas oivallus

Viime viikolla Kylmä nakki julkaisi kehutun omenapiirakan ohjeen. Sen kuohkeuden salaisuus ovat taikinaan lisättävä piimä ja voi.

 Seuraajalta tuli todella hyvä neuvo, että omenat omenapiirakkaan voi leikata juustohöylällä. Ihan huikea vinkki.

Yksi loistava yhteisössä jaettu vinkki on omenapiirakan tekemiseen liittyvä nerokas oivallus, joka toimii hyvin myös alla olevaan reseptiin.

– Seuraajalta tuli todella hyvä neuvo, että omenat omenapiirakkaan voi leikata juustohöylällä. Ihan huikea vinkki, Hanna Gullichsen kertoo.

Omenapiirakka

150 g voita sulatettuna

3 dl sokeria

7 dl vehnäjauhoja

1 1/5 tl soodaa

6 dl piimää

Pinnalle:

5–6 omenaa

kanelisokeria

Valmistusohjeet

  1. Sekoita taikinan ainekset kulhossa.

  2. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille.

  3. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi ja levitä taikinan päälle.

  4. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria.

  5. Paista 225 asteessa 20–25 minuuttia.

Resepti: Kylmä nakki

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit