4 ihanaa ohjetta kantarelleista: piirakka, keitto ja taivaallinen risotto

Julkaistu:

Syksyn herkut
Kantarelli eli keltavahvero on yksi herkullisimmista ruokasienistä.
Kantarellin satokausi on pitkä, ja sieni on helppokäyttöinen.

Kantarelleista saa taivaallista kastiketta, mutta sieni sopii yhtä hyvin piirakoihin, pasteijoihin ja keittoihin.

Kantarellit maistuvat myös risotossa. Risotto vaatii tekijältään aikaa, keskittymistä ja kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen. Katso ohje täältä.

Lisäksi kantarelleja voi hyvin yhdistää savulohikeittoon, sillä savulohi ja kantarellit sopivat loistavasti yhteen.

Simppeli sienikeitto on nopeasti valmistuva herkkuruoka.


Kantarellipiirakka

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 15

Ainekset

3 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

200 g pehmeää voita

2 dl juuressosetta esim. porkkana-perunasosetta

Täyte:

1 l kantarelleja

2 salottisipulia

2 rkl öljyä

pari oksaa timjamia

suolaa, mustapippuria

200 g mustaleimaemmental-juustoraastetta

2 dl kermaa

3 munaa

Valmistusohjeet

  1. Sekoita pohjan ainekset nopeasti taikinaksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Painele taikina piirakkavuoan (n. 23 cm halkaisijaltaan) pohjalle ja reunoille.
  2. Kuullota hienonnetut kantarellit ja sipulit öljyssä. Lisää joukkoon timjami, suola ja mustapippuri. Sekoita juustoraaste, kerma ja munat keskenään.
  3. Kaada paistettu sienitäyte pohjan päälle, ja lisää munajuustoseos.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25–35 minuuttia. Viimeiset viisi minuuttia paista piirakkaa alalämmöllä, että pohja paistuu hyvin.

Kantarelli-savulohikeitto

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4

Ainekset

1 l kantarelleja

3 rkl voita

8 pientä perunaa

1 l kalalientä

3 kesäsipulia varsineen

2 dl kermaa

1 sitruunan raastettu kuori

loraus sitruunamehua

600 g lämminsavulohta isoina paloina

tuoretta tilliä

Valmistusaika

  1. Kuullota kantarelleja hetki pinnoitetulla pannulla, kunnes nesteet haihtuvat.
  2. Sulata kattilassa voita ja lisää kantarellit ja perunat. Kuullota hetki. Lisää kalaliemi ja anna kiehua, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
  3. Lisää hienonnettu kesäsipuli, lorauta kermaa ja lisää sitruunan kuori ja loraus mehua. Mausta tarvittaessa suolalla. Kuumenna.
  4. Lämmitä kalapalat ja lusikoi keittoa päälle. Ripottele päälle tilliä.

Simppeli sienikeitto

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Ainekset

1 l kantarelleja tai muita metsäsieniä, joita ei tarvitse keittää ennen käyttöä

50 g voita

1 hienonnettu sipuli

2 rkl vehnäjauhoa

1 l kasvislientä

2 dl kuohukermaa

100 g sulatejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa

suolaa

tuoretta persiljaa

Valmistusohjeet

  1. Pilko sienet kattilaan ja kypsennä niitä sen verran, että sienistä irtoava neste haihtuu.
  2. Lisää voi ja hienonnettu sipuli ja kuullota muutama minuutti. Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja kääntele ne sienten joukkoon.
  3. Lisää liemi, kerma ja juusto.
  4. Keitä miedolla lämmöllä viitisentoista minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Ripottele halutessasi pinnalle tuoretta persiljaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt