Maailman ihanin tapa valmistaa halloumi – unohda käryttäminen!

Julkaistu:

Uusi kirja
Uudessa, itämaisia makuja tarjoavassa reseptikirjassa on ohje, joka kannattaa ottaa talteen.
Syksyn yksi inspiroivin kasvisruokakirja on Readmean julkaisema Värikästä vegeä. Yli 400-sivuinen opus on painava järkäle, mutta täynnä kiinnostavia kasvisruokia ja leivontaohjeita, joita yhdistää itämaisen makumaailma.

Reseptit ovat kirjan tekijän Ninarose Maozin kotimaasta Israelista. Hän kirjoittaa, että on kasvanut kodissa, jossa ystävien eri taustat ovat näkyneet myös ruokapöydässä: kurditaustaisten, marokkolaistaustaisten ja unkarilaistaustaisten ystävien mukana tuomat vaikutteet ja makumaailmat ovat sekoittuneet.

– Kesän punaiset vesimelonit, sensuellit viikunat, loppukesästä kypsyvät sokeriset viinirypäleet, talven hehkuvat mansikat, tuoreen sapattileivän tuoksu ja lämpö, turkkilaisen kahvin höyryävä kardemumman aromi, uunista juuri tullut knafe-juustoleivos, viileä, hedelmäinen valkoviini lasissa, Maoz kuvailee kirjaakin edustavaa makumaailmaa.

Kirjassa on Maozin ystävienkin parhaita reseptejä. Kirja tarjoaa suolaisten ruokien lisäksi, salaatteja, leipiä, piirakoita ja muita jälkiruokien ohjeita. Vaikka kirja painottaa kasvisruokaa, joissakin resepteissä on myös lihaversiot, esipuheessa kerrotaan.

Juusto paistetaan tomaattiviipaleiden päällä

Kirja kannustaa kotikokkeja kokeilemaan rohkeasti.

– Heittäydy, maistele, kyseenalaista. Ruoanlaitossa ei ole yhytä totuutta, Ninarose Maoz kirjoittaa.

Kerroimme juhannuksen aikaan, että halloumijuusto maistuu suomalaisille. Sen valmistamiseksi on kirjassa mielenkiintoinen resepti. Suomessa halloumi yleensä grillataan tai paistetaan pinnalta hyvinkin tummaksi, mutta tässä ohjeessa juuston käryttelyn voi unohtaa.

Tässä ohjeessa halloumi käsitellään paistinpannulla, mutta se hautuukin tomaattien päällä, eikä näin ollen voi kärähtää pinnnasta.

Juusto hautuu ihanassa, rasvaisessa maustekastikkeessa täydelliseksi herkuksi.

Paistettua halloumia

100 g halloumia

1 hyvin kypsä tomaatti

1 valkosipulinkynsi

1/4 tuoretta vihreää chiliä

2 rkl oliiviöljyä

suolaa

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa tomaatti ja halloumi viipaleiksi, hienonna valkosipuli ja chili.
  2. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä pannussa.
  3. Kun pannu on kuuma, lisää tomaattiviipaleet ja asettele halloumit tomaattiviipaleiden päälle.
  4. Ripottele päälle suolaa, valkosipuli ja chili.
  5. Anna paistua noin 5 minuuttia ja tarjoile välittömästi.
Lähde ja resepti: Ninarose Maoz, Robert Seger: Värikästä vegeä - Lähi-idän keittiö (Readme 2019)




Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt