Kauppojen paistopisteiden riisipiirakoiden hinnoissa isojakin eroja – makutestin voittaja kirkkaasti halvin

Julkaistu:

Paistopiste
Koostimme viime viikolla julkaistun paistopistetestin tuotteiden ravintoarvoja ja kilohintoja.
Paistopistetuotteet ovat käteviä eväitä. Ilta-Sanomien lukijoista 49 prosenttia vastasi kyselyssä ostavansa paistopistetuotteita melko usein. Vain viisi prosenttia kertoi, ettei osta niitä koskaan. Kyselyyn oli vastannut viikolla 34 yhteensä 28 814 lukijaa.

Kysely oli viime viikolla julkaistun jutun yhteydessä, jossa kerroimme paistopistetuotteiden testistä.
Makutestissä Ilta-Sanomien raati antoi pisteitä yleisimmille paistopisteistä ostettaville tuotteille. Raati arvioi riisipiirakoita, pasteijoita, croisantteja ja kanelipullia.

Ravintoarvoja joskus melko vaikea löytää

Yksittäin myytävien tuotteiden ravintoarvot eivät ole samalla tavoin heti katsottavissa kuin valmiissa paketeissa olevat tuotteet. Tai sitten niitä ei aina kaupassa huomaa heti.

Paistopisteillä tuotteiden sisältö kerrotaan yleensä pienissä kylteissä, mutta jos tietoja tarvitseekin kauppareissun jälkeen, ne pitäisi löytyä netistä. Joskus tiedot ravintoarvoista ovat todella merkityksellisiä.

Esimerkiksi tietyissä sairauksissa, kuten ykköstyypin diabeteksen ja toisinaan myös kakkostyypin diabeteksen hoidossa tuotteiden hiilihydraattimäärät ovat lääkityksen kannalta ratkaisevan tärkeää informaatiota.

Pääosin paistopistetuotteiden ravintoarvot löytyvätkin netistä suhteellisen sujuvasti. Vaikka Lidlin tuotteista ei aina löydä helposti ja suomeksi kaikkien kaupan tuotteiden tarkkoja tietoja, paistopistetuotteiden osalta Lidlin sivuilla on selkeästi listattuna leipomusten tuoteselosteet, alkuperämaat sekä ravintoarvot.

S-ryhmän Foodie.fi-palvelusta paistopistetuotteet löytyvät myös kohtuullisen hyvin. Aivan kaikista testin tuotteista tietoa ei ollut kuitenkaan suoraan saatavilla.

K-ruoka.fi sivuilta oli näistä kolmesta hankalinta löytää kaikkien IS:n testissä olleiden paistopistetuotteiden tietoja. Se voi kenties johtua myös siitä, että K-supermarketeissa voi olla toisistaan poikkeavia valikoimia, sillä kauppiaat ovat itsenäisiä.

Katso vertailu tarkemmin alla olevasta grafiikasta.Jos grafiikka yllä ei näy, voit katsoa sen myös tästä.

Lidlin croissant on tuhti

Koostimme testissä olleiden suolaisten paistopistetuotteiden ravintoarvoja. Grafiikassa on IS:n makutestissä olleiden riisipiirakoiden, pasteijoiden ja croissanttien tietoja.

Kun ravintoarvoja vertaa, tiedoissa ei missään kategoriassa ollut silmiin pistäviä, merkittäviä eroja. Riisipiirakoissa erot suolan, rasvan ja kokonaisenergian osilta olivat hyvin pieniä.

Croissanteissa, jotka ovat lähtökohtaisesti rasvaisia, rasvan määrässä 100 grammaa kohden oli pieniä eroja. Rasvan osalta tuhdein croissant testituotteista oli Lidlin voicroissant (rasvaa 25,3 g/100 g). Fazerin voicroissantissa rasvaa on hieman vähemmän, 18 g/100 g.

Isoin ero riisipiirakoiden hinnoissa

Muutamia eroavaisuuksia löytyi kuitenkin esimerkiksi hinnoista. Riisipiirakoista vertailussa oli S-marketin, K-supermarketin ja Lidlin tuotteita, joista selkeästi edullisin kilohinta oli Rainbow-riisipiirakoilla (3,85 euroa/kg). Ne olivat makutestin voittajia.

Toiseksi edullisin kilohinta valituista tuotteista oli Lidlin riisipiirakalla ( 4,17 euroa/kg). Muiden riisipiirakoiden kilohinta oli reilu seitsemän euroa.

Lihapasteijoissa oli myös hintaeroja. Testituotteista kallein kilohinta on Pirkka Lihapasteijalla (12,15 euroa/kg) ja edullisin Lidlin lihapasteijalla (7,31/kg)

Makutestiä käsittelevässä jutun kommenteissa pohdittiin lisäksi paistopistetuotteiden alkuperää koskevia seikkoja.

Esimerkiksi Lidlin riisipiirakat, lihapasteijat ja lihapiirakka on valmistettu Suomessa, monet muut paistopisteen tuotteet taas Saksassa. Rainbown voicroissantin alkuperämaaksi on ilmoitettu Foodie.fi-sivustolla Belgia, saman tuotemerkin riisipiirakka on taas valmistettu Suomessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt