Epäilyttääkö ravintolan tai ruokakaupan puhtaus? Näin katsot helposti netistä, ovatko viranomaiset huomanneet saman

Julkaistu:

Ravintolat
Terveystarkastajien antama raportti pitäisi olla näkyvillä kaikissa ravintoloissa, mutta jos sellaista ei ole, kuluttaja voi katsoa sen helposti netistä.
Elintarvikealan yritysten valvontatulokset ravintoloista ovat olleet pitkään julkista tietoa. Raporteissa kerrotaan, ovatko yrityksen hygienia ja tuoteturvallisuus kunnossa.

Ravintoloiden ja elintarvikekauppojen kuuluisi myös asettaa Oiva-raportiksi nimetty tieto asiakkaiden nähtäville esimerkiksi ulko-oven viereen, myyntitiskillä tai nettisivuille. Jos sellaista ei kuitenkaan ole, tai uusi ravintola tai kaupan siisteys mietityttävät, tiedot voi tarkastaa nopeasti itse.

Palvelu on ollut käytössä useamman vuoden.

Ruokaviraston ylläpitämälta Oivahymy.fi -sivulta voi etsiä Suomessa sijaitsevan ravintolan tai ruokakaupan ja tarkastella kyseisessä paikassa tehtyjen terveystarkastusten tuloksia.

Raporttien lukeminen on tehty visuaalisesti yksinkertaiseksi. Tarkastuksen tuloksista kerrotaan ilmeillä.


Jos kauppa tai ravintola on saanut huonoja tuloksia ravintolasta ja näin ollen nyrpeän naaman kuvaamaan tilannetta, viranomaiset antavat ravintolalle mahdollisuuden korjata puutteita. Yritykseen tehdään muutaman kuukauden kuluttua uusi tarkastus.


Joissakin paikoissa huonoja tuloksia voi kuitenkin olla parikin peräjälkeen. Raportista ilmenevät tarkastusten ajankohdat. Jokaisesta tarkastuksesta voi lukea pääpiirteissään mahdolliset epäkohdat.


Palvelun sivuilla kerrotaan, että tarkastuksista ei kerrota yrityksille etukäteen. Sivuilla ei kerrota, kuinka usein tarkastuksia tehdään, mutta yrityksen koko vaikuttaa siihen, kuinka usein viranomaiset tekevät pistokokeitaan.

Viranomaiset tarkastavat ja arvioivat muun muassa seuraavia seikkoja ravintoloissa. Eri kategorioita on useita.
 • Omavalvontasuunnitelma ja sen toteutuminen
 • Tilojen ja välineiden soveltuvuus, riittävyys ja kunnossapito
 • Tilojen, pintojen ja välineiden puhtaus
 • Henkilökunnan toiminta ja koulutus
 • Elintarvikkeiden tuotanto- tai käsittelyhygienia
 • Myynti ja tarjoilu
 • Elintarvikkeiden lämpötilojen hallinta
Onko moppi ämpärissä riski?

Sivuilla kerrotaan, että jos tavallinen kuluttaja huolestuu likaisuudesta tai muista puutteista ravintolassa tai kaupassa, asiasta voi ottaa yhteyttä kunnan elintarvikevalvontaan.

Usein kysyttyä -osiossa on muun muassa pohdinta siitä, onko esimerkiksi kaupan tai ravintolan asiakastiloihin jäänyt moppi ämpärissä elintarviketurvallisuusriski.

– Moppi ämpärissä ei automaattisesti ole elintarviketurvallisuusriski. Päivän aikana tapahtuvan siivouksen aikana riskiä ei ole. Jos sen sijaan moppia pitkäaikaisesti säilytetään tyhjässäkin ämpärissä, se ei pääse kunnolla kuivumaan. Silloin moppi levittää siivottaessa bakteereja elintarvikehuoneistoon. Myös likainen pesuvesi on riski, sivuilla vastataan.

Oivassa ei arvioida asiakaspalvelun tasoa eikä ruoan makua, sivuilla muistutetaan.
Lähde: Oivahymy.fi

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt