”Räjähtikö” puuro mikrossa ? Ongelmaan on hyvin helppo ratkaisu – kaurapuurolle on myös täydellinen resepti - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

”Räjähtikö” puuro mikrossa ? Ongelmaan on hyvin helppo ratkaisu – kaurapuurolle on myös täydellinen resepti

Kun kaurapuuroa valmistaa mikrossa, astialla on merkitystä.

Kun kaurapuuroa valmistaa mikrossa, astialla on merkitystä.

Julkaistu: 21.8.2019 14:35

Kaurapuuro on monien suomalaisten perusaamupala. Sen saa tehtyä nopeasti myös mikrossa, mutta puuron ”räjähtäminen” pitkin mikron seiniä voi todella ärsyttää.

Lähes joka toinen suomalainen syö arkiaamuna puuroa, Raisio kertoo tuoreen kyselyn tuloksista. Kyselyyn vastasi tuhat suomalaista. Kaurapuuro on yksi selkeästi suosituin aamupuuro.

Kaurapuuro onkin maukasta, helppoa ja nopea valmistaa. Ihanan täyteläisen maun saa perinteisellä tavalla liedellä hauduttamalla, mutta kaurahiutaleista voi valmistaa puuron mikrossa myös parissa minuutissa. Se voi olla kiireisen aamun pelastus.

Joskus mikrossa valmistaessa kaurapuuro saattaa kuitenkin niin kutsutusti ”räjähtää”. Puuronrippeiden putsaaminen mikron seinistä ei ole yleensä se mukavin tapa aloittaa päivä ja se saattaa aiheuttaa sen, ettei mikropuuroa viitsi edes kokeilla uudelleen.

Vaihda astia laakeampaan

Raision reseptikehityksen ja kuluttajapalvelun asiantuntija Katja Vuorinen antoi Ilta-Sanomille vinkkejä täydellisen kaurapuuron valmistamiseen myös mikrossa.

Mikrossa valmistettaessa kaurapuuro kannattaa tehdä veteen. Maitoa tai mantelimaitoa voi lisätä kuumennuksen jälkeen pienen määrän antamaan puurolle makua ja parantamaan sen koostumusta. Myös kaurajuomat toimivat hyvin, sillä ne lisäävät puuroon aavistuksen makeutta.

Mikrossa puuroa tehdään yleensä annos kerrallaan. Siinä laakeampi lautanen toimii syvempää astiaa paremmin.

Mikrossa puuroa tehdään yleensä annos kerrallaan. Siinä laakeampi lautanen toimii syvempää astiaa paremmin.

”Räjähtämistä” voi estää vaihtamalla laakeampaan astiaan.

– Jos puuro räjähtää mikrossa, epäilen, että silloin on käytetty liian syvää astiaa. Mikropuuro kannattaa tehdä laakeammassa soppalautasessa, ei syvässä kipossa, Vuorinen kertoo.

Mikrossa valmistettaessa puurolautasta ei kannata peittää kuvulla.

– Kun lukee ohjeita, kannattaa myös muistaa, että mikrot ovat erilaisia. Räjähtämisen syyt voivat liian syvän astian lisäksi olla liian kova teho ja liian pitkä aika. Hyvä nyrkkisääntö on, että reilun minuutin kohdalla puuroa voi hämmentää yhden kerran.

Kun kaurapuuroa valmistaa mikrossa, puuron on kuumennuksen jälkeen hyvä antaa vielä vetäytyä pienen hetken. Muutama minuutti riittää. Jos puuro on liian paksua ja liisterimäistä, siihen kannattaa laittaa pieni tippa maitoa tai kauramaitoa. Sipaisu kasvimargariinia tai voita viimeistelee herkun.

Ylijäänyttä puuroa voi paistaa superherkuksi

Katja Vuorisella on myös vinkkejä ylijääneen kaurapuuron hyödyntämiseen.

– Siitä saa ihania vohveleita. Puurosta voi myös tehdä esimerkiksi pannukakkua. Myös jääkaapissa olleesta kaurapuurosta saa ihanaa herkkua, kun sen paistaa pannulla rasvassa ja lisää sokeria sekä kanelia. Se on todella hyvää.

Vuorinen ehdottaa myös, että puuron tekisi välillä mantelimaitoon tai kaurajuomaan. Silloin puuron makuun saa vaihtelua. Jäiset marjat ovat Vuorisen mukaan yksi maistuvin lisuke.

– Ne jäähdyttävät puuroa sopivasti ja maistuvat todella hyviltä.

Nuoret eivät lisää maitoa ja voita

Raision kyselytutkimuksen mukaan tavoissa tehdä kaurapuuroa on nähtävissä isoja eroja eri ikäryhmissä.

Kyselyn mukaan 18–24-vuotiaat eivät laita puuroonsa juurikaan maitoa eikä voita. Tässä ryhmässä suosituin puuron lisuke ovat marjat. Vanhemmassa ikäpolvessa voi on taas suosituin mauste.

– Mitä vanhemmaksi mennään, sitä enemmän suosikeista löytyy voita, maitoa ja suolaa, Elovena-tuotteiden viestinnästä vastaava Mervi Nieminen kertoo tiedotteessa.

Kyselyn tuloksista ilmenee, että suomalaisten kaurapuuron lisukkeiden suosikit ovat voi, marjat, maito, sokeri ja hillo.

Raision kyselyn mukaan suomalaiset vierastavat hieman pähkinöiden lisäämistä kaurapuuroon. Katja Vuorinen vakuuttaa, että yhdistelmä on erittäin maukas. Samalla aamiaiseen saadaan lisää hyviä rasvoja ja lisää ruokaisuutta.

Esimerkiksi paahdetut pähkinät tekevät aamupuurosta ravinteikkaan herkun.

Katja Vuorisen ohjeet täydellisen kaurapuuron keittämiseen:

 • Puuron valmistuksessa ei kannata kiirehtiä. Hauduttaen tulee maukkain puuro.

 • Puuro kannattaa keittää riittävän laakeassa kattilassa, jossa puuro pääsee hautumaan.

 • Keittämisvaiheessa puurokattilaan ei kannata lisätä kermaa tai maitoa – se palaa nopeasti pohjaan.

 • Vältä liian innokasta sekoittamista, sillä se lisää kauran liukoisen kuidun eli beetaglukaanin liukenemista nesteeseen, jolloin puurosta tulee helposti geelimäistä.

 • Käytä tarpeeksi suolaa, sillä puuro on aika mautonta ilman sitä.

 • Makea, hapan, suolainen ja rapea sopivat kaurapuuron lisukkeiksi.

 • Kokeile myös kaurahiutaleiden paahtamista, näin saat puuroon pähkinäisen maun ja kermaisemman rakenteen. Paahda kaurahiutaleet laakeassa kattilassa ennen nesteen lisäämistä. Valmista puuro muuten alla olevan ohjeen mukaisesti.

Ainekset (neljälle):

7 dl vettä

3 dl kulutusmaitoa

1–1 1/2 tl suolaa

4 dl kaurahiutaleita

Valmistusohjeet

 1. Kaada vesi kattilaan, lisää joukkoon suola.

 2. Kiehauta neste ja lisää joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita kevyesti.

 3. Pienennä lämpöä sekoittamisen jälkeen miedolle haudutuslämmölle. Sekoita puuroa välillä, jotta puuro ei pala pohjaan. Vältä kuitenkin liian innokasta sekoittamista.

 4. Kun puuro on noin 8 minuutin kuluttua sakeutunut ja pehmennyt, kytke liesi pois päältä ja lisää joukkoon maito. Anna puuron tekeytyä ja levähtää vielä muutama minuutti kannen alla. Jos puuro vaikuttaa löysältä, hauduta sitä hieman pidempään.

 5. Sekoita, tarkista maku ja nauti herkullinen puuro sellaisenaan voisilmän kera tai kokeile erilaisia lisukkeita.

Kokeile puuron kanssa: Marjoja, hedelmiä, kanelia, kardemummaa, vaniljaa, hunajaa, maapähkinävoita, raejuustoa, paahdettuja hampunsiemeniä tai pähkinöitä.

Ohje: Elovena.fi

Marttojen mikropuuron ohje

1 dl kaurahiutaleita

2 dl vettä

 1. Sekoita aineet lautasella. Älä peitä astiaa, sillä puuro kiehuu muuten helposti yli.

 2. Kypsennä täydellä teholla noin 1,5–2 minuuttia. Sekoita välillä.

Ohje: Martat.fi

Pähkinät sopivat kaurapuuron päälle ja tekevät aamiaisesta vieläkin täyttävämmän.

Pähkinät sopivat kaurapuuron päälle ja tekevät aamiaisesta vieläkin täyttävämmän.

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit