Kaverit pyysivät jatkuvasti Samulin kokkaamien ruokien ohjeita – korsolaiskeittiön lihapullissa on erityinen ainesosa

Julkaistu:

Reseptikirja
Samuli Mänttärin ruokakirjassa ei kursailla kuvilla, vaan siinä tarjotaan ohjeita, jotka jokainen osaa ja pystyy tekemään kotikeittiössä.
– Ilmoitin pikkupoikana äidille, että en voi syödä sieniä, koska saan niistä stressiä. No, stressiä on kyllä elämän varrella kertynyt ihan tarpeeksi, mutta tuskin se niistä sienistä johtui. Nyt vanhempana olen tajunnut, että hyvin valmistetut sienet saattavat jopa vähentää stressiä.

Sitaatti on Samuli Mänttärin reseptikirjasta Korsolaista kotiruokaa, johon on koottu tavallisia arkiruokaohjeita. Elokuussa ilmestyi toinen painos alunperin vuonna 2015 julkaistusta kirjasta. Mänttäri on pitkän uran tehnyt ammattikokki, mutta kirjan lähtökohta on tarjota ohjeita ja ideoita tavallisiin kotikeittiöihin.

Korsolaisuus kirjan nimessä on osaltaan huumoria, mutta tarkoittaa jossain määrin kenties sitä, että maukasta, konstailematonta kotiruokaa voi tehdä edullisista aineksista ja ilman suorituspaineita missä tahansa kodissa. Kirjan kuvat eivät ole ammattilaisten taitoja vaativia kuvia, vaan Mänttäri on itse ottanut ne lennosta, useimmat omassa keittiössään.

Hän kirjoittaa, että kirja ei yritäkään kilpailla ”gastronomisten eeposten kanssa”.


Kaverit pyysivät reseptejä

Idea kirjalle syntyi, kun kylässä käyneet kaverit alkoivat kysellä reseptien perään.

– Mitä tähän on laitettu, oli kavereiden yleinen kysymys.

– Ei mulla ollut antaa mitään reseptejä, teen ruokaa aina näppituntumalla. Reseptit syntyvät yleensä ruokaa tehdessä. Sitten ajattelin, että miksi en kirjoittaisi niitä ylös, Samuli Mänttäri kertoo.

Kirjassa on Mänttärin hyväksi havaitsemia ohjeita. Niistä on myös tullut kiitosta. Kirjassa on sellaisia ohjeita kuten vaikkapa Korsolaiseksi nimetty hampurilainen, Veijon nakkia korsolaisen pihalla, kasvismunakas, broiskuntissi, herkkulasagne ja haukimureke. Kasvisruokia löytyy muutama.

Samuli Mänttäri ei enää tee työkseen ruokaa. Hän kannustaa silti ihmisiä kokkaamaan enemmän kotona.

Ei se mitään, jos menee pieleen

– Olisi hyvä, että ihmiset tekisivät rohkeammin ruokaa. Moni miettii liikaa, sen kuin tekee vaan. Kokeilemalla monet hyvät ruoat ovat syntyneet. Tietysti ammattilaiset tietävät lähtökohtaisesti mikä sopii mihinkin, ja miten joku raaka-aine käsitellään, mutta kotikeittiössä voisi olla rohkeampi kokeilemaan. Jos menee vähän pieleen, ei se mitään. Seuraavalla kerralla tietää sitten paremmin.

Samuli Mänttäri kirjoittaa parhaillaan kolmatta ruokakirjaa, jonka nimeksi tulee Kotona saa parempaa.

– Siinä on enemmän kasvisruokaa. Jos ohjeissa on lihaa, se on riistaa. Yksi syy siihen on se, että meidän kotitaloudessa syödään nyt enemmän kasvisruokaa, kun poikakin luopui lihasta.

Ei vain persiljahapsuja, vaan koko puntti

Korsolaista kotiruokaa -kirjassa on lihapullaresepti, joka kantaa nimeä Rautaiset lihapullat. Rautaa saadaan lisää reilusta määrästä persiljaa. Vaikka lihassakin on rautaa, rautapitoisuutta voi lisätä yksinkertaisilla asioilla kaikkiin ruokiin.

– Monet ajattelevat, että persiljaa laitetaan ruoan päälle pieni tupsu tai jotain, mutta sitä kannattaa laittaa puntillinen, jotta sen ravintoarvoista hyötyy oikeasti.

– Siitä valistin myös äidilleni, kun neuvoin häntä kasvisruokien teossa.

Rautaisissa lihapullissa on persiljan lisäksi pinaattia. Ohje on gluteeniton.

Rautaiset lihapullat

75 g pakastepinaattia

3 dl vettä

3 dl gluteenittomia korppujauhoja

1,2 kg naudan jauhelihaa

1 sipuli

1 puntti tuoretta persiljaa

5 kananmunaa

loraus rapsiöljyä

mustapippuria myllystä

valkopippuria myllystä

maustepippuria jauheena

suolaa

juoksevaa margariinia

Valmistusohjeet

 1. Sulata pinaattikuutiot vedessä.
 2. Lisää joukkoon korppujauho, sekoita ja jätä turpoamaan.
 3. Leikkaa sipuli ja persilja pieneksi silpuksi ja laita kulhoon.
 4. Lisää joukkoon kananmunat, jauheliha, mausteet ja öljy. Sekoita massa kunnolla käsin.
 5. Lisää lopuksi turvonnut pinaatti-korppujauhoseos ja sekoita massa vielä uudestaan niin, ettei jauho jää paakuiksi.
 6. Pyörittele lihapullia valmiiksi pellille leivinpaperin päälle niin paljon kuin jaksat.
 7. Kun et enää jaksa, muotoile lopusta massasta pihvejä ja painele ne tasaisesti peltiä vasten ja tee lopuksi veitsellä niiden pintaan ristikkokuvio, jotta pihvit eivät paistaessa vetäydy takaisin palloiksi.
 8. Paista pullat ja pihvit kuumalla pannulla ja nostele valmiiksi takaisin pellille jäähtymään. Lihapullat sopivat hyvin evääksi ja maistuvat ihan sellaisenaan. Pihvien kanssa sopii tietysti parhaiten perunamuusi, tai oikeastaan peruna missä muodossa tahansa. Poikani näytti heittävän lautaselle läjän riisiä ja päälle ketsuppia...
Resepti: Samuli Mänttäri, Korsolainen kotiruoka (Rauta Reiska 2019)
Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt