Eineshyllystä tuttu suosikki, supermaukas ”itkukana” ja Sadun täydellinen uunilohi – 11 ruokaa, jotka pelastavat arjen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Eineshyllystä tuttu suosikki, supermaukas ”itkukana” ja Sadun täydellinen uunilohi – 11 ruokaa, jotka pelastavat arjen

Maukkaat ruoat tuovat arkeen iloa. Kuvassa ”putkari”, Sadun uunilohi ja ”itkukana”.

Julkaistu: 20.8.2019 15:51

Tavallinen pohdinnan aihe iltapäivän kauppareissulla on se, mitä keksisi kotiruoaksi. Keräsimme maukkaita ja helppoja esimerkkejä, jotka on todettu toimiviksi.

Vaikka valmisruoat säästävät aikaa, ne voivat pitkällä juoksulla tulla kalliimmaksi kuin kotona kokkaaminen. Jos on oikein taloudellinen ja tehokas, viikon ruoista kannattaa tehdä suunnitelma valmiiksi. Silloin kauppareissutkin saattavat vähentyä, eikä päivän ruokaa tarvitse keksiä lennosta joka ikinen iltapäivä.

Keräsimme aiemmin julkaistuista, suosituista arkiruokaa käsitelleistä jutuista koosteen, josta voi ammentaa ideoita omaan kotikokkailuun.

Nämä ruoat ovat maukkaita, helppoja ja niiden ainekset löytyvät tavallisista ruokakaupoista. Ohjeiden tekijät ovat todenneet ne toimiviksi omassa arjessaan.

”Putkari” eli eineshyllystä tuttu jauheliha-perunasoselaatikko

Varsinkin lapsiperheissä lihaperunasoselaatikko on hyvinkin tuttu tuote. Se maistuu lapsille kenties miedon makunsa ja pehmeän koostumuksensa vuoksi.

Helpon ja edullisen ruoan saa astetta maukkaammaksi kotona tehtynä, kuten keittiömestari ja Luonnonvarakeskuksen tutkija Jaakko Nuutilan ohje näyttää. Nuutila kertoi tämän reseptin olleen arjen pelastaja, kun hänen lapsensa olivat pieniä.

Lue lisää: Keittiömestarin lempiruoka kotona on tuttu eineshyllystä: ”Putkari” on edullinen ja helppo tehdä

Uunilohi

Uunilohi on yksi suomalaisten suosikkiruoista. Se onkin helppo ja nopea valmistaa. Yksi suosituimmista tämän vuoden aikana julkaistuista uunilohiohjeista on Sadun uunilohi, jossa on vaikutteita venäläisestä reseptistä suolakurkkuineen:

Lue lisää: Sadun uunilohesta tuli niin hyvää, että mies ja poika kehuivat sen ”parhaaksi ruoaksi mitä ovat maistaneet” – ohje on helppo

Kati taas hyödynsi uunilohessaan säilyketomaatteja ja sai ihanan mehevän lopputuloksen.

Lue lisää: Katin uunilohi hurmasi koko perheen mehevyydellään: ”Säilyketomaatti taipuu moneen”

Taivaallinen ”itkukana”

”Itkukanaksi” nimetty ruoka on kirjankustantaja ja kokki Hanna Gullichsenin perheen luotto-ohje arjessa. Ruoka koostuu erityisen maukkaasta, mutta vain muutaman ainesosan kastikkeesta ja basmatiriisistä.

– Se kantaa nimeä itkukana, koska se nyt vaan on niin älyttömän hyvää. Kastikkeesta voikin käydä taistoa, jotta kaikki saavat saman verran, Hanna Gullichsenin kertoi.

Instagramissa on myös nähty kasvisversioita samasta ohjeesta, joissa kanan sijaan on käytetty erilaisia kasvisproteiinituotteita. Kastikkeen makumaailma on ihastuttanut reseptin löytäneitä.

Lue lisää: Hannan ”itkukana” on niin hyvää, että kastikkeesta voi syntyä pieni taistelu – helppo ohje pelastaa arjen

Nopeaakin nopeampi pasta

Pastat ovat loistavaa arkiruokaa. Tänä vuonna ilmestyneessä Naisten vuoro – reseptejä mestarikokeilta (Cozy Publishing) on supernopea ja herkullinen pastaohje Sikke Sumarin ravintolassa työskentelevältä Pipsa Hurmerinnalta.

Kaikki kastikkeen ainekset surautetaan tehosekoittimessa, pasta keitetään ja herkullinen ruoka on valmis.

Lue lisää: Pipsa Hurmerinnan taivaallinen pastakastike surautetaan tehosekoittimessa

Pipsa Hurmerinnan nopea pasta.

Helppo perunaruoka uunissa

Ruoan ammattilaisen, sisällöntuottajan ja valokuvaajan Hanna Hurtan yksi lempiaines ruoanlaitossa on peruna. ”Litistettyjen perunoiden” ohje on alunperin varhaisperunoille, mutta se sopii yhtä hyvin myös loppukesän perunoille.

Perunat keitetään, litistetään haarukalla ja paahdetaan uunissa. Näin perunoihin tulee ihanan rapea pinta. Herkku on täydellinen, kun sen kylkeen tekee fetasta, turkkilaisesta jugurtista ja tuoreista yrteistä valmistettavan raikkaan kastikkeen.

Lue lisää: Hannan litistetyt uuniperunat on mahtavan maukas ruoka – ohje on todella helppo

Enemmän makua lihapulliin

Keittiössä, kotona & puutarhassa -blogia pitävä Minna käyttää lihapullataikinan mausteeksi toisinaan paprikaa, kun perusruokaan kaivataan vaihtelua. Minnan bravuuriksi on noussut hänen äitinsä ohje, jossa lihapullataikinaan lisätään sipulikeiton aineksia. Silloin erikseen pilkotun sipulin voi jättää kokonaan pois ja pulliin saadaan ihanaa makua.

– Äiti teki lihapullia tällä tavoin. Kerran kun olin itse valmistamassa niitä, oli järkyttävä kiire ja lapsilla kauhea nälkä. Huomasin, että kaapissa oli sipulikeiton ainesosat käyttämättä ja vieläpä kermaviiliä, ja muistin reseptin, Minna kertoi.

Lue lisää: Kun oli järkyttävä kiire ja lapset nälkäisiä, Minna muisti äitinsä nerokkaan lihapullaohjeen – yksi aines tekee ihmeitä

Kasvisruokia arkeen

Keräsimme aiemmin arkeen sopivia kasvisruokia.

Muun muassa juurespihvit, vegebologneselasagne, kaali-sienilaatikko ja pinaattikeitto ovat herkullisia vaihtoehtoja arkiviikon aterioiksi.

Periaatteessa lähes kaikki yllä kuvatut ruoat voi myös muokata kasvisruoiksi käyttämällä lihan, kanan tai kalan tilalla esimerkiksi erilaisia kasvisproteiinituotteita, sieniä tai palkokasveja ja kasvipohjaisia ruokakermoja.

Kaali-sienilaatikko on täydellistä ruokaa syksyyn.

Lue myös:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit