Lihansyöjät testasivat 6 lihatonta pihviä – voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä

Julkaistu:

Makutesti
”Lihaisat” tuontipihvit veivät voiton ja maistuivat jopa paremmilta kuin aito jauhelihapihvi.
Amerikkalainen Beyond Burger keräsi parhaimmat pisteet Ilta-Sanomien makutestissä, jossa maisteltiin kasvispohjaisia, lihaa muistuttavia pihvejä.

Testiin valittiin mukaan kolme valmispihviä: Verson Härkis-pihvi, Raision Elovena Muru Kaurajauhispihvi ja HoviRuoka Oy:n valmistama Mustapapupihvi sekä kaksi raakapihviä: Tsekissä valmistettu ruotsalaisen Hälsans Kökin Veganska Burgare ja USA:sta tuotu Beyond Meatin herneproteiinipihvi.

Makuraatiin osallistui viisi 25–60-vuotiasta lihansyöjää, kolme miestä ja kaksi naista. Heille ei alun perin kerrottu, että kyse on kasviperäisistä pihveistä, eivätkä he missään testin vaiheessa nähneet pihvipakkauksia.

Hämäyksen vuoksi vegepihvien rinnalle ujutettiin vielä Pirkan jauhelihapihvi, jolle myös annettiin pisteet.

Lopputulos oli, että kotimaiset vegepihvit eivät pärjänneet tuontituotteille. Tuontiherkut veivät voiton myös perinteisestä ja aidosta jauhelihapihvistä.


Tuotteet eivät täysin olleet vertailukelpoisia, sillä kypsennystapa oli pihveissä erilainen. Raakapihvit paistettiin uunissa tai pannulla ensin ohjeen mukaan kypsiksi, minkä jälkeen ne testaustilanteessa vielä lämmitettiin, kuten valmispihvitkin.

Valmispihveistä parhaat pisteet vei meksikolaisittain maustettu Elovena Muru Kaurajauhispihvi ja toiseksi tuli Härkis. Mustapapu ei raatilaisia sytyttänyt. Sitä luonnehdittiin lihaisaksi, mutta mauttomaksi. Tummahipiäisestä Mustapapupihvistä tunnistettiin yllättäen myös maksalaatikon ja verilätyn makuja.

Lihaisiksi kehuttiin myös sekä Hälsans Kökin että Beyond Meatin pihvejä, vaikkei niissäkään ole lainkaan eläinperäisiä raaka-aineita.


Vegepihveissä lihaisa tuntuma

Aito jauhelihapihvi oli lihansyöjien mieleen niin ikään, mutta vaikka Pirkka-pihvin lihapitoisuus on 42 prosenttia, herne- ja soijaproteiineista valmistetut pihvit olivat raatilaisten mielestä lihaisampia ja mehevämpiä.

– Jos vaihtoehtoina on suomalainen liha tai USA:sta tänne roudattu kasvispihvi, kyllä mieluummin valitsen lihan, totesi makutestiin osallistunut Kirsti Tikkanen.

– Kotimainen liha on parasta, komppasivat muut lihansyöjät, vaikka Amerikan-herkku kutkuttelikin makunystyröitä.

J-P Mäkelä taas totesi syövänsä kasvikset mieluummin tuoreina kuin pihviksi prässättyinä.

Reilusti proteiinia

Testipihvien proteiinipommi on Beyond Meatin pihvi, jonka proteiinipitoisuus on peräti 18 prosenttia. Kakkoseksi tulleessa Hälsans Kökin pihvissä on siinäkin proteiinia reilusti, 16 prosenttia.

Oikean jauhelihapihvin proteiinipitoisuus jäi 12 prosenttiin, ja lähes samaan pääsivät Härkis- ja Kaurajauhis –pihvit. Jumbosijalle jäänyt Mustapapupihvi ei ole mikään proteiinipommi, mutta kuitua löytyy reilusti: 8,4 prosenttia. Myös Härkiksessä on reilusti kuitua.


Voittajapihvi on testituotteista myös kaikkein rasvaisin: rasvaa on 19 prosenttia, kun Mustapapupihvissä sitä on vain nimeksi – 1,1 prosenttia.

Mustapapupihvin pääraaka-aine on nimensä mukaisesti mustapapu (37%), Hälsans Kökin pihvi on valmistettu soija- ja vehnäproteiinista (58,5%) , Härkis-pihvi härkäpavusta (54%), Kaurajauhispihvi kaurasta (41%) ja Beyond Burger herneproteiini-isolaatista (18%).

Amerikkalaisen voittajapihvin muut raaka-aineet ovat: rypsiöljy, puhdistettu kookosöljy, aromit, savuaromi, selluloosa, metyyliselluloosa, arabikumi, perunatärkkelys, maltodextriini, hiivauute, suola, auringonkukkaöljy, kuivahiiva, askorbiinihappo, etikkahappo, punajuuriuute, muunneltu tärkkelys, omenauute ja sitruunatäysmehutiiviste.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt