Paavo Vallas kehitti haastajan jauhelihalle: ”Suomen luonto tuottaa puhdasta, terveellistä proteiinia kymmeniä miljoonia kiloja vuodessa”

Suomalaiset ruokainnovaatiot käyttävät ”luonnonvesien hyödyntämättömiä aarteita”.

Särkikaloista valmistettu kalajauheliha on suunniteltu käytettäväksi samaan tapaan kuin punaisesta lihasta valmistettu jauheliha.

16.8.2019 15:38

”Särkikalat ovat vesiemme hyödyntämätön aarre”, Luonnonvarakeskus (Luke) otsikoi artikkelin sivuillaan. Luken artikkelissa todetaan, että vähäarvoisina pidettyjä kaloja, kuten särkeä ja lahnaa, voitaisiin kalastaa kestävästi jopa 50 miljoonaa kiloa vuodessa.

Särkikaloista saadaan kotimaista proteiinia ja niiden kalastamisen lisääminen vähentäisi myös rehevöitymistä, Luken sivuilla todetaan. Särkikaloissa on proteiinin lisäksi runsaasti D-vitamiinia.

– Särjen mädissä on yhtä paljon proteiinia kuin punaisessa lihassa, kolesterolin määrä on verrannollinen kananmunaan ja tyydyttymättömiä rasvahappoja on runsaasti. Lisäksi haitta-aineiden pitoisuudet jäävät huomattavasti alle raja-arvojen, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuspäällikkö Sari Mäkinen kertoo artikkelissa.

Tavallisten ruokakauppojen hyllyille onkin viime aikoina ilmestynyt särkikalatuotteita, jotka on suunniteltu helposti käytettäviksi kotikeittiössä.

Kalapuikot järvikalasta

Esimerkiksi Apetit kertoi elokuun alussa tuoneensa pakastealtaisiin järvikalasta tehtyjä kalapuikkoja. Niissä pääraaka-aineena on kotimainen särki.

– Järvikalapuikkojen raaka-aineena käytetään vain kotimaista särkeä, joka on vähärasvainen ja proteiinirikas kala, Apetitin tuoteryhmäpäällikkö Hanna Pere kertoo tiedotteessa.

Järvikalapuikot ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Tuotetta myydään 200 gramman pakkauksissa.

Proteiinilähde luonnosta: lahnoista tehty kalajauheliha

Toinen esimerkki särkikalojen hyödyntämisestä on aivan uusi tuote, lahnoista tehty kalajauheliha. Tuote tuli kauppoihin tällä viikolla.

Kalajauheliha sai alkunsa vuonna 2016, kun silloin vielä yliopistossa opiskellut Paavo Vallas halusi kehittää tuotteen, jolla ympäristön tilaa voisi parantaa.

– Valmistuin tekniikan kandidaatiksi Aalto-yliopistosta vuoden 2015 joulukuussa. Oli mietittävä, mitä sitä elämällään tekee. Päädyin siihen, että haluan olla yrittäjä. Ja vielä semmoinen yrittäjä, jonka yritys parantaa ympäristön tilaa.

Vallaksen pääaine oli ympäristöasioiden hallinta ja sivuaineena yrittäjyys.

– Havaitsin heti maisterivaiheeni alussa, että särkikaloissa olisi huikeaa potentiaalia tavoitteideni täyttämiseksi. Särkikalayrittäjiä ei juurikaan ollut, eikä särkikaloja juurikaan hyödynnetty. Silti Suomen luonto tuottaa tätä puhdasta, terveellistä proteiinia kymmeniä miljoonia kiloja vuodessa.

– Tämän lisäksi särkikalojen kalastamisella on positiivinen vaikutus vesistöjemme tilaan, sillä niitä kalastamalla poistetaan vesistöistä rehevöittäviä ravinteita. Särkikaloista voi siis tehdä ympäristöystävällisiä proteiinituotteita.

Vallaksen mukaan ilmastovaikutus on kasviproteiinien tasolla. Sen lisäksi särkikaloja hyödyntämällä parannetaan vesistöjen tilaa.

– Ympäristöhyötyjä syntyy, vaikka särkikalaa ainoastaan poistokalastettaisiin kompostiin, kuten valtion tuella on tehty 1980-luvulta lähtien. Jos proteiinikin saataisiin käyttöön ja vielä sellaisessa muodossa, että kuluttaja voisi tällä proteiinilla korvata punaista lihaa, sillä olisi ympäristövaikutuksia, Vallas kuvailee.

Kalajauheliha valikoitui tuotteeksi osittain juuri siksi, että särkikaloista tehdyllä kalajauhelihalla voisi korvata tavallisen jauhelihan kotiruoissa.

Valmis tuote kaupoissa – ”oli pakko mennä heti katsomaan”

Vallas osallistui ideallaan ensin Sitran kilpailuun, josta voitetulla summalla tuotekehittelyä voitiin jatkaa. Vallas osallistui sen jälkeen vielä S-ryhmän kilpailuun, jossa etsittiin ruokainnovaatioita.

Nyt Paavo Vallas on Särkifood Oy:n toimitusjohtaja ja iloitsee siitä, että kehitystyön tulos on jakelussa ympäri Suomea.

– Olihan sitä pakko mennä heti kauppaan katsomaan, onko tuote hyllyssä, Vallas kertoo lanseerausviikon tunnelmista.

– Kun kuulin, että sitä on myös Kolarissa sijaitsevassa kaupassa, voin sanoa, että ympäri maata sitä nyt saa.

Särvin-nimeä kantavan tuotteen kala tulee pääasiassa Pohjanlahdelta. Jalostuslaitokset ovat Uudessakaarlepyyssä ja Säkylässä, joihin kalat tulevat niiden lähialueilta. Tuoteta myydään 400 gramman pakkauksissa ja hinta on lähellä tavallisen jauhelihan hintaa. Se säilyy jääkaapissa 14 vuorokautta.

Tuotetta myydään S-ryhmän kaupoissa.

Paavo Vallaksen yksi omista lempiresepteistä tuotteen käyttämisessä on makaronilaatikko. Yrityksen sivuilla on myös ohjeita, joissa kalajauhelihaa voi käyttää esimerkiksi pastakastikkeessa, pizzassa ja tortillojen täytteenä.

Tuotetta saa myös maustettuna versiona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit