Näin Sami Kuronen tekee sämpylänsä – helppo ja herkullinen ohje villitsi somessa: ”Aivan loistava resepti”

Julkaistu:

Uusi kirja
Sami Kuronen kokosi uuteen kirjaansa hänelle tärkeitä reseptejä.
Tv:stä ja radiosta monille suomalaisille tuttu Sami Kuronen kertoo uudessa kirjassaan elämästään, mutta kuten kirjan nimikin Elämäni reseptit (Otava 2019) kuvaa, kirja kertoo myös Kuroselle tärkeistä ruoista. Mukana on esimerkiksi omia lapsuusmuistoja ja tavallisen arjen suosikkiohjeita.

Kirjan johdannossa Sami Kuronen kiittää veljeään, keittiömestari Pasi Kurosta. Veljen ansiosta Kuronen innostui aikoinaan opettelemaan ruoanlaittoa.

– Aina kun vietimme iltaa Pasin luona, hän ammattikokkina vastasi syömisistä. Huomasin toistuvasti nauliintuvani hänen viereensä seuraamaan annosten syntyä. Siinä oli jotain äärimmäisen kiehtovaa, Kuronen kirjoittaa.


Aluksi Pasin puhelin pirisi usein, kun kokkaamista opetteleva Sami kyseli häneltä neuvoja. Kuronen kirjoittaa, että vähitellen itseluottamus kokkailun suhteen alkoi vahvistua. Apua ei tarvinnut pyydellä enää yhtä usein.

Jos veli ei olisi innostanut ja auttanut, valmispizzat saattaisivat lämmetä Sami Kurosen mikrossa nykyistä useammin, esipuheessa kuvaillaan.

– Kokkaamisen kautta eteeni on avautunut ihan uusi makumaailma, Sami Kuronen kirjoittaa.

Kuronen kertoo kirjassa myös nauttivansa siitä, että voi hemmotella tärkeitä ihmisiä.

– Sanonta ”tie miehen sydämeen kulkee vatsan kautta” toimii täysin myös toisinpäin, hän kirjoittaa.

Herkkusämpylät

Kirjassa on useita helppoja reseptejä. Yksi niistä on sämpyläohje, joka nousi alkuvuodesta somehitiksi.

– Näistä tuli hitti. Jaoin viikonloppuna storyn puolella helpon ja superherkullisen sämpyläreseptin. Uunit ovat hehkuneet ympäri Suomen siitä saakka punaisena ja reseptin perään kysellään hulluna koko ajan, Kuronen kirjoitti Instagramissa maaliskuussa 2019.

Samin seuraajat julkaisivat omia versioitaan ohjeesta. Niitä löytyy Instagramista tällä hetkellä reilu sata.

– Suolaa oisin voinu laittaa hitusen enempi, mut tän reseptin pistän visusti jemmaan, yksi kommentoi Kurosen päivitystä.

– Kaksi satsia tänään jo leivottu, teinit tykkää, aivan loistava resepti, toinen kehui ohjetta.

– Laitoin hiivaleipäjauhoja leseitten tilalle. Nyt löyty mulle lempparisämpylä, yksi kommenteista kuului.


Kurosen sämpylät

6 dl vettä

25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

2 dl vehnäleseitä

12 dl vehnäjauhoja

Valmistusohjeet

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja ja vehnäleseet. Sekoita hyvin.
  2. Lisää vehnäjauhoja vähitellen samalla sekoittaen. Taikina saa jäädä löysähköksi.
  3. Peitä liinalla ja anna kohota tunti lämpimässä paikassa.
  4. Levitä pöydälle vehnäjauhoja ja kaada taikina jauhojen päälle. Leikkaa sopivan kokoisia paloja ja pyörittele ne palloiksi jauhoisilla käsillä.
  5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät saavat väriä pintaan.
Lähde ja resepti: Sami Kuronen, Elämäni reseptit (Otava 2019)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt