Kun valitset kaupassa lohta, tiedätkö mitä pakkausten A-, B-, C- tai D-merkit tarkoittavat? Uunilohellekin on suositus

Julkaistu:

Kala
Kirjainmerkintä lohipakkauksessa saattaa jäädä huomioimatta, mutta se vaikuttaa tuotteen hintaan ja käyttötapaan.
Elintarvikkeiden pakkauksissa voi olla merkintöjä, joiden tarkoitus ei ole välttämättä heti aivan selvää tavalliselle kuluttajalle. Pro Kala ry nostaa tiedotteessaan esille tällaisen esimerkin lohifileistä.

Kalatiskillä lohen hintatiedoissa tai valmiissa lohifilepakkauksissa voi olla kirjain A:n ja E:n väliltä. Pro Kala ry:n mukaan on mahdollista, että kirjaintunnukset saattavat aiheuttaa vääriä oletuksia, joiden mukaan kirjaimet kuvaisivat esimerkiksi tuotteen laatua tai tuoreutta. Näin ei kuitenkaan ole. Kirjainmerkinnät lohen tuotetiedoissa kertovat erilaisista leikkausasteista ja siitä, mitä fileestä on poistettu.

Niillä on vaikutusta tuotteen hintaan ja käyttötarkoitukseen.

Pro Kala ry kokosi lyhyen oppaan merkintöjen lukemiseen:

A-filee on vähiten käsitelty: siitä on poistettu ainoastaan selkäruoto, kylkiruodot sekä kidusluu.

B-leikatusta fileestä on edellisten lisäksi poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osa selkä- ja vatsarasvasta.

C-leikatusta on poistettu enemmän rasvaa sekä pystyruoto 98–100-prosenttisesti, eli se on edellisistä poiketen mahdollisimman ruodoton filee.

D- ja E-leikatusta on poistettu edellä mainittujen lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä pyrstöpala, ja E-leikatusta myös nahka.

Leikkausaste vaikuttaa hintaan.

Kalliimmat ovat D- ja E-leikatut. Ne ovat vaatineet enemmän työtä kuin A-leikkaus, Pro Kala kertoo tiedotteessaan. Silti esimerkiksi E-leikatun fileen teossa syntyy enemmän hävikkiä. Ruotoisen fileen ostaminen on edullisempaa, mutta vaatii kotikokilta enemmän työtä.


Paras valinta uuniloheen

Suomalaiset rakastavat uunilohta. Pro Kala ry suosittelee tiedotteessaan uunilohta varten nahallista filettä, josta kaikkea rasvaa ei ole poistettu.

Graafilohen tekemiseen ei suositella nahatonta filettä, sillä graavilohen siivuttamiseen nahka on välttämätön.

Sushiin sopii parhaiten E-leikattu lohi. Se on myös hyvä valinta, jos tarvitaan helposti leikattavia, nahattomia paloja.

Pro Kala toteaa tiedotteessaan, että oikeilla välineillä A-leikatun tai kokonaisena ostetun kirjolohen tai lohen voi myös käsitellä kotona haluamallaan tavalla millaiseksi vain. Yhdistyksen mukaan kaikki ruoat voi kokata miten tahansa leikatusta fileestä.

Lohesta voi tehdä ruokaa monella tavalla. Yhdistys jakaa reseptin maukkaiden lohivartaiden tekemiseen.

Teriyaki-soijamarinoituja lohivartaita (neljälle)

n. 600 g lohi- tai kirjolohifileetä

4 rkl teriyakisoija- tai osterikastiketta

3 rkl limetin tai sitruunan mehua

(1–2 tl raastettua inkivääriä)

vähän öljyä

8 puista grillitikkua

Valmistusohjeet

  1. Poista lohesta nahka ja ruodot. Leikkaa kala noin 2½ cm:n viipaleiksi ja viipaleet edelleen 2½ cm:n paksuiksi suikaleiksi. Leikkaa suikaleet kuutioiksi.
  2. Nosta kalapalat kulhoon ja lisää joukkoon teriyakisoijakastike (makea soijakastike), sitruunamehu ja inkivääriraaste tai vähän jauhettua inkivääriä, kääntele ja anna marinoitua 15–30 minuuttia.
  3. Pujottele kalapalat puutikkuihin. Sipaise paistinpannuun tai grillausalustaan vähän öljyä kiinnitarttumisen estämiseksi.
  4. Grillaa ulkorillissä, uunin grillivastuksen alla tai paista pannulla 2–4 minuuttia käännellen. Kala kypsyy hyvin nopeasti ja saa olla sisältä vähän läpikuultava.
  5. Tarjoa lisukkeeksi höyrytettyä kiinan- tai varhaiskaalia ja melonisalsaa.

Melonisalsa

4 dl pieneksi kuutioitua melonia (gallia-, verkko-, vesi- tms.)

1½ dl silputtua nippu- tai kevätsipulia

pala tuoretta chiliä silputtuna tai maun mukaan chilijauhetta

2–3 rkl sitruunamehua

2–3 rkl öljyä

ripaus suolaa

2–3 rkl silputtua tuoretta korianteria tai persiljaa

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta lisää korianteria ja chiliä aluksi varovasti. Maistele.
  2. Anna maustua kylmässä hetki ennen ruokailua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt