Tunnettu kokki Matti Jämsen kohauttaa uudella ravintolallaan, joka ei aio toteuttaa asiakkaiden toiveita: ”Sillä riskillä, että suututetaan osa porukasta”

Julkaistu:

Ravintolat
Uutuusravintola Soromnoo ei aio toteuttaa asiakkaiden toiveita. Nyt ravintoloitsija Matti Jämsen kertoo, miksi.
Tähtikokki Matti Jämsen sohaisi muurahaispesään, kun hän toi julkisuuteen elokuun lopussa toimintansa aloittavan uutuusravintola Soromnoon.

– Idea ravintolalle syntyi tavallaan vastaiskuna siihen vitutukseen, että tänä päivänä ravintola-alalla saa olla jatkuvasti pahoillaan tai selitellä sitä mitä tekee, Jämsen kuvailee tiedotteessa.

Uudelta ravintolalta ei kannata tiedotteen mukaan odottaa kulisseja, sääntöjä tai perinteitä. Asiakkailta tullaan ottamaan myös puhelimet pois illan ajaksi.

– Tämä ravintola ei siis todellakaan ole kaikille. Erikoisruokavalioita tai toiveita ei oteta vastaan. Meillä tarjoilevat ja työskentelevät ihmiset eivät ole palvelijoita, vaan isäntiä ja emäntiä, yhdessä viettämässä iltaa vieraan kanssa. Mitään illallisetikettiäkään ei ole, tule sellaisena kuin olet ja sano ja tee mitä huvittaa, Jämsen sanoo tiedotteessa.

”Tulenarka aihe”

Kyseinen linjaus on kerännyt sosiaalisessa mediassa kiitoksien ohella myös kritiikkiä osakseen. Monet asiaa esimerkiksi Viisi Tähteä -sivustolla kommentoineet näkevät asian niin, että ravintolanpitäjät väheksyvät asiakkaita ja heidän tarpeitaan.

Jämsen kertoo Ilta-Sanomille uskoneensa jo etukäteen, että sanomista tulisi.

– En silti odottanut, että ihan näin kärkkäästi. Tässä on kyseessä todella tulenarka aihe, josta haluttaisiin puhua, mutta harva uskaltaa. Etenkin ravintola-alalla, kun sulla on bisnes, pitää olla joustava, palvella kaikkia, tehdä onnelliseksi. Samaa teen totta kai itsekin ravintoloissani, kokki painottaa.

– Soromnoossa on kuitenkin kyse eri meiningistä. Tehdään kaikki ruoat laivan pienessä keittiössä, johon mahtuu just ja just pari ihmistä, eikä mitään riskejä ihmisten sairastumisesta haluta ottaa. Ilta meidän ravintolassa sisältää liikkumista paikasta toiseen, ja sekin vaikeuttaa erikoisvaatimusten huomioon ottamista.


Samalla Soromnoon on tarkoitus ravistella ravintola-alaa kokonaisuudessaan ja muistuttaa, että kyllä kotimaassakin on ruokakulttuuria.

– Jos teet kaikille, et voi tehdä kenellekään kunnollista. Tässä projektissa halutaankin tehdä pienemmälle osalle unohtumaton ilta sillä riskillä, että suututetaan osa porukasta. Meidän konseptiin ei kuulu olla pahoillaan, muttei tässä silti oltu sillä asenteella, että tarkoituksella loukattaisiin.


Lähestulkoon loppuunmyyty

Ravintola sijaitsee Helsingin Halkolaiturilla Pohjoisrannassa satavuotiaassa kuunarissa Jan Mayenissa. Ravintolaan mahtuu kerralla 30 ihmistä, ja sinne pääsee syömään 30.8.–19.10. välisellä ajalla aina perjantaisin ja lauantaisin yhdessä kattauksessa. Illan hinta ruokineen ja juomineen on 180 euroa.

Mukana projektissa ovat kokin ohella laivanrakentajana työskentelevä veli Markus Jämsen, muusikko Leo Stillman sekä hänen veljensä, laivanvarustaja Hugo Stillman.

Tietynlainen joustamattomuus näkyy Soromnoon toiminnassa myös siinä, että tilaukset otetaan vastaan vain tekstiviestillä.

– Haluttiin siitäkin vähän erilainen juttunsa ja katsoa samalla, miten asiakaskunta käyttäytyy, Jämsen paljastaa.

Ensimmäinen ilta on jo lähestulkoon loppuunmyyty.

– Ollaan markkinoitu tätä 13 ruokalajin illallisena, mutta todellisuudessa ruokalajeja on 14. Halutaan antaa tässä asiakkaille parempi fiilis, että ”kaupan päälle” saisi jotain.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt