Tee itse tomaattikastiketta purkkiin! Täydellinen vaihtoehto moneen pataan ja kastikkeeseen

Julkaistu:

Elämän makuja
Makuja ja värejä purkkiin!
Kasvikset ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan, kun ne ovat sesongissa. Onnekkaimmat voivat poimia niitä suoraan omasta pihasta.

Maukkaat auringossa kypsyneet kasvikset kannattaa säilöä. Kätevää on purkittaa niistä suoraan käytettävissä oleva ja ehkä arkeakin helpottavan säilyke.

Oma tomaattikastike käy moneen pataan ja kastikkeeseen. Kurpitsavoita voi käyttää aamiaisella leivän päällä tai leivonnaisiin. Trendikäs säilötty sitruuna taasen käy mausteeksi moneen ruokaan.

Paahdettu tomaattikastike

750 g kirsikkatomaatteja

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

1 tl hienoa merisuolaa

1 rkl hunajaa

1 tl herbes du provence -yrttimausteseosta

2 valkosipulinkynttä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese tomaatit, puolita ja nosta uunipellille leivinpaperille. Lorauta päälle oliiviöljy, etikka ja hunaja, mausta yrttiseoksella, suolalla ja hienonnetuilla valkosipulinkynsillä. Sekoita pellillä kaikki sekaisin ja paahda uunissa 30 min. Desinfioi purkit sillä aikaa keittämällä niitä vedessä.

Kun tomaatit ovat paahtuneet, kaada kulhoon ja soseuta hieman sauvasekoittimella (ei pakollista). Kaada kastike kuumana purkkeihin ja sulje kannet tiiviisti.

Käytä kastiketta pastaan, pizzoihin, patoihin tomaattimurskan sijaan tai leivän päällä alkupaloiksi.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: noin 7 dl kastiketta



Kurpitsavoi

noin 1,7 kilogramman myskikurpitsa

1,5 tl kanelia

1,5 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna

0,5 tl muskottipähkinää

2 dl sokeria

1 sitruuna

Laita uuni lämpimään 200 asteeseen. Leikkaa kurpitsa neljän sentin viipaleiksi, poista siemenet ja kuori ja nosta uunivuokaan. Kuori ja hienonna inkivääri. Mausta kurpitsat inkiväärillä, kanelilla ja muskottipähkinällä. Nosta uuniin 45 minuutiksi, kunnes kurpitsat ovat täysin pehmeitä.

Desinfioi sillä aikaa säilykepurkit keittämällä niitä vedessä.

Kaada kurpitsat kattilaan, lisää joukkoon sokeri ja keitä, kunnes sokeri on sulanut. Soseuta, purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja lusikoi kuumana purkkeihin.

Käytä kurpitsavoita leivontaan, lettujen kanssa tai Nutellan tyyliin paahtoleivän tai croissantin kanssa.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: noin 1 l



Suolattu sitruuna

3 luomusitruunaa

4 rkl karkeaa merisuolaa

3,5 dl säilykepurkki, johon sitruunat juuri ja juuri mahtuvat tai pari pienempää, jolloin yhteen menee 1,5 sitruunaa.

Desinfioi purkki keittämällä sitä vedessä.

Pese sitruunat huolella. Leikkaa toinen päähän kaksi syvää viiltoa ristin muotoon ja toinen pää puoliksi. Lusikoi suolaa viiltoihin. Mittaa vielä kuumaan purkkiin 1 rkl suolaa, paina sitruunat tiiviisti purkkiin ja sulje kansi. Nosta purkki kuukaudeksi pimeään ja huoneenlämpöiseen paikkaan. Sitruunat ovat valmiita kuukauden päästä. Säilytä avattu purkki jääkaapissa.

Käytä suolasitruunoita hienonnettuna tai raastettuna, mausteena salaateissa, padoissa pastan päällä. Erityisen hyvää sitruuna on laadukkaan mozzarellan mausteena.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 3 sitruunaa


IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt