Kumpaan leiriin kuulut: tavallinen vai liikkuvateräinen kuorimaveitsi? Ammattikokit tyrmäävät toisen näistä

Julkaistu:

Keittiövälineet
Liikkuvateräinen vai normaali kuorimaveitsi? Kokit antavat yksiselitteisen vastauksensa.
Viime kesänä kerroimme, ettei keittiönkaappeihin tarvitse turhaan hamstrata hurjaa määrää vekottimia ja välineitä. Valveutuneempikin kotikokki pärjää vähemmällä määrällä varsin hyvin.
11 kohdan listaan lukeutuivat esimerkiksi pinnoittamaton paistinpannu, iso teräskattila ja pieni kasari – unohtamatta 10 senttimetrin terän kuorimaveistä.

Mutta millainen kuorimaveitsi on kaikkein paras vaihtoehto? Se, suosiiko tavallista vai liikkuvateräistä veistä, jakaa ihmiset selvästi kahteen leiriin. Kysyimme asiasta ammattilaiskokeilta.

”Ottaa aina niin paljon mukanaan”

Ari Ruoho ravintola Nokasta kertoo käyttävänsä huomattavan paljon liikkuvateräistä veistä.

– Siis sellaista peltistä ja vanhanaikaista! Todella harvoin taasen kuorin mitään normaalilla, kiinteällä veitsellä. Oma kokemus on, että se ottaa aina liian paljon mukanaan, Ruoho toteaa.

Samaa mieltä on ravintola Keilaniemen keittiömestari Markus Heinonen, joka sanoo myös tottuneensa liikkuvateräisen kuorimaveitsen käyttöön.

– Se on mielestäni ihan ylivoimainen esimerkiksi parsan kuorimisessa. Normaali kuorimaveitsi tuppaa menemään helposti tukkoon kuorista, kokki arvioi.

Ruoho vastaavasti vannoo myös t-mallisen parsankuorintaveitsen nimeen.

– Kaiken maailman pitkulaiset kuorittavat menevät sillä täydellisesti.

Älä unohda normaaliakaan veistä

Ruohon mukaan sillä, mitä kuoritaan, on kuitenkin vaikutuksensa sopivan veitsen valintaan. Esimerkiksi kurpitsaa ja selleriä hän kuorii itse ihan normaalilla eikä kuorimaveitsellä.

Sen sijaan monien suosimaa juustohöylää hän ei kuorimiseen käytä.

– Se on sellainen himajuttu, jota nyt ei tietysti kokkina suosi. Meillä on ravintolassa mandoliini- ja leikkelekonesysteemejä tällaisia varten.

Lue myös:

Punajuuri kypsäksi kuorineen ja muut niksit

Sekä Heinonen että Ruoho neuvovat kuorimaan punajuuret vasta kypsinä.

– Punajuuret saa parhaiten kuorittua, kun ne paahtaa kuorineen suolapedillä uunissa kypsiksi. Lämpöisenä kuori lähtee melkein itsestään irti, Heinonen toteaa.

Ravintola Keilaniemen kokki nostaa esille myös pikkusipulit, joiden kuorimista voi helpottaa upottamalla ne veteen. Tällöin kuori hieman pehmenee.

– Tähän pieni juuresveitsi on oikein hyvä apuväline, Heinonen sanoo.

Aina ei tarvitse kuoria

Kokit kannustavat suhtautumaan kuoriin suopeasti. Aina niitä ei tarvitse väkisin raastaa pois, vaan monet kasvikset ovat syötäviä myös kuorineen.

– Kärjistetysti mutta konkreettisesti kuoren merkityksen näkee kananmunassa, jota kuori suojaa hemmetin hyvin. Sama pätee kasviksiin, Ruoho korostaa.

– Kyllähän kuoriessa ja keittäessä ravinteita lähtee pakostikin pois. Tämän vuoksi höyrytys kasviksille kannattaa. Lisäksi on vakuumikypsennys, jota ravintoloissa näkee, mutta se on toki hifistelyä, kokki lisää.

– Esimerkiksi keväisin, kun vihreät parsat ovat parhaimmillaan, ohuimpia ei kannata kuoria laisinkaan, Heinonen painottaa.

Ota kantaa

Millä sinä kuorit?

Kiinteäteräisellä kuorimaveitsellä 53% Liikkuvateräisellä kuorimaveitsellä 43% Juustohöylällä 2% Jollain muulla 3%
Ääniä yhteensä 22831

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt