Entinen Rähinä-räppäri Anders Westerholm, 38, pyörittää kymmentä ravintolaa Helsingin keskustassa: ”Yhtäkkiä oltiinkin huippuravintoloitsijoita”

Julkaistu:

Ravintolat
Anders Westerholm, 38, elää unelmaansa perheenisänä ja pyörittää kymmentä ravintolaa Helsingin keskustassa.
Anders ”Andu” Westerholmin ensisijaisena tavoitteena 2000-luvun taitteessa oli elättää itsensä rap-musiikilla. Hän perusti ystäviensä Elastisen, Iso H:n, Tasiksen, Uniikin, Asan ja Jussi Valuutan kanssa levy-yhtiö Rähinä Recordsin.

Heistä tuli seitsemän veljestä, jotka taistelivat musiikillaan valtavirtaa vastaan. Vuosien varrella Rähinän joukko on kasvanut ja ja hiphopista tullut valtavirtaa.

– Rähinä-jengiin kuuluu nykyään parinkymmenen kundin tiivis porukka, joka on pitänyt yhteyttä läpi vuosien. Juhlan aiheet ovat vain muuttuneet, sillä nyt ollaan polttareissa, häissä ja varpajaisissa, 38-vuotias Westerholm naurahtaa.

IS uutisoi kesäkuussa, että kaveriporukka kokoontui yhteen juhlimaan räppäri Spektin ja tämän muotisuunnittelijavaimon Emelie Björnbergin häitä Roomassa.

Osa muistaa Westerholmin Kapasiteettiyksikkö-yhtyeen Anduna, osa puolestaan matkailuohjelmistaan tutun Folke Westin poikana. Viime vuodet mies on tunnettu helsinkiläisenä huippuravintoloitsijana.


”Yhtäkkiä sitten oltiinkin parikymppisiä huippuravintoloitsijoita”

Ravintola-ala tuli hänen elämäänsä taka-alalta. Helsinkiläisyrittäjä sanoo eläneensä etuoikeutetun lapsuuden, koska pääsi vanhempiensa, lentoemäntä-äitinsä, lentokapteeni-isäpuolensa ja maailmanmatkaajaisänsä, mukana matkustamaan ympäriinsä.

– Sitä kautta olen nähnyt, mikä maailmalla on mahdollista.

Räppäämällä Andu oli päässyt kiertämään Suomea ja nähnyt, mikä kansakunnan tila oli ravintola-alalla 2000-luvun vaihteessa. Hän lähti lukiokaverinsa Matti Sarkkisen kanssa osakkaaksi Vinyl Cocktail Lounge -drinkkibaariin ja alkoi pyörittää We Are Helsinki -ilmaisjakelulehteä, joka kertoi keskitetysti, mitä Helsingin ravintola- ja designkentällä tapahtuu. Se avasi ovia nopeasti.

Ison askeleen alalla Westerholm ja Sarkkinen ottivat vuonna 2008, kun he ostivat lempiravintolansa Raku Yan Helsingin Etelärannasta. Miehet olivat istuneet puoli vuotta aiemmin syömässä kantapaikassaan ja päättäneet, että tämä on se juttu, tätä kohti tavoitellaan.

– Yhtäkkiä sitten oltiinkin parikymppisiä huippuravintoloitsijoita, hän heittää.


Työnjako selvä

Westerholm on aina edennyt kohti seuraavaa tavoitettaan – ja usein onnistunut siinä. Nyt reilu kymmenen vuotta myöhemmin Westerholm ja Sarkkinen pyörittävät We Are Group -konserniaan reilun 10 miljoonan euron liikevaihdolla.

 

Meitä on parisataa ihmistä päivittäin töissä. Se ei ole mikään pikkujuttu.

Yritykseen kuuluu Sushibar+Wine -ravintolat, Bar Cón -tapasbaarit, Story-naapurustoravintolat sekä Vin-Vin- ja Bier-Bier-baarit. Tällä hetkellä ravintoloita on 10. Syksyllä avataan kaksi ravintolaa lisää.

– Meitä on parisataa ihmistä päivittäin töissä. Se ei ole mikään pikkujuttu. Koemme tosin olevamme vasta matkamme alussa ja tärkeät ensiaskeleet on otettu.

Miesten työnjako on selvä. Palveluliiketoiminnan MBA-tutkinnon suorittaneen Westerholmin tehtävänä on luoda tulevaisuutta ja tehdä strategioita. Yhtiökumppani Matti Sarkkisen tehtävä on ravintoloitsijana pitää pakka kasassa.

– Täydennämme erinomaisesti toisiamme. Matti pitää huolen siitä, että tämä päivä toimii. Mä katson tulevaisuuteen.

Tasapainottelua

Yrittäminen on elämäntyyli. Westerholm sanoo elämänsä olevan yhtä taiteilua nykyään. Paletissa on erilaisia puolia, joiden kanssa pitää tasapainotella.

– On perhepuoli, on töiden tekemisen puoli eli poissa perheeltä puoli sekä oma aika, joka on aika marginaalissa. Sillekin pitää löytää hetkensä ja näiden kaikkien pitää pystyä joustamaan, jotta tasapaino säilyy.

Rento ja ystävällinen Westerholm kuvailee luoneensa itselleen yrittäjänä niin sanotun kultaisen häkin. Hänen pitää pystyä luotsaamaan isoa kokonaisuutta sekä pitää huolta yksittäisten ihmisten tarpeista. Mies tahtoo olla esimerkillinen työnantaja ja muuttaa alaa, mutta samalla ottaa ympäristölliset ja sosiologiset haasteet huomioon.

Vastapainoa työlle tuo koti ja perhe. Westerholm on naimisissa Hanna Westerholmin kanssa. Heillä on kolme alle kouluikäistä poikaa, joista nuorin syntyi huhtikuussa. Elämäntapayrittäjyys koskee koko perhettä.

– Summat mitä töissä pyöritetään on verrattain isoja, mutta vastapainona toimii lapsiperheen aktiivinen arki. Helsingissä minun onkin vaikea rauhoittua, sitä varten matkustammekin paljon tai vetäydymme Hankoon.

 

On perhepuoli, on töiden tekemisen puoli eli poissa perheeltä puoli sekä oma aika, joka on aika marginaalissa.

Perheen tärkeimmät hankinnat ovat heidän Katajanokalla ja Hangossa sijaitsevat kotinsa.

– Olemme ajautuneet muuttamaan tosi usein eli käytännössä aina, kun meille on tullut lisää lapsia. Hankittiin ensin vaimon kanssa asunto, johon mahtuisi mahdollinen lapsikin, sitten kun tuli toinen poika, emme enää mahtuneetkaan sinne ja sitten kun tuli kolmas, piti hankkia taas enemmän tilaa. Hangon-kämppä on toiminut perheen henkisenä tukikohtana turbulenttien aikojen läpi.

Yrityksen ravintoloista ja varsinkin Vanhassa Kauppahallissa sijaitsevasta Storysta on tullut vähän kuin perheen olohuone. Se kytkeytyy jokaisen perheen lapsen syntymään. Ensimmäinen poika syntyi sillä viikolla, kun Story avattiin.

Toisen ristiäiset pidettiin Storyssa. Kun kolmannen lapsen synnytys käynnistettiin, Anders ja Hanna tulivat lounaalle Storyyn sairaalasta ja kävivät sen jälkeen kotona lepäilemässä.

– Matkalla kotiin sairaalasta ajettiin sitten tänne syömään vastasyntyneen vauvan kanssa.


Pitkälti asennekysymys

Westerholmin isä Folke West sairastui viisi vuotta sitten suusyöpään.

– Folkelle kuuluu hyvää ja hän voi hyvin. Hän on edelleen itselleen kovin rankka ja tekee kovasti töitä työskennellessään matkaoppaana Kuubassa, Panamassa ja Itämeren alueella. Elämäntapayrittäjyys kulkee näköjään suvussa.

Poika iloitsee siitä, että Folke viettää tätä nykyä kesänsä Suomessa ja on saanut hyvän yhteyden lastenlapsiinsa.

Viime vuonna IS:n haastattelussa Folke kertoi jäävänsä eläkkeelle viiden vuoden päästä.

– Sitten annan aikaa lastenlapsilleni. Omille lapsilleni en tullut antaneeksi sitä tarpeeksi, kun he olivat pieniä. Näille haluan nyt antaa, hän selitti.

Westerholm saavutti rap-unelmansa, minkä jälkeen hän lähti etsimään unelmaansa ravintola-alalta. Perheenisä sanoo omassa unelmassa elämisen olevan pitkälti asennekysymys. Hän on vasta alussa, ja vielä on paljon koettavaa. Tällä hetkellä hän haaveilee yrityksensä kansainvälistymisestä.

– Olen kansainvälisestä liiketoiminnasta niin lapsellisen innostunut, että jos sinne ei päästä, se on huono homma, hän virnistää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt