Kaikki kuivakaapin ruoka-aineet eivät ole ikuisia – Martta nimeää 8 asiaa, jotka jokaisen kannattaa tarkistaa heti

Julkaistu:

Kuivakaappi
Listasimme kahdeksan kuivakaapin tuotetta, joiden kanssa on syytä olla tarkkana.
Moni pitää kuiva-ainekaappia ikuisuuskaappina, eikä syyttä: se kätkee sisälleen lukuisan määrän aineksia, jotka kestävät vuosia pilaantumatta. Esimerkiksi sokerit, suola ja vehnäjauho ovat esimerkkejä aineista, joihin ei tule makuvirheitä melkein millään.

– Kun sen sitten kerran vuodessa käy läpi, huomaa, että ahaa, tällaisia aarteita on unohtunut kaapin takaosaan, Arja Hopsu-Neuvonen Martoista sanoo.

Aiemmin olemme kertoneet, että myös hunaja, näkkileipä, riisi ja kuivat pavut säilyvät hyvin pitkiä aikoja.

Haista ensin!

Hopsu-Neuvonen muistuttaa, että kuivakaappi kannattaa joka tapauksessa välillä puhdistaa perusteellisesti imuroimalla ja pyyhkimällä.

– Olipa kyseessä kaappi tai vetolaatikko, kyllä niitä jauhoja sinne pussia nostaessa varisee itse kultakin!

Kuivakaappiinkin voi jemmata aineksia, jotka saattavat mennä huonoksi. Kuivatuotteissa on harvoin viimeisen käyttöpäivän merkintää, mutta parasta ennen -päiväys antaa hyvää osviittaa säilyvyydestä.

– Tärkeintä on kuitenkin haistaa, onko aines pilalla, tai miksei sitä voi maistaakin, Hopsu-Neuvonen mainitsee.

Listasimme kahdeksan kuivakaapin tuotetta, joiden kanssa on syytä olla tarkkana.

1. Tattari, ohra ja graham

Hopsu-Neuvosen mukaan osa jauhoista ja hiutaleista on sellaisia, joihin tulee helpommin makuvirheitä.

– Näistä nimeäisin ainakin ohran, tattarin ja grahamin aineksina, jotka kannattaa käyttää aika reippaassa tahdissa. Jos esimerkiksi tattarijauhoa käyttää lähinnä bliniaikaan, kuinka ollakaan, vuoden päästä niissä on jo epämiellyttävä tuoksu.

Tämän vuoksi tattarijauhopussi on hyvä ostaa kaverin kanssa kimpassa, jotta se ei mene hukkaan.

2. Pähkinät ja mantelit

Pähkinöissä, manteleissa sekä erilaisissa siemenissä ja siemensekoituksissa on rasvaa.

Tämän vuoksi ne voivat kauan säilytettyinä pilaantua, vaikka kuivakaappiin kuuluvatkin, muistuttaa Hopsu-Neuvonen.

3. Keksit ja korput

Sama sääntö pätee kekseihin ja korppuihin. Nämäkin tuotteet sisältävät rasvaa, joten makuvirheitä voi ilmaantua helpommin ja nopeammin kuin aineksiin, joissa rasvaa ei juuri ole.

Näitäkään ei siis tuhottoman pitkään voi kaapissa makuuttaa.

4. Korppujauho

Hopsu-Neuvonen neuvoo olemaan huolellinen myös korppujauhon käytön kanssa.

– Jos esimerkiksi leivität sillä kalan tai vastaavan tai pistät kakkuvuokaan, kannattaa ehdottomasti haistaa ensin ja katsoa, ettei siitä lähde outoa tuoksua, Martta neuvoo.

5. Kaakaojauhe ja suklaa

Kaakaojauheessakin on rasvaa, joten sekään ei kestä ikuisesti. Sama pätee maitojauheeseen sekä suklaaseen.

– Suklaa kärsii herkästi lämmönvaihteluista ja harmaantuu, jos sen esimerkiksi pakastaa. Ei ole siis tosiaan ikuisuustuote, mutta harvallahan se on onneksi ongelma! Hopsu-Neuvonen naurahtaa.

6. Liemikuutiot

Hopsu-Neuvonen lisää listaan liemikuutiot. Osa toki säilyttää niitä jääkaapissa, mutta monella ne lymyävät maustehyllyllä.

– Koska liemikuutioissakin on rasvaa, kannattaa niistäkin katsoa tarkkaan, etteivät ole liian vanhoja.

7. Öljyt

Samaan tapaan öljyjä voi säilyttää niin jääkaapissa kuin huoneenlämmössäkin. Ole kuitenkin varovainen etenkin avatun, kylmäpuristetun öljyn käytön suhteen, sanoo Hopsu-Neuvonen.

– Niissä on enemmän makuaineita, eivätkä ole yhtä puhdistettuja kuin tavalliset öljyt, joten käyttäisin hyvissä ajoin enkä pitäisi säilytettynä liian kauan.

+ 8. Mausteet

Mausteet eivät Hopsu-Neuvosen mukaan pilaannu, mutta niiden maku väljähtyy helposti, etenkin, jos purkkeja pitää auki.

– Jauhetut mausteet menettävät makuaan, jos eivät ole kunnolla suljettuja, varsinkin, jos niitä pitää lieden päällä. Tällöin niihin tulee kosteutta ja lämpöä. Jos on mahdollista, laita mausteet mieluummin vetolaatikoihin niin kuin uusissa keittiössä on, ja pidä ne aina visusti kiinni.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt