Karviaiset ovat nyt kypsiä! Tarun helpolla reseptillä teet niistä ihanan piirakan

Julkaistu:

Pullahiiri
Kypsät karviaismarjat kannattaa upottaa piirakkaan.
Loppukesä ja alkusyksy ovat ihanaa aikaa, kun puutarha ja kasvimaa tuottavat satoa. Tällä hetkellä kypsiä ovat karviaismarjat – tai ainakin juuri kypsymässä.

Moni pohtii, mitä niistä valmistaisi. Tässä on herkullinen resepti karviaismarjapiirakkaan, jossa maukkaat marjat saavat rinnalleen makean ja vaniljaisen täytteen.

Jotta piirakan pinta ei ota liikaa väriä paiston aikana, voit suojata piirakan laittamalla folion piirakan päälle. Näin piirakka kypsyy tasaisesti, ja piirakan pinta pysyy kauniin vaaleana. Itse pidin folion noin kolmenkymmenen minuutin ajan piirakan päällä ja otin sen pois varttia ennen paiston loppua. Näin piirakan reunat saivat hieman väriä, mutta piirakka pysyy kauniina.

Piirakan kypsymisaikaan vaikuttaa myös käyttämäsi piirakkavuoka, joten seuraile täytteen hyytymistä ja pohjan paistumista paiston aikana.


Karviaispiirakka

Pohja

200 g voita

4 dl vehnäjauhoja

1 dl tomusokeria

1/2 dl kylmää vettä

Täyte

noin 1 litra karviaismarjoja

3 dl maitoa

2 dl kermaa

3 keltuaista

4 rkl maissitärkkelystä

1 3/4 dl tomusokeria

1 vaniljatanko


Valmistusohjeet

  1. Pilko kylmä voi pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon vehnäjauhot sekä tomusokeri. Pyöräytä ainekset sekaisin leikkuuterällä varustetussa monitoimikoneessa tai nypi ne käsin hienoksi muruksi. Lisää lopuksi muruseoksen joukkoon kylmä vesi ja muotoile taikinasta kiinteä pallo. Painele taikina noin 26 senttimetrin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa vehnäjauhoja apuna, jotta taikina ei tartu käsiin.
  2. Valmista täyte putsaamalla ja huuhtelemalla karviaismarjat. Laita kattilaan maito, kerma, keltuaiset, maissitärkkelys ja tomusokeri. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin kahteen osaan. Raaputa siemenet tangosta ja lisää siemenet sekä vaniljatangon palat edellisten joukkoon. Kuumenna seosta, kunnes se muuttuu paksuksi ja kiehahtaa.
  3. Ota vaniljatanko pois vaniljatäytteen joukosta tai siivilöi täyte. Levitä noin puolet karviaismarjoista pohjan päälle ja lisää vaniljatäyte karviaismarjojen päälle. Lisää vielä loput karviaismarjat täytteen päälle ja paista piirakkaa 175 asteessa noin 45 minuutin ajan, tai kunnes täyte on hyytynyt ja pohja kypsynyt.
  4. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Säilytä piirakka jääkaapissa, mutta nosta se hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Näin piirakan maut ovat parhaimmillaan tarjoiluhetkellä.

40-vuotias Vantaalla asuva leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen on aloittanut uuden Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstan, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt