Nämä kotimaiset ravintolat ovat ehkä jääneet sinultakin piiloon – entinen mielisairaala ja 5 muuta saaressa sijaitsevaa helmeä

Suomessa on lukuisia saaristolaisravintoloita. Nyt esittelemme niistä kuusi.

30.7.2019 18:54

Kesä on kotimaan matkailun kulta-aikaa. Suomi on täynnä erityisen lumoavia paikkoja ruuan ystäville: täällä on toinen toistaan kiehtovampia kesäkahviloita ja -ravintoloita.

Lue myös:

Suomesta löytyy myös lukuisia ravintoloita, jotka on rakennettu saareen. Parhaimmillaan pääsy saarelle vaatii kolme lossimatkaa, mutta on eittämättä sen arvoista. Ilta-Sanomat teki katsauksen kuuteen saaristolaisravintolaan.

1. Hyppeis Värdshus

Entisessä Houtskarin kylässä, tarkemmin sanottuna Hyppeisten saarella, lymyää tunnelmallinen ravintola, johon saavutaan kaukaakin. Se toimii entisessä kyläkoulussa, joka on rakennettu jo vuonna 1904.

Koulutoiminta loppui viisikymmentä vuotta sitten, minkä jälkeen taloa käytettiin eri tarkoituksiin: siellä toimi muun muassa pienimuotoinen tekstiilitehdas sekä käsityöläispaja.

– Noin kymmenen vuotta sitten kunta päätti entisöidä vanhan koulun majatalo- ja ravintolatoimintaa varten. Ostimme mieheni Samin kanssa paikan kaksi vuotta sitten, ja nyt täällä on ympärivuotista majoitusta ja kesällä ravintola. Talvella järjestämme ruokaviikonloppuja, kertoo Outi Fagerlund.

Turusta kylään on matkaa sata kilometriä ja Helsingistä noin 250 kilometriä. Matka taittuu ilmaisilla losseilla, joita Hyppeisiin päästäkseen osuu kohdalle kolme.

– Saattaa tuntua kaukaiselta, mutta jokaisella lossilla verenpaine laskee ja mieli rauhoittuu! paikan sivuilla luvataan.

Fagerlundin mukaan lounaalla tarjoillaan paikallisista raaka-aineista tehtyä ruokaa. Ehdoton suosikki ovat haukipihvit.

– Iltaisin tarjolla on useamman ruokalajin menu, joka on myös täynnä lähellä tuotettuja vaihtoehtoja, kuten perunaa, vihannkesia, naudan- ja karitsanlihaa sekä kalaa. Kotimainen lähiruoka on meille tärkeä asia.

Outi lisää, että ravintolan erikoisuus ovat viikoittain vaihtuvat vierailevat kokit sekä menuut.

– Ruokamme ei ole fine dining -ruokaa, mutta emme tarjoile myöskään hampurilaisia ja ranskalaisia, vaan konstailematonta hyvää ruokaa kotimaisista raaka-aineista. Kaikki valmistetaan paikan päällä alusta loppuun, emmekä käytä puolivalmisteita.

2. Kuuskajaskari

Kuuskajaskari on entinen puolustusvoimien puolustus ja koulutuslinnake Rauman edustalla, Selkämeren kansallispuistossa. Sinne pääsee reitti- ja tilausliikenteen vesibusseilla.

Saarella on toiminut vuosina 1939–2000 puolustusarmeijan linnake. Tämän jälkeen Rauman kaupunki osti saaren, ja tällä hetkellä täällä toimii ravintola- ja majoituspalvelut.

Kuuskajaskarissa on yhä muistona rannikkotykistöstä ampumavalmiudessa oleva rannikkotykki.

Sirpa Saarinen osaa kertoa, että kahvila Wanha Kasarmi toimii rannikkolinnakkeen vanhassa kasarmirakennuksessa.

– Neljä entistä tupaa toimivat ravintolasalina, ja keittiö sekä sosiaalitilat on rakennettu kuivaushuoneen ja sairastuvan paikalle.

Ykköshittejä Kuuskajaskarin ravintolassa ovat Saarisen mukaan saariston kermainen lohikeitto itseleivotun saaristolaislimpun kera.

– Myöskin pizzamme ovat ”kaupungin parhaat”.

3. Vaihela

Saaristohotelli Vaihela sijaitsee Velkuanmaan saaressa vain 45 kilometrin päässä Turun keskustasta. Matkaa tehdessään vierailija pääsee kahdelle noin viiden minuutin pituiselle lossimatkalle.

– Turusta tultaessa matka-aikaa on hyvä varata puolisentoista tuntia. Velkuanmaa on noin 30 ihmisen asuttama saari, jossa ei saaristohotellin lisäksi juuri muita palveluita ole. Lähin kauppa ja apteekin piste löytyvät mantereen puolelta, Vaihelan sivuilla kuvaillaan.

Saaren historia ulottuu vuoteen 1867, kun Juho Erland Gabrielinpoika hankki Wahekylä-nimisen maatilan omistukseensa. Neljän sukupolven ajan siellä kalastettiin, metsästettiin ja viljeltiin maata sekä pidettiin karjaa.

Lopulta, 90-luvun alussa, tiluksien silloiset isännät päättivät laajentaa toimintaa matkailun puolelle.

Tilan päärakennus on nähnyt ja kokenut paljon 150 vuoden aikana. Päärakennuksen ilme ja suora ryhti ovat kuitenkin pysyneet samana.

Saaristohotellissa toimii ravintola, joka palvelee koko kesän ajan. Muina vuodenaikoina se on on avoinna tilauksesta.

– Keittiömme käyttää mahdollisimman paljon luomu- ja lähiruokaa saariston tiloilta, joista kokki loihtii niin maistuvia klassikkoannoksia kuin uusia kauden herkkuja, sivut kertovat.

Erityistä Vaihelassa on se, että tila kätkee sisälleen viinikellarin, jossa on tilaa neljälle tuhannelle viinipullolle. Kesän 2019 menuun kuuluvat esimerkiksi kermainen kalakeitto lähivesien ahvenista, paistetut ahvenseläkkeet sekä pippuripihvi.

Ahvenseläkkeet beurre blanc-kastikkeella kuuluvat suosikkiannoksiin.

4. Seili

Ravintola Seili on avattu turisteille kesällä 2017. Ennen tätä sen paikalla sijaitsi keittiö sekä ruokala saaren asukkaille. Aiemmin rakennuksessa on toiminut myös mielisairaala, jonka tiloihin ravintola on myöhemmin muodostettu.

– Seili tunnetaan aika rankastakin historiasta leprahospitaalina ja mielisairaalana. Koska saari on avattu turisteille vasta hiljattain, paikka kiinnostaa monia. Myös luonto on ainutlaatuista täällä, sanoo Gustav Ramberg.

Seilissä on Rambergin mukaan tarjolla kotiruokaa ja jokaisella jotakin. Tarjolla on myös kasvisruokavaihtoehtoja.

– Iltaisin aukeava grillibistro tarjoaa herkullista, saaristohenkistä ja rentoa ruokaa. Meillä on myös sisäpiha, jossa on mukava istua illan hämärtyessä.

Yhteysalukset kulkevat Seiliä kohti Turusta, Nauvosta sekä Hangasta.

5. Saaristo

Anne ja Sakari Tainion omistama perheyritys A&S Ravintolat isännöi kolmea Helsingin edustalla sijaitsevaa saariravintolaa, joista yksi on ravintola Saaristo.

Ravintola Saariston Arkipelago-erkkeri.

Klippanin luodolla sijaitseva punakattoinen jugend-huvila valmistui jo vuonna 1899. Tänä kesänä juhlitaan ravintolan 120-vuotista taivalta, kertoo myyntipäällikkö Maiju Junni.

Ravintolarakennus on alkuperäisen kopio, sillä kevättalvella 1900 uusien lämmityslaitteiden kokeilu sai aikaan raivoisan tulipalon. Hetkessä se poltti maan tasolle koko rakennuksen, ja pelastetuksi saatiin vain muutamat asiat ja juomavarasto.

– Uusi rakennus rakennettiin kiireen vilkkaa aivan alkuperäisten piirustusten mukaisesti, ainoa ero alkuperäiseen rakennukseen verrattuna oli erimuotoinen torni sekä ulkoterassit.

Tainiot aloittivat ravintolanpidon vappuna 2010, jolloin nimi vaihtui Saaristoksi. Tänä aikana täällä on vietetty monet rapujuhlat, romanttiset illalliset ja esimerkiksi perinteikkäät äitienpäivälounaat, Junni mainitsee.

Toki myös monet julkisuudesta tutut kasvot ovat juhlineet häitään Klippanilla. Saarelle pääsee veneyhteydellä Helsingin Olympiaterminaalin eteläpuolelta, ja matka kestää vain pari minuuttia.

Taustalla näkyy upea jugend-rakennus, jossa ravintola toimii.

6. Saari

Myös ravintola Saari on Tainioiden omistuksessa. Yhteysvene Sirpalesaareen lähtee Helsingistä Ursininlaiturilta, ja tämäkin matka on vain parin minuutin kestoinen.

Näkymää ravintola Saaren Belvedere-parvelta.

Alun perin Sirpalesaari oli 1900-luvun alussa teollisuusaluetta. Siellä toimi konetehdas, telakka sekä tulli.

– Vuonna 1913 Helsinkiin perustettiin ensimmäinen suomenkielinen venekerho, joka sai ajan suomalaisuusaatteen mukaisesti nimen Suomalainen Pursi-Seura (SPS). Se piti majaa Nihtisaaressa, mutta seura koki suuren menetyksen, kun Nihti paloi vuonna 1939. Uutta aluetta tarvittiin kipeästi, joten Helsingin kaupunki vuokrasi sille Sirpalesaaren, jonne ravintolarakennus valmistui vuonna 1963, Junni sanoo.

Sirpalesaaressa toimii edelleen seuran kotisatama. Ravintola Saari on toiminut Sirpalesaaressa vuodesta 2000 lähtien, ja sitä ennen ravintolan nimi oli noin parikymmentä vuotta Captain’s Table.

– Saaressa kohtaavat perinteinen keittotaito ja nykypäivän näkemys. Suosittuihin annoksiin kuuluvat muun muassa Sirpalesaaren salaisuus -alkupalalajitelma ja perinteinen saaristolaiskalakeitto. Saarella on myös vahvat rapuperinteet.

Kiehtovaa on sekin, että ravintolasta löytyy pieni pala suomalaisen merenkulun historiaa. Kun Suomen toinen valtionjäänmurtaja Sampo päätyi romutettavaksi vuonna 1960, onnistui pursiseuran kuitenkin säilyttää laivasta osa.

Sammon kapteenin salonki palvelee tänäkin päivänä saarella Sampo-kabinettina.

Sirpalesaaren salaisuus -alkupalalajitelma.

Mistä muualta erikoisista paikoista Suomessa löytyy kahviloita tai ravintoloita, joihin on vaikeampi kulku, mutta jotka ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen? Vinkkaa kommenttikentässä tai laita sähköpostia osoitteeseen oona.laine@iltasanomat.fi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit