Niksi-Pirkan vinkki tappaa banaanikärpäset tehokkaasti – katso myös toimiva limuansa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Niksi-Pirkan vinkki tappaa banaanikärpäset tehokkaasti – katso myös toimiva limuansa

Banaanikärpäset ovat jokakesäinen riesa.

Aikuinen banaanikärpänen eli mahlakärpänen on 2–4 mm pituinen.

24.7.2019 15:45

Loppukesästä ja alkusyksystä toistuu aina sama kuvio: keittiöön voi ilmestyä banaanikärpäsiä. Niiden ilmestyminen ei välttämättä johdu siivottomuudesta, vaan ne ovat voineet kulkeutua kotiin esimerkiksi kaupasta tuotujen hedelmien mukana.

Kaupasta ostetuissa hedelmissä on voinut olla ihmisen silmälle tuskin havaittavia munia, Sisätilojen tuholaiset-sivuilla kerrotaan.

Avonainen ja turhan pitkään tyhjentämättä ollut bioroskis tai pöydälle avonaiseen astiaan jätetyt hedelmät ja marjat voivat olla syy siihen, jos pieniä kärpäsiä alkaa pörräillä keittiössä yhä enemmän.

Sisätilojen tuholaiset -sivustolla kerrotaan, että banaanikärpäset käyttävät ravinnokseen erityisesti pilaantunutta kasviperäistä ruokatavaraa, etenkin pilaantuneita hedelmiä. Ne lisääntyvät nopeasti, sillä naaras saattaa munia ruoka-aineisiin jopa 400 munaa. Toukat kasvavat muutamassa päivässä, Sisätilojen tuholaiset -sivuilla kerrotaan myös.

Banaanikärpäset saattavat kiinnostua hedelmien ja marjojen lisäksi lasiin jääneestä viinistä ja oluesta, hilloista, perunoista, kurkusta ja etikasta.

Pirkka-Niksi toimii

Niksi-Pirkka täyttää tänä vuonna 45 vuotta. K-ryhmä kertoo tiedotteessaan, että suomalaiset ovat ehdottaneet Pirkka-lehden Niksi-Pirkka-palstalle vuodesta 1974 lähtien yli 100 000 niksiä. Monet muistavat ne muun muassa erinäisiin sukkahousuihin liittyvistä kikka kolmosista, mutta hauskojen vinkkien joukossa on myös käyttökelpoisia arjen neuvoja.

Vaikka niksien alkuperästä ei aina voi mennä täysin takuuseen, banaanikärpäsiin liittyvä Pirkka-niksi toimii. Samaa metodia suositellaan muillakin asiaa käsittelevillä foorumeilla.

Näin se kuuluu:

”Jos kotiisi on ilmestynyt banaanikärpäsiä, laita purkin tai pullon pohjalle muutama sentti vettä, pari pisaraa astianpesuainetta ja loraus etikkaa. Sijoita avonainen purkki siihen tilaan, missä banaanikärpäsiä esiintyy, vaikka ylähyllyn reunalle keittiöön.

Banaanikärpäset suunnistavat etikan hajun perusteella. Astianpesuaineen tarkoitus on hävittää nesteen pintajännitys, jolloin kärpäset hukkuvat välittömästi.”

Joissakin ohjeissa suositellaan vielä laittamaan ansapurkkien päälle kelmua, johon pistellään reikiä. Näin varmistetaan, etteivät banaanikärpäset pääse karkuun.

Olemme kertoneet aiemmin, että kaupasta tuodut hedelmät kannattaa pestä kotona hyvin. Keittiötasot on hyvä pitää siistinä, ja biojäteastia kannattaa pitää peitettynä.

Kätevä limuansa: Lasissa on väljähtynyttä ananaslimsaa ja päälle on vedetty tuorekelmu, johon on tökitty reikiä. Jo parin tunnin päästä lasissa oli useita kärpäsiä.

Lähteet: Pirkka.fi, Sisatilojentuholaiset.fi

Oletko keksinyt hyvän keinon banaanikärpästen häätämiseen? Keskustele aiheesta alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit