Pannukakku ilman kananmunaa – tällä ohjeella ”palat häviävät pelliltä alta aikayksikön” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Pannukakku ilman kananmunaa – tällä ohjeella ”palat häviävät pelliltä alta aikayksikön”

Kananmunaton ja maidoton pannukakku maistuu esimerkiksi hillon ja kasviskerman kera.

Julkaistu: 24.7.2019 12:23

Tuoreessa reseptikirjassa on tavallisia, suomalaisia kotiruokia ja herkkuja kasvisversioina.

Bloggaaja ja ruokakirjailija Paula Heinonen tunnustaa olevansa kunnon kotiruoan ystävä. Hän on kirjoittanut kaksi reseptikirjaa, joista tuorein ilmestyi tänä vuonna.

Heinonen tekee tavallisia kotiruokia, joiden valmistamiseen ei tarvitse erikoisia aineksia. Hänen ruokafilosofiassaan ainekset löytyvät tavallisista lähimarketeista, maut ovat tuttuja ja ruokien tekeminen on helppoa.

Heinosen kaikki ohjeet ovat kasviperäisiä.

– Reseptit sopivat niin lapsiperheille kuin mummolan pöytäänkin, hän kirjoittaa Pidempi korsi -blogissaan.

Tänä vuonna ilmestyneessä kirjassa Vegaanin kotiruokaa (Readme.fi 2019) on muun muassa sellaisia ohjeita kuin herkkusienikastike, kermainen tomaattikastike, hernekeitto, pinaattikeitto, kanaton viillokki, kaalilaatikko, makaronilaatikko, pasteijoita, leipiä ja erilaisia piirakkaohjeita, sekä muita herkkuja.

Klassikko maistuu kaikille

– Älä ikinä unohda jälkiruokaa, Heinonen muistuttaakin kirjassaan.

Uudessa kirjassa on useita herkkureseptejä, joista kananmunaton pannukakku on yksi hyvä esimerkki. Se toimii myös niille, jotka eivät voi käyttää kananmunaa tai maitotuotteita esimerkiksi allergian vuoksi.

– Se on klassikko, maistuu kaikille. Eikä vaadi kuin vähän vatkaamista, Paula Heinonen sanoo.

Jotta pannukakun pinnasta tulee herkullisen rapsakka, Heinonen suosittelee, että paistamisen loppuvaiheessa pelti kannattaa nostaa uunin yläosaan muutamaksi minuutiksi.

Ohjeen tuloksena on herkullinen jälkiruoka.

– Pannukakun palat häviävät pelliltä alta aikayksikön, Heinonen kirjoittaa.

Pannukakku (pellillinen)

50 g vegaanista margariinia (esimerkiksi sininen Keiju)

+ muutama nokare pellille

6 dl vehnäjauhoa

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

8 dl soijamaitoa

1 dl soijajugurttia (vaniljanmakuista suositellaan)

Valmistusohjeet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

  2. Sulata margariini.

  3. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin.

  4. Lisää joukkoon soijamaito, jugurtti ja sulatettu margariini.

  5. Levitä uuninpellille leivinpaperi ja tiputtele margariininokareita sinne tänne.

  6. Kaada taikina pellille. Voit halutessasi lisätä muutaman nokareen margariinia vielä taikinan päälle.

  7. Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia. Siirrä sen jälkeen uunipelti astetta ylemmäksi ja paista vielä 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullankeltainen.

Muutamassa vuodessa kasvanut ilmiö

Paula Heinoselle blogin ja kirjojen kirjoittaminen ovat sivutyötä.

– Minulla ei ole ravintola-alan koulutusta, vain pitkän linjan kokemus. Olen ollut vegaani 20 vuotta ja silloin parikymmentä vuotta sitten ei ollut tarjolla yhtä hyvin tuotteita kuin nykyään on. Olosuhteiden pakosta on joutunut itse opiskelemaan kaikki alusta asti ja kokeilemaan eri tuotteita.

Heinosen kirjan filosofia on mutkattomuus, sekä tuttujen, kaikista marketeista saatavien raaka-aineiden käyttäminen.

Nykyään kasvisruoat ja täysin kasviperäiset ruoat eivät kuulu enää marginaaliin. Heinonen on seurannut ilmiön kehitystä. Erilaisia ruokavaliota ja vaihtoehtoja on nyt paljon helpompi toteuttaa kuin aiemmin.

– Muutos on ollut räjähdysmäistä. Nyt ei enää pysy edes mukana. Tuotteita jää myös kokeilematta, koska uusia tulee markkinoille koko ajan, Heinonen sanoo.

– Ja sitten on paljon suomalaisia ruokainnovaatioita, ei pelkästään ulkomailta tulevaa. Suomalaiset yritykset ovat lähteneet aivan loistavasti mukaan.

Paula Heinonen on kirjoittanut blogia kahdeksan vuotta. Lukijakunta on kasvanut vuosien saatossa.

– Kasvu on ollut tasaista, mutta viime vuosina ihmisten kiinnostus resepteihin on lisääntynyt uusien tuotteiden tultua markkinoille.

Ei lihan imitoimista

Heinonen kertoo, että blogin lukijoiden keskuudessa erityisen suosittuja ohjeita ovat olleet muun muassa vaivaton linssilasagne ja rapeat tofufileet. Heinosen omiin lempiruokiin kuuluvat esimerkiksi kasvisstroganof ja kanaton viillokki.

– Viillokki on nopea valmistaa, hän kertoo.

Heinonen lupaa kirjassaan lihattoman stroganofin olevan jotakin aivan muuta, kuin ruoan mahdollisesti nostattamat, ”ankeat muistot” kouluruokaloista, kuten hän kirjassaan kirjoittaa.

Kaikki eivät pidä koostumukseltaan lihamaisista kasvisproteiinituotteista. Paula Heinonen kirjoittaakin, etteivät hänen ohjeensa ole tarkoitettu lihan imitoimiseen. Ohjeissa on myös paljon ruokia, joissa niitä ei tarvita lainkaan. Heinosen oma suosikki proteiininlähteiksi ovat palkokasvit.

Epäilijöitä kasviperäistä ruokaa kohtaan löytyy aina.

– Se on ihan normaali reaktio, Heinonen sanoo.

– En pidä sitä hirveän negatiivisena asiana. Totta kai vieras asia voi arastuttaa ja jos tuntuu, että montaa asiaa pitäisi muuttaa. Mutta jos aiheesta kiinnostuu, voi löytää todella kiinnostavan, uuden ruokamaailman.

”Kivenkova lihansyöjä” vakuuttui

Heinosen kirjojen ja blogin ideana on tarjota helposti lähestyttäviä ja toteutettavia reseptejä.

– Kaikkea ei tarvitse opetella uudestaan. Yksinkertaisuus edelle, ei otsa kurtussa. Joskus kourakin riittää mittaamaan, Heinonen kuvailee ohjeitaan.

Heinosen lihaton lasagne on todistettavasti vakuuttanut.

– Hyvä ystävä Annika oli kokkaillut vaivatonta linssilasagnea jo pari kertaa, mutta kivenkova lihansyöjä, avopuoliso Make ei ollut suostunut edes maistamaan sitä. Kolmannella kerralla Annika sai kuitenkin taivuteltua Maken maistamaan lasagnea ja vaikka vaikeaa olikin, Maken oli pakko myöntää, että lasagne maistuu oikein hyvälle - ihan pirun hyvälle Maken sanoin, Heinonen kirjoitti Facebook-sivuillaan.

Heinosen kirjan ohjeet sopivat täysin kasviperäistä ruokaa syövien lisäksi kaikille muillekin.

Resepti: Paula Heinonen, Vegaanin kotiruokaa (Readme.fi 2019)

 

Resepteissä on tavallisia, suomalaisia kotiruokia ja herkkuja kasvisversioina.