Sirkka sai suolta hurjan hillasaaliin – näin säilöt kesän eri marjat Marttojen vinkeillä

Julkaistu:

Marjat
Hanna Viita Martoista antaa parhaat tärpit pakastukseen.
Marja-aika alkaa olla käsillä. Monelle suomalaiselle se merkitsee retkeä metsän siimekseen, jotta pääsee poimimaan parhaimmat yksilöt.

Esimerkiksi joensuulainen Sirkka kertoo olevansa marjastaja henkeen ja vereen. Luonnosta tarttuu koriin mustikkaa, puolukkaa, vadelmaa sekä lakkaa eli hillaa. Hiljattain kokenut marjankerääjä sai kuitenkin itsekin hieraista silmiään.

– Ystävä kutsui vieraakseen ja lähdettiin yhdessä käymään eräällä suolla. Siellä odottikin vähäsen isompi lakkasato, hän kertoo.


Kuten tiedetään, marjat voi pakastaa talvea varten. Kylmempinä päivinä pakastemansikat, -mustikat ja -herukat piristävät kummasti, kun niistä voi pyöräyttää vaikka smoothien tai heittää puuron päälle.

Kysyimme Marttojen hankekoordinaattori Hanna Viidalta parhaat tärpit pakastamiseen.

Pussi on tilaihme

Kaikki lähtee Viidan mukaan siitä, että pakastetaan vain ensiluokkaisia marjoja.

– Katso siis tarkasti, että marjat ovat varmasti hyvälaatuisia. Silloin ne saadaan pakasteena säilymään ja pysymään hyvänä mahdollisimman pitkään.

Se, missä muodossa marjat pakastetaan, riippuu pakastimen tilavuudesta ja marjasta itsestään.

– Jos pakkasessa on vain vähän tilaa ja marjat on saatava tiiviisti, pussiin säilötyt marjat vievät vähiten tilaa. Jos pakastimessa on taasen väljempää ja esimerkiksi mansikkansa haluaa kokonaisina pakkaseen, rasiapakastus on toimiva valinta.

– Pakastepussin hyöty on myös se, että se pakastuu nopeammin. Kun pussit taittelee litteäksi, ne on helppo pinota pakkaseen, oli kyseessä kaappi- tai arkkupakastin.

Mieti käyttötarkoitusta

Marjat sellaisenaan vai pilkottuina pakkaseen? Sitä kannattaa miettiä eritoten käyttötarkoituksen, ei niinkään sen kannalta, onko kyseessä mansikka vai herukka.

– Jos tarvitsee soseita puuron päälle, voi soseuttaa marjansa jo nyt, eikä talven kiireissä.

Lisäksi marjoista voi tehdä esimerkiksi nektareita tai pilkkoa ne pienemmiksi.

– Mansikkahan vaatii heti paljon vähemmän säilytystilaa, jos sen pilkkoo jo ennen pakastusta, Viita mainitsee.

Jos taas tietää leipovansa kakkuja myöhemmin, esimerkiksi herukat voi niiden parhaimpana poiminta-aikana napata pakastimeen suoraan terttuina.

– Kun ne pakastaa sellaisenaan, herukat saa laitettua kauniina kakun päälle.

Sokeri säilyttää c-vitamiinin

Osaan marjoista on hyvä myös lisätä hiukan sokeria sekaan, muistuttaa Viita. Se näet säilyttää marjan värin paremmin, ja sulatuksen aikana neste säilyy marjassa paremmin.

– Sokeri vaikuttaa toki makuunkin, koska pakastamisen aikana se aina vähän muuttuu.

Viita suosittelee lisäämään sokeria ainakin mansikkaan ja muihin pehmeämpiin marjoihin. Kovapintaiset marjat, kuten puolukat, eivät taasen välttämättä sitä kaipaa.

– Sokerissa on se hyvä puoli kanssa, että c-vitamiini, joka yleensä tuhoutuu pakkasessa, säilyy paremmin marjassa.

Hankekoordinaattori korostaa, että paljoa ei sokeria mukaan tarvita: yhdelle marjalitralle riittää puoli tai yksi desilitraa sokeria.


Luovuutta hillon suhteen

Viidalla on myös eräs tärppi hillon tekemisen suhteen. Jos kaipaa hilloonsa vähän uudenlaista makumaisemaa, marjan sekaan voi laittaa jotain muutakin.

– Ei siis vain perinteistä mustikka- tai mansikkahilloa. Tulee mieleen esimerkiksi omenahillo, johon sopii tosi hyvin kaneli. Eli kun keittää omenaa, laittaa samalla kanelitankoa mukaan.

– Karviaisen kanssa sen sijaan sopii mainiosti porkkana. Sieltä yrtti- tai kasvimaalta voi löytyä yllättäviäkin makupareja, jotka käyvät täydellisesti yksiin. Rohkeasti vain kokeilemaan!

Marttojen yhtenä reseptivinkkinä on mausteinen herukkahillo. Siihen tulee herukoiden lisäksi sokeria, hunajaa, kanelia, neilikkaa ja muskottikukkaa sekä hieman omenaviinietikkaa.

– Tähtianis, kanelitanko, mausteyrtit... Moni vaihtoehto antaa hillolle ihan uutta potkua!

Marttojen pakastajan muistilista

  1. Aseta pakastin pakastuskytkennälle noin ½ –1 vuorokautta ennen pakastamisen aloittamista.
  2. Jos pakastettavaa on hyvin vähän, pakastustehoa ei tarvita.
  3. Pakasta vain ensiluokkaisia tuotteita ja raaka-aineita.
  4. Käsittele ruoka-aineet nopeasti.
  5. Valitse kullekin ruoka-aineelle oikea pakkausmateriaali. Pakkaa voimakasaromiset tuotteet tiiviisti.
  6. Pakasta tuotteet sopivan kokoisina kerta-annoksina. Muotoile pakkaukset mahdollisimman litteiksi, poista ilma ja sulje tiiviisti.
  7. Jätä nestemäisille aineille laajenemisvaraa yksi kymmenesosa astian tilavuudesta.
  8. Merkitse pakkauksen päälle selvästi sisältö ja pakkauspäivämäärä.
  9. Jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista.
  10. Pakasta kerralla enintään pakastustehon ilmoittama määrä.
  11. Pakasta pakastushyllyillä tai pakastusosassa ja säilytä koreissa.
  12. Sulata pakastimesi silloin, kun huurrekerroksen paksuus on ½ –1 senttimetriä.
  13. Älä pakasta vain pakastamisen ilosta. Muista myös käyttää pakasteita.
Lähde: Martat

Ota kantaa

Oletko jo käynyt marjassa tänä kesänä?

Kyllä 51% Ei 49%
Ääniä yhteensä 1679

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt