Kolme älyttömän herkullista ruokaa perunasta – kokeile ainakin grilliperunoita ja nopeaa dippiä

Julkaistu:

Elämän makuja
Nyt herkutellaan perunalla!
Suomalainen peruna on parasta maailmassa. Se on monipuolinen juures, jolla on helppo herkutella.

Grillattuja pikkuperunoita dippaillaan tillidippiin alku- tai välipalaksi.

Ruskistettu voi kruunaa ronskilla kädellä muhennetut perunat, joiden kanssa muuten sopii rukiiset ahvenfileet.

Helppo koko perheen peltiruoka syntyy myös Rosamunda-perunasta, fetasta ja herkullisista kesäkasviksista.

Perunavartaat ja nopea tillidippi

1 kg uusia perunoita

1 kananmuna

1 rkl dijoninsinappia

1 rkl valkoviinietikkaa

2 dl rypsiöljyä

3 rkl rasvatonta rahkaa

0,5 dl tilliä silputtuna

1 valkosipulin kynsi

0,5 tl suolaa

vartaita, sauvasekoitin

Esikypsennä perunat keittämällä noin 8 minuuttia suolatussa vedessä. Kuivaa ja jäähdytä hetki. Pujota perunat vartaisiin, sivele päälle öljyä ja ripottele suolaa, paista tai grillaa perunoihin paahteinen pinta ja kunnes ne ovat kypsiä. Paistaminen pannulla sujunee paremmin ilman vartaita.

Valmista pikamajoneesi. Riko kananmuna korkeaan kapeaan kulhoon. Mittaa joukkoon viinietikka ja sinappi. Mittaa rypsiöljy valmiiksi omaan kippoon. Paina sauvasekoitin kulhon pohjalle ja surruta majoneesi tasaiseksi kaatamalla samalla joukkoon öljyä, tasaisena nauhana.

Nostele lopuksi sauvasekoitinta, jotta kaikki öljy sekoittuu. Purista joukkoon valkosipulin kynsi, lisää hienonnettu tilli ja rahka. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Dippaa paahtuneet, hieman jo jäähtyneet perunat dippiin.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4–6:lle naposteluun tai lisukkeeksi


Ruskean voin perunamohjo ja rukiiset ahvenfileet

150 g voita

1 kg uusia tai pieniä perunoita

6–8 ahvenfileetä

1,5 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

2,5 dl ruiskorppujauhoja

1 tl suolaa

valkopippuria

1 sitruuna

Ruskista 150 grammaa voita keittämällä voita hiljaisella lämmöllä paksupohjaisessa pienessä kattilassa, kunnes se vaahtoaa ja ruskistuu selkeästi ja tuoksuu pähkinäiseltä. Kaada voi pieneen tarjoiluastiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Keitä perunat suolatussa vedessä 10–15 minuuttia riippuen perunoiden koosta. Ne saavat hieman ylikypsyä. Valuta perunat, lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista ruskistettua voita ja ravistele perunat rikki tai auta perunasurvimella. Laita kansi päälle, jotta perunat pysyvät kuumina.

Valmista ahvenet sillä aikaa, kun perunat kypsyvät. Mittaa jauho, korppujauho ja kananmuna omiin kippoihin. Riko munan rakenne ja mausta puolella teelusikallisella suolaa.

Ota ahvenfileet huoneenlämpöön, mausta teelusikallisella suolaa ja valkopippurilla. Pyörittele fileet ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista fileet voissa, pari minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.

Tarjoa heti perunoiden ja ruskean voin sekä sitruunan kera.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4


Peltiperunat, fetaa ja kesäkasviksia

6 Rosamunda-perunaa

300 g fetaa

200 g vihreitä papuja

200 g pieniä paprikoita

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Esikeitä perunoita suolatussa vedessä 20 minuuttia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Pese ja poista pavuista kuivuneet päät, leikkaa paprikat puoliksi. Levitä kasvikset pellille, murenna päälle fetaa isoina lohkoina ja riko perunat käsin osiin ja aseta kaiken päälle.

Lorauta päälle runsaasti oliiviöljyä, mausta suolalla ja nosta uuniin 35 minuutiksi, kunnes perunat ja feta ovat selvästi paahtuneet. Tarjoa hyvän leivän kera.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 4


IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt