Suolainen piirakka ilman vuokaa – kokeile Tarun herkullisia tomaattipiiraita

Julkaistu:

Pullahiiri
Galette on myös erinomainen mökki- tai retkieväs.
Nämä herkulliset suolaiset piiraat tunnetaan maailmalla galette-nimityksellä. Galette-piiras on helppo valmistaa, koska siihen ei tarvita vuokaa, vaan se paistetaan uunipellin päällä.

Galeten voi täyttää juustoilla ja vihanneksilla. Galette-piiraisiin voi käyttää omavalintaisesti erilaisia ylimääräisiä vihanneksia sekä juustosekoituksia. Täytin ne itse tomaatilla, fetajuustolla sekä erilaisilla yrteillä. Ihanan rapea kuori ja maukastäyte on täydellinen yhdistelmä.


Piiraat sopivat tarjoiltavaksi hienommissakin juhlissa. Valmistin piiraat pienempinä annosversioina, joten näitä ei tarvitse enää leikellä annospaloiksi. Tämä on myös erinomainen mökki- tai retkieväs. Voit valmistaa alla olevalla reseptillä nämä neljä pientä piirasta tai yhden ison galette-piiraan.

Pienet tomaattipiiraat (4 kpl)

Pohja

3 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

½ tl leivinjauhetta

100 g voita

½ dl kylmää vettä

Täyte

100 g fetajuustoa

3 rkl ranskankermaa

1 rkl tuoretta persiljaa

1 rkl tuoretta ruohosipulia

1 valkosipulinkynsi

1/3 tl mustapippuria rouhittuna

1/3 tl suolaa

1/4 tl kuivattua chiliä rouhittuna

1 kananmuna

10 kirsikkatomaattia


Valmistus

  1. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, suola, leivinjauhe sekä kylmä, pieniksi paloiksi paloiteltu voi. Nypi ainekset sekaisin hienoksi muruksi. Lisää lopuksi kylmä vesi joukkoon. Työstä massasta kiinteä pallo ja laita taikinapallo noin puoleksi tunniksi jääkaappiin tuorekelmuun käärittynä. Valmista täyte sillä aikaa.
  2. Murskaa fetajuusto haarukalla pieneksi muruksi. Lisää joukkoon ranskankerma sekä pieneksi pilkottu persilja ja ruohosipuli. Pilko tai raasta valkosipulinkynsi pieneksi ja lisää se joukkoon yhdessä rouhitun mustapippurin, suolan ja chilin kanssa. Erottele vielä kananmunanvalkuainen ja keltuainen toisistaan. Lisää keltuainen täytteen joukkoon. Sekoita täyte tasaiseksi.
  3. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele ne palloiksi. Kauli jokainen taikinapallo pyöreäksi levyksi leivinpaperin päällä. Levitä täytettä taikinapohjien keskelle, mutta jätä reunoilta pieni alue ilman täytettä.
  4. Leikkaa veitsellä kirsikkatomaatit siivuiksi. Levitä tomaattisiivut täytteen päälle. Käännä jokaisen piirakan reunat hieman täytteen päälle ja voitele piiraiden reunat kananmunanvalkuaisella. Voit vielä ripotella hieman suolaa, rouhittua mustapippuria sekä rouhittua chiliä piiraiden päälle.
  5. Paista piiraita noin 30 minuuttia 200 asteessa. Voi tarjoilla piiraat joko heti paiston jälkeen lämpiminä tai jäähtyneinä.

40-vuotias Vantaalla asuva leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen on aloittanut uuden Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstan, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt