Kokit paljastavat parhaat grillausvinkkinsä – mutta monen suosikkituotetta heidän grilleissään ei nähdä

Julkaistu:

Grillaus
Muista nestetasapaino, vältä valmismarinadeja – kokit antoivat parhaat grillivinkkinsä.
Grillikesä on jo pitkällä muttei todellakaan loppumassa. Vielä ehtii tuikata grillin lämpöön perinteistä makkaraa, burgerin, lohta tai vaikkapa varhaisperunaa.

Lue lisää:
Sen kunniaksi kokki ja kirjankustantaja Hanna Gullichsenilta sekä ravintola Keilaniemen keittiömestari Markus Heinoselta parhaat tärpit grillipuuhiin.

Selvisi esimerkiksi, että yhtä asiaa grillaajan kannattaa välttää viimeiseen saakka: grillilihojen valmismarinadeja.

Muista esivalmistelut

Sekä Gullichsen että Heinonen painottavat esivalmistelujen merkitystä. Grillituokio kannattaa siis suunnitella etukäteen, jotta välttyy hermojen menetykseltä.

Hanna kertoo, että hänellä on ikioma grillauksen must have -lista.

– Talouspaperia, biopussi, pihdit, suola- ja pippurimylly, rypsiöljyä, suti tai kaksi, viinipullonavaaja, kuituliina, alumiinifoliota, pari kuumuutta kestävää alustaa tai alumiinivuokaa. Nämä ovat aina vedenpitävässä laatikossa odottamassa uutta grillisessiota, Gullichsen luettelee.

Markus muistuttaa hygieniasta: lihat, kasvikset, glaseet ja kastikkeet on pidettävä siististi omissa astioissaan. Kun työvälineet ja grilli ovat puhtaita, grillauskin on paljon mukavampaa.

– Varaa myös grillin lähelle valmiiksi kaikki astiat, johon valmiit tuotteet voi laittaa. Näin poistuu turha pomppiminen keittiön ja grillin välillä, ja voit nauttia vain grillin lämmöstä, hyvistä tuoksuista ja kesästä. On tietenkin hyvä myös tuntea oman grillin käyttäytyminen, Heinonen toteaa.

Malta antaa grillille aikaa kuumentua

Gullichsen neuvoo putsaamaan grillin sen ollessa kuumana: teräsharja ja vesi hoitavat homman.

– Malta antaa grillille aikaa kuumentua, se saattaa kestää tovin.

Hän neuvoo myös olemaan tuomatta raakoja lihoja aurinkoon ennen kuin grilli on valmis.

– Jos marinoit lihoja, älä palauta kypsiä lihoja samalle astialle. Kaikki marinadin kanssa kosketuksessa olleet tarvikkeet tulee pitää erillään kypsistä lihoista. Tämä on tärkeää eritoten raa'an broilerin kanssa, Gullichsen sanoo.

Heinonen lisää, että lihat kannattaa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön ajoissa, jotta kypsyminen grillissä on myös tasaisempaa.

– Grillauksessa on hyvä myös vähän tuntea eri raaka-aineita ja tekniikoita. Rasvaisempaa entrecotea grilliin mieluummin kuin filettä. Porsaan ribsit voi esikypsentää etukäteen joko keittämällä tai matalalla lämmöllä uunissa ja viimeistellä vain grillissä hyvän bbq-kastikkeen kanssa.

Vältä ”grillauksen napalmia”

Heinosen mukaan erilaiset vartaat ovat erittäin helppoja grillattavia.

– Jos käyttää puisia varrastikkuja, on hyvä muistaa liottaa niitä tarpeeksi, jotta ne eivät syty niin helposti palamaan. Muista laittaa vartaisiin raaka-aineita, joiden kypsyminen vie suunnilleen saman verran aikaa.

Ravintola Keilaniemen keittiömestari grillaa itse paljon kasviksia ja hedelmiä: parsaa, varsikukkakaalia, naattiporkkanoita, broccolineja, nektariineja ja sydänsalaattia.

– Grillata kannattaa siis muutakin kuin lihaa ja makkaroita!

– Ja jos jotain grillauksessa vältän, se on grillauksen ”napalmia”, eli näitä kaupan valmiita marinadeja, joihin lihat upotetaan. Saat taatusti parempaa, kun jaksat nähdä vähän vaivaa ja tehdä marinadit itse. Suolan voit lisätä vasta grillauksen aikana, eikä sitä kannata marinadiin laittaa ollenkaan, Heinonen neuvoo.

Kokeile vaikkapa jotain näistä marinadeista tai kastikkeista:
Lue myös:

Ja se nestetasapaino!

Gullichsen muistuttaa grillaajaa kierrätyksestä.

– Kierrätä alumiinifoliot ja -astiat metallinkeräykseen. Ne on myös hyvä huuhtoa kevyesti ennen astiaan heittämistä, hän ohjeistaa.

Grillaajan hyvä kaveri on Gullichsenin mukaan kylmälaukku. Jos sellaista ei ole saatavilla, voi käyttää tiivistä muovilaatikkoa.

– Siihen sitten vain lataa kaikki pakastimen kylmäkallet ja sulkee kannen tiukasti.

– Mieheni Joonas on opettanut itselleni grillaamista helpottavan asian: tuikkaa kylmä juoma yrttiruukkuun ja heitä pari jääpalaa sekaan. Siinä pysyvät grillimestarin tunteet viileinä ja kylmä juoma käden ulottuvilla!

Heinonen on samoilla linjoilla. Yksi tärkeimmistä muistettavista jutuista on pitää nestetasapainosta huolta ja varata riittävästi mieluista juomaa kylmälaukkuun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt