Pizzaa grillistä! Näin saat pizzakivestä kaiken ilon irti – katso myös Marin pettämätön resepti

Julkaistu:

Pizza
Kaikkien pizzakivien käyttöön liittyy se, että niiden lämmitys pitäisi aloittaa kylmästä uunista. Muista myös, että kiveä voi käyttää pakastepizzan valmistuksessa!
Pizza on aina ihanaa, sitä ei käy kiistäminen. Totuus on sekin, että ravintoloissa pizzojen pohjat ovat erityisen rapsakoita, kun taas kotona tehdessä ne jäävät helpommin pehmeiksi.

Vaan oletko kuullut pizzakivestä? Kyseessä on puristetusta kivimassasta valmistettu tuote, joka imee pizzataikinasta kosteutta ja tekee näin pohjasta rapean. Kysyimme Chez Marius Oy:n Paavo Inkiseltä vinkit pizzakiven käyttöön.

Kylmä kivi uuniin

Inkinen painottaa, että kaikkien pizzakivien käyttöön liittyy se, että niiden lämmitys pitäisi aloittaa kylmästä uunista.

– Eli kylmä kivi uuniin, uuni päälle, ja kun se on halutussa lämpötilassa, odottaa vielä muutaman minuutin, että kivi ehtii varata kaiken mahdollisen kuumuuden uunista.

Lämpötilaksi hän suosittelee kuuminta mahdollista lämpötilaa, joka uunista vain lähtee.

Myös pizzalasta on ehdoton apuväline pizzakiveä käytettäessä, jotta raaka pizza saadaan kuumalle kivelle sekä pois siitä.

Sopii myös grilliin

Kun pizzaa valmistaa kivellä, täytyy huolehtia siitä, että kivi on kuiva.

– Usein pizzakivet ovat huokoista materiaalia, kiveä, kivimassaa tai jotain vastaavaa, joten ne varaavat hyvin lämmön mutta imevät sisäänsä myös nesteen. Jos märän kiven laittaa kuumaan uuniin, veden höyrystyessä se voi haljeta, joten pizzakiveä ei myöskään kannata pestä.

Jos siis kiveen muodostuu palanutta ainesta, se kannattaa vain rapsuttaa pois pinnasta.

– Tämänkin voi ehkäistä niin, ettei tunge pizzaan kasakaupalla täytettä, vaan valitsee kohtuudella muutaman hyvän täytteen – kuten aidoissa italialaisissakin pizzoissa, Inkinen ohjeistaa.

On hyvä tietää sekin, että pizzan lisäksi kiveä voi hyödyntää esimerkiksi leivän ja karjalanpiirakoiden paistamiseen. Jotkut malleista kestävät myös grillissä, joten pizzakivi sopii myös kesäiseen grillailuun.

– Tällöin pitää olla vaikkapa hyvä kaasugrilli, jotta se saadaan lämmitettyä pienellä lämmöllä.


”Uusi ulottuvuus herkulle”

Esimerkiksi Mari kertoo hankkineensa hiljattain itselleen pizzakiven.

– Sitä olin ehtinyt haikailla jo jonkin aikaan. Kun sitten törmäsin Citymarketissa alehyllyyn, oli pakko tarttua tilaisuuteen. Ostin pizzakiven, jossa oli mukana erillinen pelti helpottamaan valmiin pizzan siirtoa grilliin. Samalla hankin pizzalapion, jolla saa kuuman pizzan kätevästi pois grillistä. Hintaa tuli alle 30 euroa yhteensä, Mari mainitsee.

Marin mukaan heidän perheessään on aina rakastettu pizzaa.

– Tämä kivi toi kuitenkin ihan uuden ulottuvuuden tälle herkulle. Pohja on rapsakka, ja palat hupenivat kättelyssä!

Tällä hetkellä perhe viettää kesäpäiviä mökillä, ja kivi oli pakko ottaa mukaan, jotta herkkupizzaa voidaan loihtia sielläkin. Hän on valmistanut pizzakivellä pizzaa juuri grillissä.

Pizzaa pizzakivellä Marin tapaan – ja pettämätön pohjakastike

Ainekset (4 isoa pizzaa)

4 dl vettä

1 tl suolaa

1–2 tl sokeria

loraus öljyä

vehnää oman maun mukaan

pussi kuivahiivaa

– Tärkeää on nostattaa valmistettu taikina kunnolla, jotta se tuplaantuu. Sitten vain kaulimaan herkkua. Täytteeksi voi laittaa, mitä ikinä keksiikään!

Marin tekemissä pizzoissa täytteinä oli kinkkua, persikkaa, pestoa, aurajuustoa sekä emmental- ja mozzarellaraastetta.

– Lisäksi teen omatekoista pohjakastiketta vuosia vanhalla ohjeella, josta lapset ja mies haluavat pitää sinnikkäästi kiinni. Siinä sekoitetaan keskenään ketsuppia, pizzamaustetta, valkosipulia, sweet chili -kastiketta, sokeria sekä pieni loraus etikkaa.

Grilli saa Marin mukaan kuumeta kunnolla, noin 250–300-asteiseksi. Paistoaika on suurin piirtein kahdeksan minuuttia per pitsa.


Toimii myös pakastepizzan grillauksessa!

Jos on kuitenkin astetta laiskemmalla tuulella, voi myös lämmitystä vaille valmiista pakastepizzasta saada herkullisemman kiven avulla ja grillaamalla.

Esimerkiksi Dr. Oetkerin julkaisemassa tiedotteessa paljastetaan, että Suomessa myydään vuosittain noin 40 miljoonaa pakastepizzaa, josta noin 10 miljoonaa ostetaan kesällä. Tästä voidaan päätellä, että pakastepizzat todella maistuvat meille suomalaisille!

Dr. Oetkerin markkinointipäällikkö Katariina Iivonen neuvoo valitsemaan grillattavaksi pizzan, jossa on paksumpi pohja. Parhaiten tähän sopiikin pizza, jossa on raaka pohja.

– Pakastepizzojen pohjat ovat usein esipaistettuja. Kauppojen pakastealtaista löytyy kuitenkin myös pizzoja, joissa on raaka pohja.


Maltti on valttia

Toinen tärkeä ohje liittyy lämpöön.

– Pakastepizza vaatii noin 220–250 asteen lämmön. Saavuttaakseen tarvittavan lämpötilan on grillin annettava lämmetä noin varttitunnin ajan. Eli malttia tarvitaan: jos pakastepizzan laittaa viileään grilliin ja sitten vedetään nupit kaakkoon, käy kehnosti. Pohja palaa, pizza kuivuu ja jää pinnalta kylmäksi, Iivonen varoittelee.

Odotella tarvitsee sittenkin, kun pakastepizza on laitettu grilliin paistumaan. Pakastepizza valmistuu grillissä 12–14 minuutissa, jos grillissä pysyy tasainen lämpö.

– Mikäs sen mukavampaa kuin käydä vähän väliä kurkistamassa, miten se pizza siellä valmistuu. Näpit kannattaa kuitenkin pitää irti grillin kannesta, jotta lämpö pysyy tasaisena ja pizzasta tulee juuri oikeanlainen sekä maultaan että rakenteeltaan.

Pakastepizzan pohjasta tulee rapea, kun sen grillaa juuri pizzakiven päällä. Kiven päälle kannattaa laittaa hieman jauhoja kiinnitarttumisen estämiseksi. Jauhotus on tärkeää erityisesti, jos ryhdytään grillaamaan raakataikinapizzaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt