Kaipaatko uusia reseptejä grillaukseen? Yhdistä broilerivartaisiin villiyrtit Priscan tapaan

Julkaistu:

Elämän makuja
Nyt kokataan villisti grillistä!
Villiyrtteily on kivaa, mutta aloittelijan pitää olla tarkkana kasvin tunnistuksessa. Tässä hurahtaneille muutama idea, miten villiyrtit saa mukaan myös grillailuun.

Reseptit onnistuvat toki ilman villiyrttejäkin – voit korvata ne jollain samanhenkisellä kasviksella.

Broileria mustaherukkavartaissa, grillattua voikukkaa ja vadelmavinaigrette

villimustaherukan oksia (tai grillivartaita)

480 g broilerin fileetä (noin 5-6 kappaletta)

1,5 tl suolaa

oliiviöljyä

mustapippuria

2–3 voikukkatuppoa

1 kesäkurpitsa tai 2 pallokesäkurpitsaa

1 dl vadelmia

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl balsamiviinietikkaa

Leikkaa broilerifileet kolmeen osaan, lorauta päälle öljyä, suola ja mustapippuria. Pujota palat vartaisiin tai pestyihin herukan oksiin ja kiedo päihin hieman foliota, etteivät oksat pala grillatessa. Laita jääkaappiin maustumaan.

Kerää ulkoa, kaukana autotiestä voikukkia. Hyviä ovat paksut tuppaat, poimi juurineen.

Puhdista ja pese voikukan juuret, lehdet ja varret, leikkaa juuren tumma osa pois, mutta niin, että tupas pysyy kasassa. Leikkaa lehtien päät ja kukkien varret pois niin, että voikukkaa jää juuresta noin 15 senttimetriä. Jätä kuivumaan.

Valmista vinaigrette. Mittaa pieneen kulhoon vadelmat, öljy, viinietikka, puoli teelusikallista suolaa ja reippaasti mustapippuria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Kuumenna grilli ja grillaa vartaat ja kesäkurpitsat. Voikukat valmistuvat parhaiten öljytyllä parilalla tai paistinpannulla, kunnes varret ovat kuultavia ja pehmenneet.

Aseta tarjolle, ripottele päälle hieman sormisuolaa ja viimeistele vadelmavinaigrettellä.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4

Villi vuohenjuustosalaatti

maahumalaa tai minttua

mesiangervoa

400 g vuohenjuustoa

250 g kirsikkatomaatteja (mielellään keltaisia)

2 punaista kevätsipulia

1 jääsalaatti

3 paahtoleipäpalaa

1 valkosipulinkynsi

oliiviöljyä

omenaviinietikkaa

Kerää luonnosta nuoria mesiangervonlehtiä ja maahumalaa. Kerää vain, jos olet varma tunnistuksesta. Maahumalan voit korvata mintulla.

Pese ja kuivaa villiyrtit. Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi, pese ja kuivaa tomaatit. Leikkaa kevätsipulit viipaleiksi varsineen.

Revi salaatti ja nosta kulhoon. Sekoita joukkoon villiyrtit revittynä ja kevätsipuli.

Leikkaa paahtoleivän palat kookkaiksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla tai parilalla oliiviöljyä. Lisää pannulle kuorittu, hieman murskattu kokonainen valkosipulinkynsi. Paista leipäpalat molemmin puolin kullanruskeiksi ja rapeiksi.

Grillaa tai paista tomaatteihin paahtunut pinta sekä vuohenjuustokiekkoja niin, että pinta hieman paahtuu.

Ripottele tomaatit ja vuohenjuusto lohkoina salaatin sekaan. Lorauta päälle öljyä ja hieman omenaviinietikkaa. Lisää krutongit ja tarjoa.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4

Rahka-persikkapiirakka

1 valmis piirakkapohja kaupan pakastealtaasta

3 kananmunaa

1,5 dl kermaa

0,5 dl sokeria

500 g rasvatonta rahkaa

0,5 tl vaniljauutetta

3 persikkaa

1,5 dl fariinisokeria

minttua

Valmista piiraan rahkapohja mieluiten edellisenä päivänä, jotta se ehtii jäähtymään.

Sulata pohja, laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Vatkaa munat, kerma, sokeri, rahka ja vanilja yhteen tasaiseksi seokseksi.

Painele piirakkapohja voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, kaada rahkatäyte päälle ja nosta uuniin 30 minuutiksi, kunnes täyte on kiinteää ja hieman kohonnut.

Jäähdytä piirakka jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua.

Leikkaa persikat viipaleiksi, ensin puolittamalla, poistamalla kivi ja sitten viipaloimalla.

Paista tai grillaa persikkaviipaleet kovalla lämmöllä, että niihin tulee paahtunut pinta ja rakenne pehmenee. Asettele jäähtyneet persikat kylmän piiraan päälle, ripottele päälle hieman fariinisokeria ja muutamia mintunlehtiä. Myös timjami sopii yrtiksi.

Valmistusaika: 40 minuuttia + jäähdyttäminen

Annoksia: 8


IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt