Säilötkö mansikoita pakkaseen? Kaupan pakastealtaasta ostetut tulevat usein halvemmiksi

Julkaistu:

Pakastaminen
Mansikoiden kotipakastaminen on perinne monelle suomalaiselle, mutta onko se kuitenkaan taloudellisesti kannattavaa?
Suomalaiset ovat kotimaisten marjojen suuria ystäviä. Moni pakastaa marjoja talven varalle, vaikka myös kaupan pakastealtaat notkuvat niitä.

Kannattaisiko marjat ostaa ennemmin kaupan pakastealtaasta?

Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri kertoo, että taloudellisesti ajatellen on kannattavampaa ostaa marjat pakastealtaasta kuin pakastaa itse torilta ostettuja.

– Jos asiaa tarkastelee vain euroissa, niin kyllähän se usein näin on.

Tällaisia hintaerot ovat

Toreilla litra eli noin puoli kiloa mansikoita maksaa noin 5–6 euroa. 500 gramman Pirkan suomalainen mansikkapakaste maksaa noin 5,49 euroa ja sen kilohinta on 10,98 euroa. Prisman vastaava mansikkapakaste maksaa puolestaan 5,25 euroa ja sen kilohinta on 10,50.
Vaikka hinnat liikkuvat samassa luokassa, voi pakastamisessa jäädä myös muutaman euron voitolle.

Esimerkiksi viiden kilon mansikkalaatikon ostaminen on kannattavampaa kuin puolen kilon. Viiden kilon mansikkalaatikon hinta liikkuu tällä hetkellä keskimäärin 30–35 euron kieppeillä, ja 35 euroa maksavan mansikkalaatikon kilohinnaksi jää seitsemän euroa.

– Silloin kuin marjoja on runsaasti tarjolla, hintakin painuu alas. Riippuu myös, milloin mansikat ostaa. Jos osaa seurata hintakehitystä torilla, voi siinä myös hyvin säästää euroja, Kuuteri neuvoo.

 

Pakastamiseen menee aikaa, energiaa ja materiaalia. – Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri

Entäs sitten vadelmat ja mustikat?

Prisman kotimaisen mustikan kilon pakasteen hinta on 9,95 euroa. Esimerkiksi Kauppatorilla viisi kiloa mustikoita maksaa 70–80 euroa. 80 euroa maksavan laatikon kilohinta on 16 euroa, joten pakasteita suosimalla säästö on reipas.

Puolestaan 250 gramman vadelmarasia maksaa Kauppatorilla 6 euroa. Prismassa 200 gramman suomalaisten puutarhavadelmien pakaste maksaa 4,09 euroa – Keskon vastaava kaupasta riippuen noin 4,65 euroa.


Pakastamiseen liittyy myös muita kuluja

Vaikka marjat löytäisi torilta edullisemmin kuin kaupan pakastealtaasta, on hyvä pitää mielessä muutama asia.

Kuuteri muistuttaa, että kotipakastamiseen liittyy usein materiaalikustannuksia.

– Pakastamiseen menee aikaa, energiaa ja materiaalia. Säilytysastioiden tulee olla hyvät. Vaikka meillä on kestorasioita, ne eivät ole kuitenkaan ikuisia.

Ison laatikollisen pakastaminen voi olla monessa suomalaisessa kodissa myös haastavaa.

– Keittiöt ovat pieniä ja säilytystila on rajallinen. Jos marjoja haluaa syödä paljon, aika moni joutuu niitä ostamaan.

Kotipakastamisessa omat hyötynsä

Miksi suomalaiset sitten pakastavat marjoja niin innokkaasti, vaikka niitä löytyy myös kauppojen pakastealtaista?

– Jaa-a, se on mielenkiintoista. Ehkä se on meillä tapa. Aikaisemmin marjojen kulutuksessa oli taantuma, mutta nyt smoothiet ovat tuoneet marjat myös nuorison pöytään. Olettaisin, että tämä on nostanut intoa myös pakastamaan itse, Kuuteri pohtii.

Pakastamisen puolesta painavat monet muut asiat kuin taloudelliset.

– Olen itsekin marjastaja ja pakastan marjoja todella paljon. En ajattele siinä rahaa, vaan laatua. Mansikat ovat käsillä juuri silloin kun tarvitsen ne.

– Itse pakastetun mansikan etuja on myös se, että pakastaja tietää tarkemmin, mistä mansikka on tullut ja onko siinä käytetty torjunta-aineita, Kuuteri kertoo.

Entäs se maku?

Yksi oleellinen kysymys liittyy luonnollisesti makuun. Onko itse pakastettujen ja kaupasta ostettujen marjojen välillä makueroja?

Kuuteri muistuttaa, että marjoissa on aina lajikekohtaisia eroja, minkä voi huomata myös kotipakastettujen ja pakkasesta ostettujen marjojen välillä.

Makuerot eivät Kuuterin mielestä kuitenkaan ole merkittäviä.

– Pakko sanoa, että minä en ainakaan itse erota maussa eroa.

Marjat ovat aina parhaimmillaan tuoreina. Pakastajan onkin hyvä tiedostaan, että pakastus muuttaa marjan rakennetta ja makua, mansikassa eritoten.

– Mustikan ja vadelman maku ei muutu pakkasessa yhtä paljon kuin mansikan. Ne ovatkin kaupan pakastealtaasta ostettuna saman makuisia kuin torilta ostetut ja itse pakastetut.

Maltti on valttia pakastamisessa

Mikäli marjojen pakastaminen on kotitaloudessasi jälleen tänä kesänä ajankohtaista, on muutama perusasia hyvä pitää mielessä.

– Sen vinkin aina annan, että vain ensiluokkaista marjaa. Siitä pitäisi muistaa pitää kiinni. Joukossa ei pidä olla yhtään homeista marjaa. Itse laitan mansikan joukkoon pikkuisen sokeria, jotta se ei happane pakastimessa.


Martta peräänkuuluttaa myös malttia.

– Jos ostaa kymmenen kiloa mansikkaa, se on monelle pakastimelle liian suuri määrä kerralla. Silloin kun marja pakastuu hitaasti, sen rakenne kärsii. Se olisi hyvä muistaa.

Marjoja kannattaakin pakastaa pienissä erissä.

– Pakastin täysille niin, että se on todella kylmä silloin, kun marjat sinne laittaa, Kuuteri muistuttaa.

Aikaisemmin aiheesta kirjoitti Yle.

Ota kantaa

Säilötkö itse mansikoita pakkaseen kesäisin?

Kyllä 72% Ei 28%
Ääniä yhteensä 3584

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt