Kahvilanpitäjän aarre on karjalaismummin vihko, jossa on pettämättömiä reseptejä – 2 mahtavaa piirakkaa

Julkaistu:

Reseptit
Cafe Simpun pitäjä hakee usein inspiraatiota karjalaismummonsa reseptikirjasta.
Esittelimme aiemmin kuusi ihanaa ja erilaista kesäkahvilaa Suomesta.

Lue lisää: 6 ihanaa kesäkahvilaa Suomessa – ”Elämän parhaat suolaiset piirakat” ja pizzat, joista sana on kiirinyt

Mukaan mahtui myös lukijan vinkkaama Cafe Simppu, jota pitää Anne-Marie Taina. Hän pitää Korppoon torilla myyntivaunua, josta on muotoutunut paikkakuntalaisten kohtaamispaikka.

– Olen alun perin karjalaista perua, ja mummini oli leipurina Elannon leipomossa. Hänen mustassa vihkossaan on monia pettämättömiä reseptejä, joista haen toisinaan innostusta ja inspiraatiota, Taina paljastaa.


”Kyllä silloinkin ihmisillä oli makuhermot!”

Anne-Marie toteaa, että karjalaiseen tyyliin lapsuudessa syötiin ennen muuta paljon piirakoita.

– Niitä tehtiin aina pellillinen, ja rapean kuoren alla oli usein ihanan mehevää kaalitäytettä, sieniä tai kalaa.

Nykyään retroruokanakin taas suosikiksi noussut jauhelihaa, sipulia ja riisiä sisältävä jauhelihapiiras oli Tainankin kotona tavallista, saunan jälkeistä iltaruokaa.

– Mumsan mustassa vihkossa – ja parissa rakkaassa keittokirjassaan – on paljon nyt jo uudelleentulemisen nähneitä kasvisruokia. Silloin niiden suosio kyllä perustui huokeuteen ja ravitsevuuteen, mutta kyllä silloinkin ihmisillä oli makuhermot!

Anne-Marie Taina neuvookin kokeilemaan perinteistä peltipiirakkaa kasvisversiona. Sen herkullisuuden salaisuus piilee fetan ja nokkosen makujen sekoituksessa. Nokkosta yrittäjä sai suoraan pihaltaan, raparperien seassa kun oli alkanut kasvaa sitä.

Jos peltipiiras on kuitenkin liian pitkä ohje, myös kesän makean piiraan luotto-ohjetta kannattaa kokeilla. Siihen voi upottaa niin raparperit, mansikat, mustikat kuin puolukatkin.

Nokkos-fetapiiras mumsan tyyliin

uunipellillinen (ohje on 30 x 40 senttimetrin pellille, eli hiukan tavallista leveämmälle uunille)

Kuoritaikina (rahka-voitaikina)

400 g rahkaa

400 g pehmeää (huoneenlämpöistä) voita

400 g eli noin 6,5 dl vehnäjauhoja

1-2 tl suolaa
  1. Kaikki sekoitetaan hyväksi tasaiseksi taikinaksi, eikä vaivata saa enempää kuin niin, että se on mennyt sekaisin. Muutoin tulee sitkas taikina! Annetaan levätä viileässä peitettynä yön yli.
  2. Kaaviloidaan taikinasta kaksi pellin kokoista levyä. Pohja asetellaan korkeareunaiseen uunivuokaan leivinpaperille ja pistellään haarukalla. Reunat voi halutessaan tukea ylös foliokaistoilla.
  3. Paistetaan 200 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes pohja on saanut väriä.
Täyte

2-3 litraa tuoreita nokkosia ryöpättynä ja hienoksi hakattuna (voi korvata pinaatilla)

2 dl ohraryynejä kypsäksi keitettynä

1 hyvän kokoinen sipuli silputtuna (uuden sipulin varret mukaan)

4-5 tomaattia silputtuna

4-5 kananmunaa (ei keitettyjä)

0,5 litraa paksua kermaa

suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  1. Seos levitetään pohjan päälle. Tämän päälle lisätään tasaiseksi kerrokseksi 400 grammaa fetajuustoa ruislimppusiivun paksuisina paloina.
  2. Kaikki peitellään toisella puoliskolla kaaviloitua kuoritaikinaa. Nipistellään kiinni. Jos taikinaa jäi yli, sitä käytetään koristeluun.
  3. Voidellaan kananmunalla. Pistellään höyryreikiä haarukalla. Paistetaan 200-asteisessa kiertoilmauunissa 25 minuuttia tai kunnes piiras on saanut kauniin värin.

Helppo kesäsaalispiiras

noin 23–24 cm pyöreä piirasvuoka

Taikina:

4 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 tl vanilliinisokeria
  1. Kaikki sekoitetaann. Seokseen lisätään 125 g sulatettua voita.
  2. Taikina jaetaan kahteen osaan. Puoleen taikinasta lisätään 1 dl piimää ja 1 kananmuna, eli tästä syntyy pohjataikina.
  3. Taikinaseos levitetään vuoan pohjalle.
Päälle: hyvin sekoitettu rahkaseos

250 g rahkaa

50 g sokeria

22,5 g vaniljakreemijauhetta

50 g sulatettua voita
  1. Rahkan päälle ripotellaan (voi vähän painella kädellä rahkan sisään) raparperipaloja tai mansikoita, mustikoita, puolukoita maun mukaan. Raparperipalojen päälle voi ripotella fariinisokeria.
  2. Raparperi tai marjat peitetään lopulla muruseoksella. Paistetaan 175 asteessa noin 40–50 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt