Tunnetulla terassilla todistetaan joka kesä samaa ”perinnettä” – asiakas yritti päästä jopa katon kautta sisään

Julkaistu:

Terassikausi
Terassilla voi nauttia työpäivän jälkeen yhden huurteisen – tai sitten vaikka kosia elämänsä rakkautta. Kysyimme terassien henkilökunnalta mieleen jääneitä sattumuksia.
Jos suomalainen ei vieraile kesän aikana kertaakaan terassilla, lienee kyseessä jo aikamoinen ihme. Istuskelu ja drinkin nauttiminen lempeässä kesäillassa on näet ikonisimpia asioita Suomen kesässä.

Silloin voimme hetken nautiskella elämästä ulkoilmassa – onko parempaa!

Koska terassit kokoavat kesäkuukausina yhteen koko kansan, on yksi asia varma: kaikenlaista sattuu ja tapahtuu. Baarimestarien mukaan meininki on kuitenkin rauhoittunut viime vuosien aikana. Kysyimme sattumuksista, jotka ovat jääneet mieleen eri terasseissa.

– Ihmiset osaavat nykyään käyttäytyä tosi hyvin ja tietävät omat rajansa. Sellaisia vanhoja tapoja ei enää juuri näe, turkulaisen ravintolalaiva Cindyn ravintolapäällikkö Tomi Turunen pohtii.

Tarinoita riittää kuitenkin kerrottavaksi.

Kosinta Hartwall-lonkeron äärellä

Eräs asiakas on jäänyt Turusen mieleen pysyvästi.

– Hän kävi meillä todella usein ja joi samaa ranskalaista vehnäolutta joka kerta. Kesän päätyttyä haluttiin jotenkin palkita hänet hyvin tehdystä työstä, Turunen myhäilee.

– Sitten kysyimmekin olurvalmistajan edustajilta, olisiko heillä antaa paitaa tai vastaavaa, ja olihan heillä. Kun oltiin viimeisiä kertoja kesällä auki, muistettiin sitten asiakasta paidan ja lasin kera. Hän käy edelleen juomassa samaa tuotetta!

Kosinnasta kannattaa kertoa henkilökunnalle

Myös kosintoja on nähty Turun jokilaivalla lukuisia, kuten myös Löylyssä. Löylyn ravintolapäällikkö Mari-Prinsessa Luhtavaara muistaa ensimmäisen näkemänsä terassikosinnan kuin eilisen.

– Aasialaiset turistit eivät olleet ennen olleet Suomessa, kaikki oli heille uutta. He joivat perinteistä lonkeroa, ja toinen sitten kosi toista. Siinä se suomalaisuus kiteytyi jotenkin, kun oli sauna lähellä ja lonkeroa, Luhtavaara muistelee.

Luhtavaara kertoo, että jos asiakkaat kertovat kosinnasta etukäteen, on henkilökunta mielellään mukana järjestelyssä. Monet haluavat näissä tilanteissa pullon samppanjaa.

– Joskus oli sekä kosinta että syntymäpäivä samassa, ja silloin tarjottiin kakkua ja musiikkia. Onhan tämä tosi hieno paikka kosia.

Kesäperinne: aidan yli tai huoltoluukusta sisään

Tamperelaisen ravintola Periscopen ravintolapäällikkö Juho Tuppurainen kertoo, että hänellä parhaimmat muistot liittyvät kesän erikoispäiviin, kun kaupungissa on ollut vaikka iso keikka.

– Silloin jengi tulee terasseille, ja vaikka jonoa muodostuu ja hoppu on, ihmiset ovat tosi hyvällä mielellä. Ei valiteta, ja se iloinen fiilis tarttuu itseenkin kyllä, hän toteaa.

Kaivohuoneen markkinointipäällikkö Henri Koskinen nimeää taasen asiakkaiden jokakesäisen perinteen, joka ei tunnu katoavan.

– Etenkin nuorison keskuudessa on tapa yrittää aidan yli terassille. Johtuu varmaankin siitä, kun meille tarvitaan pääsylippu. Ei olla silti mitään piikkilankaa terassille tarvittu, Koskinen sanoo vitsikkäästi.

Vaan aidan yli hyppääminen ei ole vielä mitään. Koskinen kertoo, että kerran asiakas halusi Kaivariin niin paljon, että putosi katon kautta sisälle.

– Siellä on huoltoluukku, ja sitten välikatosta vaan läpi. Siinä oli todella nähty vaivaa, ettei tarvitsisi maksaa!

Muistakaa juoda vettä

Ylipäätään ihmisten kohtaamiset ovat Koskisen mielestä mahtava juttu: ravintoloissa ja terasseillahan niitä elämänkumppaneita saattaa tavata.

Jännittävää on myös se, että Kaivohuone on tänä kesänä keskiviikosta lauantaihin auki neljään saakka yöllä.

– Ihmiset pääsevät nyt nauttimaan kesäyöstä ihan kunnolla. Suurempia valmisteluja emme ole tehneet, mutta tullaan toki pitämään huoli, ettei ympäristölle koidu haittaa.

Millaista haittakäytöstä terasseilla sitten esiintyy? Baarimestarien mukaan sitä on ainakin yhä enemmän.

– Joku on tietysti joskus huonommalla päällä, muttei se ole sen isompaa. Jos paikalle tulee joku isompi nuorten äijien jengi, kuumana päivänä vedenjuonti saattaa unohtua. Siinä pitää vähän katsoa perään, ettei tapahdu mitään, Tuppurainen mainitsee.

Vettä kannattaa siis juoda, ja tätä painottaa Koskinenkin. Monilla terasseilla on erilliset vesipisteet.

Luhtavaara taasen muistuttaa terassilla kävijöitä helposta keinosta vähentää jonottamista.

– Jos on yksi iso seurue, voisi yksi käydä hakemassa drinkit porukalle sen sijaan, että yksi kerrallaan tilataan. Sitten ei tarvitse jonottaa niin paljon, kun kaikki sitä vihaavat.

Onko sinulla jokin ikimuistoinen tarina terassikesästä? Kerro se alla kommenttikentässä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt