Säilö kesä purkkiin: Minttukurkut ja ihanaa hernepestoa!

Julkaistu:

Elämän makuja
Säilöntäherkkuja avomaankurkusta, herneestä ja munakoisosta!
Usein säilöntähulluus iskee elo-syyskuussa. Kuitenkin myös jo heinäkuussa kypsyy upeita kasviksia, joita kannattaa säilöä – etenkin, jos sato on runsas.

Valitse kesäisin kaupasta aina suomalaista sesonkikasvista. Avomaankurkut vuollaan pitkiksi nauhoiksi ja säilötään minttuiseen etikkaan.

Herneet ovat herkkua, ja niistä voi valmistaa upeaa alkukesän makuista pestoa pastalle tai höysteeksi kalalle, kanalle tai kasviksille.

Mehevät munakoisot taasen säilötään oliiviöljyyn tumman minttuisen villiyrtin, maahumalan kanssa.

Minttukurkut

1 dl väkiviinaetikkaa

2 dl sokeria

3 dl vettä

2 avomaankurkkua

5 oksaa minttua

Kiehauta etikka, vesi ja sokeri.

Pese kurkku ja höylää juustohöylällä pitkiä suikaleita siemenkodan ympäriltä. Käytä kurkun siemenosa vaikka salaattiin tai soseuta kesäiseksi juomaksi.

Sullo suikaleet keittämällä desinfioituun noin puolen litran vetoiseen säilykepurkkiin, laita väliin mintunoksia ja kaada päälle vielä kuuma etikkaliemi. Sulje kansi ja säilö.

Kurkut ovat valmiita nautittaviksi heti jäähdyttyään. Parhaimmillaan ne ovat jääkaappikylminä. Käytä maustekurkkujen tapaan tai salaateissa.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: noin 5 dl säilykettä



Hernepesto

200 g herneitä (noin 1,5 litraa palkoineen)

½ ruukku basilikaa

½ ruukku persiljaa

1 dl oliiviöljyä

2 valkosipulin kynttä

½ tl suolaa

mustapippuria

½ dl pinjansiemeniä

Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella karkeaksi pestoksi. Lusikoi pesto rasioihin tai pahvimukeihin annoskokoon ja pakasta.

Valmistusaika: 5 minuuttia



Maahumalamunakoisot

1 munakoiso

1 tl suolaa

mustapippuria

2 dl maahumalaa

2 dl extra virgin -oliiviöljyä

Käy keräämässä maahumalaa kukkineen. Pese ja jätä kuivamaan talouspaperille.

Jos maahumalaa ei löydy, käytä minttua.

Pese munakoiso ja leikkaa senttimetrin kokoisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna itkettyä 15 minuuttia. Pyyhi neste pois. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä.

Grillaa tai paista munakoisot, kunnes ne pehmenevät ja saavat makua paahteisesta pinnasta.

Lado munakoisoviipaleet maahumalan kanssa keittämällä desinfioituun noin 3 desilitran vetoiseen kannelliseen lasipurkkiin. Kaada päälle oliiviöljyä, kunnes munakoisot peittyvät kokonaan öljyyn ja purkki täyttyy. Sulje kansi ja säilö kylmässä.

Nosta purkki huoneenlämpöön ajoissa ennen tarjoamista. Tarjoa munakoisoja esimerkiksi lihan kanssa, tapaspöydässä, salaatissa tai grillatun halloumin kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: noin 3 dl säilykettä





IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt