6 ihanaa kesäkahvilaa Suomessa – ”Elämän parhaat suolaiset piirakat” ja pizzat, joista sana on kiirinyt

Julkaistu:

Kahvilat
Kysyimme lukijoilta heidän suosikkikesäkahviloitaan. Tässä ne ovat!
Suomessa on runsaasti ihania, pieniä kesäkahviloita, joissa käyminen kruunaa lomapäivän. Kerroimme aiemmin muun muassa Savonlinnassa, Sulosaaressa sijaitsevasta lettukahvilasta, joka ihastuttaa niin ympäristöllään, kuin tarjonnallaankin.

Lue myös: Kaveriporukka perusti lettukahvilan saareen ja väkeä tulee kauempaakin vetonaulan vuoksi

Lukijat vinkkasivat myös muista, erityisen hyvistä kesäkahviloista.

Tuhannen Tuskan Kahvila, Loviisa

Kauniissa Loviisassa on pieni kahvila, jolla on erikoinen nimi: Tuhannen Tuskan Kahvila.

Yhdessä miehensä kanssa kahvilaa pitävä Leena Huttunen kertoo, että rakennus toimi alun perin hevostallina, myöhemmin salakapakkana, josta kahvilan nimikin juontaa juurensa.

– Vierailin aikoinani Turussa Luostarinmäellä, jossa on kahden pöydän kahvila. Innostuin siitä, ja ajattelin, että vanhasta tallirakennuksesta voisi saada vähän samanlaisen kahvilan.

Kauan Leena sai houkutella miestään remonttipuuhiin, mutta lopulta urakka alkoi. Se vei kolme vuotta, mutta kannatti. Nyt tunnelmalliseen kahvilaan tullaan niin läheltä kuin kaukaakin, ja käynnissä on jo kymmenes kesä.

– Täällä vierailijaa viehättää varmaankin tuo pieni, turvallinen sisätila. Meillä on myös paljon taidetta, kuten mieheni tekemiä veistoksia.


Kahvilan tarjonta on Huttusen sanoin kotiäitikoulutuksella tehtyjä herkkuja. Valikoima on melko suppea, Leena kun on itse ainoana leipurina kahvilassa.

– Tulee mitä sattuu tulemaan, hän sanailee.

Kahvila aloitti munkeista ja sämpylöistä, ja nykyisin iso myyntivaltti on sunkki eli suolainen munkki, jossa on kasviksia ja kananmunaa. Myös kausituotteita, kuten raparperia ja mansikkaa, hyödynnetään, kohta jälleen mustikkaa ja sieniä.

– Syyskuun alkuun saakka ollaan päivittäin auki, sitten on pitkiä viikonloppuja jouluun asti. Melkein jo osataan tämä, mutta ainahan puuhassa tulee yllätyksiä, Leena miettii.


Kahvila Padolla, Turku

Vuonna 2017 perustettu Padolla sijaitsee Halistenkoskella, Aurajoen rannalla, vielä tarkemmin sanottuna 1800-luvun alussa rakennetussa puutalossa.

Kolmekymppisillä perustajilla Pauliina Nyrhisellä ja Ian Odomilla on pitkä kokemus kahvila-alalta.

– Nähtyämme tämän paikan tiesimme heti, että haluamme perustaa kahvilan juuri tähän, Pauliina kuvailee.


Kahvilassa tarjoillaan pienpaahtimoiden kahveja, ja herkut, kuten smoothiet ja leivät, valmistetaan tilauksesta. Lounasaikaan tarjolla on keittoa.

– Leivonnaiset ovat kaikki itse leivottuja, erikoisuuksina mainittakoon pekaanipähkinäpiirakka, sirtruunapavlova ja korvapuusti, Nyrhinen kertoo.

Padolla vuokraa myös intiaanikanootteja, kajakkeja sekä SUP-lautoja Aurajoki-melontaan. Pihalla järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten joogaa, musiikkiesityksiä ja maisemamaalausta.


Kahvila Kaivopirtti, Kerimäki

Kerimäellä, maailman suurimman puukirkon vieressä, on jo vuosikymmenten ajan toiminut kahvila Kaivopirtti.

Marianna Kapasen mukaan kyseessä on perheyritys. Kapasen äidillä se on ollut jo 20 vuotta, ja muitakin sukulaisia on yhä paljon töissä.

– Työllistetään paljon porukkaa, ja kahdeksan vuoden ajan ollaan oltu ihan ympärivuotisesti toiminnassa.

Kapasen mukaan kakut ja pullat tehdään alusta loppuun aamulla itse. Lisäksi heillä on lounasbuffet, jäätelöä sekä perinteisiä savolaisia grillituotteita.

– Anniskelu meille tuli lokakuussa, se muutti taas toimintaa hieman.

Makeista herkuista eritoten pullat ja munkit sekä juustokakut myyvät hyvin. Kaikkea menee kuitenkin hyvin.


Cafe Sillanbaari, Savonlinna

Cafe Sillanbaarilla on nyt menossa seitsemäs kesä. Se avautuu suoraan järvimaiseman viereen, sillä kahvila on suuren saaren sillan poskessa.

– Siinä kulkee siis laivareitti ja itsepalvelusilta, joten maisemat ovat täällä tietysti oma juttunsa, yrittäjä Taru Kaksonen kuvailee.

Sillanbaari on erityisen tunnettu pizzoistaan sekä hampurilaisistaan, joita myydään runsaasti.


– Niistä se sana on varmaan kiirinyt, Kaksonen miettii.

Muutoin valikoima on aika pieni, mutta esimerkiksi munkkia ja pullaa löytyy makeannälkäisille.

– Tämä on vahvasti kesäpaikka, eli vain kesäkuukaudet ollaan auki.


Cafe Simppu, Korppoo

– Kahvila, joka leipoo kaiken itse ja josta saa aivan ihania gluteenittomia. Korppoon torilla Cafe Simppu, eräs lukijamme vinkkaa.

Yrittäjä Anne-Marie Taina kertookin, että kaikki pyritään tekemään paitsi itse, myös mahdollisimman paikallisista raaka-aineista.

– En ole alun perin kondiittori vaan virkanainen ympäristönsuunnittelussa, ja villiruoka kiinnostaa. Nyt kun pihalla kasvoi raparperin seassa nokkosta, niin tehtiin sitten nokkospiirasta kahvilaan, Taina mainitsee.

Pakasteita ei osteta, ei edes taikinaa varten, ja sitä asiakkaat ovat tosiaan Tainan mukaan kiitelleet.

– Herkut ovat toki myös sennäköisiä, että ovat itse tehty! hän naurahtaa.


Alun perin Simppu toimi korppoolaisen sisustus- ja elämäntapapuodin kanssa samassa talossa. Tilat kävivät kuitenkin epäkäytännöllisiksi, joten kahvila siirtyi toimimaan torille.

– Tässä on minulla myyntivaunu, mutta vielä puuttuu ihana teltta ikkunoineen, sitten on valmista.

Taina sanoo tuntevansa ihmisiä Korppoossa hyvin, sillä aiemmin hän myi miehensä kanssa torilla kalaa. Kahvilasta onkin nopeasti tullut kaupunkilaisten kohtauspaikka.

Liha on naapurista

Erityisen tunnettu kahvila on karjalanpiirakkaviikonlopuistaan.

– Olen karjalaista perua, ja mummini oli leipurina Elannon leipomossa. Hänen resepteistään haen toisinaan innostusta ja inspiraatiota.

Hiljattain lanseerattiin uusi villikalapihvi. Paras menekki on Black Angus -pihvillä, joka on naapurin lehmien lihasta tehty.

– Se on siis on niin paikallinen kuin olla ja voi!

Pelkäksi kesäpaikaksi Cafe Simppu ei tunnustaudu, ja jouluna Taina haluaa kahvilaan keskieurooppalaista joulutorimeininkiä.

Myös kahvilan nimestä on vielä pakko kysyä lopuksi. Taina kertoo, että Simppu on hänen oma partionimensä.

– Kun lapset huutavat apua, on pakko olla lyhyt nimi, eikä vaikkapa Anne-Marie toimi siinä, hän paljastaa.


Villa Kuuva, Turku

Vanhan pitsihuvilan kätköissä Ruissalossa on salakahvila. Villa Kuuvalla on menossa viides kesä.

– Lasikuisti tuijottaa suoraan merelle päin. Tämä on myös yksi Ruissalon vanhimpia huviloita, vuonna 1852 rakennettu, Sanna Suomi kertoo.

Suomi mainitsee, että kahvilan lisäksi huvila on hänen kotinsa, sillä Suomi asuu toisessa kerroksessa.


Menu on hänen mukaansa aika pieni, ja kaikki leivotaan itse, eli dallaspullaa ei löydy.

– Samat vanhat pysyvät sinnikkäästi listalla, kun ovat sen verran suosittuja, ja niitä tullaan varta vasten hakemaan.

Ja toden totta: lukijamme vinkkaakin maistaneensa Kuuvassa ”elämänsä parhaat suolaiset piirakat”.

– Niitä on erilaisilla täytteillä, ja mukana tarjoillaan pieni salaatti. Yksi valttikorti on myös valkojuusto-vadelmakakku, josta on välillä puolukka- ja viinimarjaversioita.

Munkki-pulla -linjalle ei hänen mukaansa ole lähdetty, niitä kun saa muualtakin.

– Äidin reseptillä tehdään makeita piirakoita. Ylipäätään on semmoisia perusohjeita, joita sitten voidaan tuunata.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt