Konkarisaunojat testasivat kivennäisvedet: ”Maistuu ihan samarinilta” – yksi sai täyden kympin

rac

Julkaistu:

Makutesti
Kuplavesi on yhä useamman suomalaisen suosikki. Tytti, Rainer ja Sirkka testasivat kivennäisvedet suoraan saunasta Ilta-Sanomien sokkotestissä.
Kivennäisvedet ovat helteisen ilman kiistaton valinta nesteytykseen. Kivennäisvedelle ominaista ovat sen sisältämät mineraalit eli kivennäisaineet.

Jos kivennäisvesi sisältää suolaa, auttaa se myös säilyttämään elimistön suolatasapainon kuumalla säällä.

Kivennäisvesi toimii myös oivana saunajuomana. Tämän tietävät Kuusijärven Jääkarhut -yhdistyksen aktiivit Tytti Uljala, Sirkka Koponen ja Rainer Kettunen. Ahkeran saunomisen lisäksi avanto- ja uintiseuralaiset kertovat olevansa ahkeria kivennäisveden juojia varsinkin kesäisin.

– Vissyä menee useita litroja viikossa. Varsinkin nurmikkoa leikatessa kun tulee hikoiltua, Rainer kertoo.

”Tulee oikein kuplia nenästä”

Suomalaisia voisi melkeinpä väittää kivennäisvesikansaksi. Viime vuonna kivennäisvesiä myytiin ennätyksellisen paljon verrattuna aikaisempiin vuosiin, kertovat Panimoliiton tilastot.

Myynti nousi yli 20 prosenttia vuonna 2018 verrattuna vuoteen 2017. Samalla alkoholinkulutus on laskussa.

Uljalalle maistuvat parhaiten oikein suolaiset ja hapokkaat vedet.

– Hyvä kivennäisvesi on sellainen, että tulee oikein kuplia nenästä.


Testistä rajattiin pois vichyt ja makuvedet. Vichyn erottaa kivennäisvedestä sen korkeampi suolapitoisuus.

Testin tulokset olivat hyvin tasaisia. Jaetulla voittosijalle kipusivat Rainbow:n luontainen hiilihapotettu kivennäisvesi ja Hartwallin Novelle.

Novelle oli ainoa juoma, joka nappasi arvosanaksi täyden kympin.

– Tässä on ryhtiä, tämä on paras, kommentoi kympillä arvostellut Rainer Novelle kivennäisvettä.

”Lievästi pistävää, kirpeää”

Kivennäisvedet myös jakoivat raatia. Sirkka Koponen nautti Sinebrychoffin Bonaquasta ja antoi juomalle 9 pistettä. Kanssasaunojat taas toivoivat kirpakampia happoja. Tytti Uljala mieltyi Lidlin Saskia –veteen.

– Kivasti kuplia, juotavan hyvää! Olisiko kyse jopa vichy-vedestä? Mietti Tytti.

Vesivalikoiman edullisin edustaja Lidlin Siti -kivennäisvesi sai raatilaiset yksimielisiksi: “terävät hapot, kirpsakkaa, hapokasta, lievästi pistävää, kirpeää”.

Raadin heikoimmat pistemäärät saivat Pirkka kivennäisvesi ja Olvin Kevyt olo kivennäisvesi.Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Testiin valikoitui muutama luontainen kivennäisvesi, eli luonnon lähteestä pumpattu vesi, joka on pullotettu lähteellä. Näissä kivennäisvesissä mineraalipitoisuus on luonnostaan korkea.

Luontaisia vesiä olivat testin Rainbow:n luontainen kivennäisvesi, virolainen hittituote Värska sekä Lidlin Saskia. Yllätykseksi myös Rainbow:n vesi oli pumpattu Virosta Värskan kylästä kaivosta numero 8. “Alkuperäinen Värska” on kotoisin samasta kylästä, kaivosta numero 7.

Muiden kivennäisvesien raaka-aineena käytetään vesijohtovettä, johon on lisätty mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia.


2.7.2019 Artikkeliin lisätty tieto, että myös Lidlin Saskia kivennäisvesi on luontaista kivennäisvettä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt