Mikä kasvis kuuluu jääkaappiin, mikä ei? Puhdistuksessa saattaa myös unohtua tärkeä asia - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Mikä kasvis kuuluu jääkaappiin, mikä ei? Puhdistuksessa saattaa myös unohtua tärkeä asia

Kotipuutarhassa tuotettujen kasvisten kanssa on hyvä kiinnittää huomiota myös kasteluveden puhtauteen.

Kotipuutarhassa tuotettujen kasvisten kanssa on hyvä kiinnittää huomiota myös kasteluveden puhtauteen.

Julkaistu: 1.7.2019 12:21

Kasvisten puhdistus jää helposti puolitiehen, jos käteen unohtuu kello tai koruja.

Ympäri vuoden ja etenkin kesällä suomalaisten lautasilla on runsaasti vihreää – ja hyvä niin! Vihannekset ja hedelmät ovat paitsi terveellisiä, myös herkullisia vaihtoehtoja niin lisukkeiksi, välipaloiksi kuin varsinaisiksi pääruoiksi.

Ennen kasvisten syömistä on tärkeää muistaa puhdistaa ne kunnolla. Näin säästyy esimerkiksi ruokamyrkytyksiltä. Kysyimme asiasta tarkemmin Ruokaviraston ylitarkastaja Enni Tuutilta.

Tarkkana kotipuutarhan kasvisten kanssa

Tuutti nostaa esille multajuuresten eron muihin kasviksiin verrattuna.

– Multaiset juurekset, kuten multaperunat ja -porkkanat, pestään, ja raakana syötävät myös kuoritaan ja huuhdellaan kuorimisen jälkeen. Toki keitettäviä perunoita ei tarvitse kuoria, ylitarkastaja toteaa.

– Sen sijaan kasvikset ja hedelmät, kuten tomaatit, kurkut ja kuorittavat sitrushedelmät, on riittävää vain huuhdella ennen käyttöä ja kuorimista. Mikrobit ovat kasvisten pinnassa, ja ne voidaan poistaa kuorimalla tai pesemällä tuotteet huolellisesti.

Erityisen tarkkana Tuutti suosittelee olemaan kotipuutarhassa tuotettujen kasvisten kanssa.

– Niissä on hyvä kiinnittää huomiota myös kasteluveden puhtauteen: seisseessä kasteluvedessä saattaa olla epäpuhtauksia, esimerkiksi linnun ulostetta.

Kynnen alla Suomen väkiluvun verran mikrobeja

Puhdistukseen liittyviä seikkoja saatetaan unohtaa tai sivuuttaa. Ennen puhdistusta on Tuutin mukaan tärkeää poistaa käsistä esimerkiksi korut ja kello.

– Kädet myös pestään saippualla ja vedellä sekä kuivataan hyvin ennen ruuanlaiton aloittamista. Kun kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia pilkotaan, niille on hyvä varata oma leikkuualusta, jolla ei leikata raakaa lihaa eikä kalaa, Tuutti toteaa.

Ruokaviraston sivuilla muistutaan siitä, että kädet on pestävä lämpimällä muttei liian kuumalla vedellä. Palasaippuat eivät ole riittävän hygieenisiä, vaan kädet on pestävä pesunesteellä.

Erityisen merkittävä osa käsihygieniaa on kynsienhoito, sillä kynnenaluset ovat se paikka, johon mikrobit pesiytyvät.

Kynnen alla voi olla Suomen väkiluvun verran mikrobeja. Sormuksen alla taasen saattaa piillä yhtä paljon pöpöjä kuin Euroopassa on ihmisiä.

Muista myös säilytys

Yhtä tärkeää kuin kasvisten puhdistus on niiden oikeanlainen säilytys.

Ruokaviraston mukaan kasvikset ja hedelmät säilytetään muovipussiin, muovikelmuun tai rasiaan pakattuina. Näin kasvisten ja hedelmien kosteus ei haihdu, vaan ne säilyvät tuoreina ja mehevinä.

Lämpötilat eri tuotteille

Jääkaapissa (+2 -+5):

  • kaalit, salaatit, pinaatti, sipulit, peruna ja useat mausteyrtit

  • sitrushedelmät, omena, rypäleet, kiivi, kirsikka

Kylmäkaapissa (+10 -+14):

  • kurkku, tomaatti ja paprika

  • ananas, mango, papaija ja melonit

Huoneenlämmössä:

  • banaani

  • ruukkuyrteistä sitruunamelissa ja basilika

Lue lisää kesäherkuista ja kesäisistä syömisistä Ilta-Sanomien uudesta erikoisjulkaisusta Elä hyvin ja nauti!

Kuvituskuva

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit