Kaveriporukka perusti lettukahvilan saareen ja väkeä tulee kauempaakin vetonaulan vuoksi – yrittäjä vinkkaa lettujen salaisuuden - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kaveriporukka perusti lettukahvilan saareen ja väkeä tulee kauempaakin vetonaulan vuoksi – yrittäjä vinkkaa lettujen salaisuuden

Kalliolinna tarjoaa vierailijalleen suolaisia ja makeita lettuja sekä vanhan ajan saaritunnelmaa.

27.6.2019 20:00

Oli vuosi 2012, kun kolme nuorta opiskelijaa Savonlinnasta päätti perustaa kahvilan. Heti kättelyssä oli selvää, että siellä tarjoiltaisiin lettuja.

– Yksi perustajista oli tuohon aikaan vielä lukiossa, Kalliolinnan lettukahvilan nykyinen yrittäjä Elina Lammassaari paljastaa.

Paikaksi valikoitui kaupungin edustalla sijaitseva Sulosaari, tarkemmin sanottuna vuonna 1899 rakennettu Kalliolinnan huvila. Lammassaari päätyi mukaan, kun hänelle ennestään tutut kahvilanpitäjät valmistuivat Itä-Suomen yliopistosta, ja osa muutti pois Savonlinnasta.

– Itsellä oli kuviot auki, ja jotenkin sitten sovittiin, että voisin kerätä kokoon uuden porukan. Ja tässä ollaan, kuusi vuotta mukana ollut Elina kertoo.

Kahvila sijaitsee vanhassa huvilassa Sulosaaressa, jonka nimi oli muuten Vasikkasaari.

Kalliolinnan nykyiset yrittäjät Pekka Lammi (vas.), Elina Lammassaari ja Vesa Filppula.

Kylpyläkulttuurin nousu ja rappio

Jo alusta asti Kalliolinna on vetänyt puoleensa sekä Savonlinnassa asuvia että kaukaa tulevia ihmisiä.

Yksi syy suosiolle saattaa piillä Sulosaaren kiehtovassa historiassa. Kalliolinnan huvila on alun perin toiminut viereisellä saarella olevan Olavin kylpylaitoksen vieraiden majoituspaikkana.

– Tuohon aikaan näillä vieraili etenkin paljon venäläisiä. Kylpyläkävijöille tarvittiin yöpaikkoja, ja Kalliolinnan ohella Sulosaareen rakennettiin Väinölä, Pohjola, Runolinna ja Metsäpirtti, Lammassaari kertaa.

Vieraat saattoivat viettää saarilla viikkoja, ja suomalaisista suuruuksista esimerkiksi Aino Achten ja Väinö Linnan tiedetään viihtyneen tiluksilla.

Sulosaari porskutti menemään sotien jälkeen. Lopulta alamäki alkoi 60-luvulla, kun osa huviloista purettiin ja osa paloi. Ainoastaan Kalliolinna jäi jäljelle, ja myöhemmin siitä tuli suojeltu kohde.

– Entisen kylpylaitoksen paikalla toimii nykyään Spa Hotel Casino, ja historiasta tällä saarella muistuttaa Suruton-niminen huvila.

Suolaista ja makeaa

Nykyisin Sulosaaressa on siis vain yksi rakennus, ja se on juuri lettukahvila. Kesästä toiseen sinne saavutaan palataan nauttimaan kesäpäivistä – sekä herkuttelemaan.

Lettujen lisäksi kahvilasta saa pitäjien omalla reseptillä tehtyjä juustokakkuja, mutta Elinan mukaan letut ovat se aito vetonaula.

– Meille on tärkeää käyttää paikallisia raaka-aineita, kuten lähikanalan munia ja Saimaan marjan tekemiä hilloja. Meiltä löytyy myös sekä vegaanista että gluteenitonta taikinaa.

Lettuihin on valittavissa täytteiksi sekä suolaista että makeaa yhteensä 34 vakiovaihtoehdon listalta. Näitä ovat esimerkiksi vadelmahillo, maapähkinävoi, brie-juusto ja oliivi.

– Lisäksi on vaihtuvia kausitäytteitä, kuten kypsää mangoa tai tuoreita marjoja. Joskus tehdään omenahilloketta itse.

Mutta mitkä täytteistä ovat suosituimpia? Yksi yhdistelmä on Lammassaaren mukaan ylitse muiden: mansikkahillo-kinuski-kerma.

– Sitä menee jatkuvasti ja eniten.

Myös erikoisemmat vaihtoehdot kiinnostavat. Elina nostaa esille erään italialaisen oopperalaulajan, joka aina Savonlinnaan saapuessaan vierailee Sulosaarella.

– Hän hihkaisee jo ovelta, että ”choco-coco”! Kyseessä on lettu, jossa on suklaakastiketta, kookoshiutaleita ja kermavaahtoa.

Lettuvinkit jakoon

Lammassaari paljastaa, että heillä lettutaikinaa turvotetaan kauan.

– Taikinat tehdään edellisenä päivänä seuraavalle päivälle valmiiksi. Kannattaakin antaa taikinalle runsaasti aikaa, hän ohjeistaa.

Lisäksi hän suosittelee kokeilemaan rohkeasti suolaisia täytteitä. Esimerkiksi feta-pesto ja aurinkokuivattu tomaattit toimivat täydellisesti yhteen, samoin maustekurkku-smetana-hunaja.

– Jälkimmäinen on ihan klassikko, ja siinä käytetään niitä pitkiä maustekurkkuja.

Jos taasen kaipaa Snickersin makuista lettua, suositellaan kahvilasta kokeilemaan yhdistelmää suolapähkinästä, kinuskista ja kermavaahdosta.

Kesä on kahviloiden kulta-aikaa

Näin kesäaikaan Suomi on pullollaan kodikkaita kahviloita, joihin pistäytyä. Tarjolla on hiljaisia, pieniä tupia, urbaanimpia kuppiloita ja luonnon helmassa olevia poukamia.

Oletko esimerkiksi kuullut idyllisestä Tuhannen Tuskan kahvilasta Loviisassa? Tai Aurajoen varrella sijaitsevasta Padolla-kahvilasta?

Myös aiemmin olemme kertoneet ihanista kesäkahviloista, jotka tarjoavat perinteisiä kesäherkkuja, kuten pannukakkua, tai sitten vähän erikoisempaa makeaa, kuten pullavohveleita.

Lue lisää:

Mikä on paras kahvila, jossa olet Suomessa vieraillut? Ilmianna se kommenttikentässä tai sähköpostilla osoitteeseen oona.laine@iltasanomat.fi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit