Morsian tilasi häihinsä entisajan suosikkiruokaa, mikä on jo häissä harvinaisempaa: ”Pääruoalla ei ole enää niin isoa roolia” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Morsian tilasi häihinsä entisajan suosikkiruokaa, mikä on jo häissä harvinaisempaa: ”Pääruoalla ei ole enää niin isoa roolia”

Häissä halutaan entistä enemmän yöruokaa, kuten hodareita.

Julkaistu: 27.6.2019 14:43

Kysyimme, mitä hääparit haluavat tarjottavaksi juhliinsa tänä kesänä.

Suomen kesä on hääjuhlien kulta-aikaa. Vieläkö vieraille tarjoillaan perinteistä karjalanpaistia ja kermakakkuja?

Pitopalveluista kerrotaan, että klassikkoruokia menee edelleen, mutta yhä vähemmän. Nyt trendaavat kasvikset, kala ja lähellä tuotetut ruuat.

– Meille on tullut tilauksia, jotka ovat olleet puhtaasti vegaanihäitä. Mutta löytyy sekin asiakaskunta, joka haluaa lihapullia, paahtopaistia, lohta ja kylmiä kaloja sekä salaatteja, tamperelaisesta Soppanoidat-pitopalvelusta kerrotaan.

Kokkien on oltava paikalla

Joensuulaisen ravintola Sulon keittiömestari Simo Pirhonen toteaa, että eritoten alkupalat ovat kovassa huudossa.

– Alkusalaatit ja muut vastaavat ovat nyt suosittuja, eikä pääruualla ole enää niin isoa roolia, Pirhonen mainitsee.

Myös pääkaupunkiseudulla toimivan pitopalvelu Pilkkeen tilauslistalla korostuvat uudet asiat.

– Meiltä halutaan kasvisruuan ohella paljon tapas-tyyppistä ruokaa, eikä esimerkiksi kalapöytä ole enää iso juttu, Tiina Granlund kertoo.

Lahtelaisen Cafe Charlottan omistaja Piia Leinonen on samoilla linjoilla. Vaikka perinteiset kylmäpöydän ruuan kiinnostavat, entisajan suosikkia, porsaan ulkofilettä, ei enää häihin juuri tahdota.

– Modernimpia makuja, kuten wasabi-majoneesia ja jokirapuja, on myöskin. Ylipäätään halutaan entistä laadukkaampaa ruokaa.

Kehitys ei ole kuitenkaan yksisuuntaista. Soppanoidista kerrotaan, että muutama viikko sitten eräisiin häihin toivottiin eritoten morsiamen taholta varta vasten raskaita, kesäisiä makuja: paljon voita, uusia perunoita ja possunkylkeä.

Jyrki Lahti Loisto Cateringista taasen paljastaa, että yhä tärkeämpää häissä on se, että kokit ovat paikalla.

– Ruuat eivät siis ole perinteisessä, hauteisessa rivissä, vaan kokkeja kaivataan paikalle leikkaamaan pääruokaa, Lahti toteaa.

Uusi suosikki: yöruoka

Jyrki Lahti kertoo, että erityisen kiinnostuneita asiakkaat ovat nyt yöruuasta. Hän arvelee, että festareilla ja muissa tapahtumissa kiertävät ruokarekat ovat inspiroineet ihmisiä tähän.

– Yhdissä häissä meillä oli burgeribaari, eli kokit grillasivat yön läpi hampurilaisia. Yleisiä herkkuja ovat myös hotdogit. Kun on tällaista, niin ei tarvitse vieraiden lähteä kotiin grillikioskin kautta, Lahti naurahtaa.

Tämän lisäksi häätarjoiluissa suositaan nyt Lahden mukaan teemapöytiä. Monet haluavat häihinsä esimerkiksi prosecco-baarin, gin & tonic -baarin tai cocktail-baarin.

– Myös jälkiruokia voidaan jaotella jälkiruokapöytiin, kun on esimerkiksi jäätelöpistettä ja karkkibuffetia, Lahti kertoo.

Pienempää makeaa

Makeat tarjoiltavat ovat myös kokonaisuudessaan muuttuneet. Pelkät kermakakut eivät kiinnosta, eivätkä kaikki asiakkaat halua niitä välttämättä ollenkaan.

– Maustetut pannacotat ja pienet crème brûléet, samoin suklaamousse ovat meillä myytyjä, Simo Pirhonen mainitsee.

– Juustokakut ja hyytelökakut sekä naked caket maistuvat, Piia Leinonen kiteyttää.

– Kakkujen lisäksi halutaan macaronseja, hedelmäisiä ja marjaisia herkkuja, sekä myös ihan tuoreita marjoja, Jyrki Lahti luettelee.

Mitä häissä kuuluu mielestäsi olla tarjolla, mitä ei? Kommentoi alle!

Juttua muokattu 15:13: Korjattu proseccon kirjoitusasu.