Kesän helpoin jälkkäri on tässä: Valmisvohveleista kasattu jätskikakku

Julkaistu:

Elämän makuja
Tänä juhannuksena syödään jaettavia annoksia ja mikäs siinä, sillä se on helppoa ja hauskaa.
Samalta astialta rennosti aterioiden juttukin luistaa rennosti pitkään kesäyöhön.

Rapean rukiisia ahvenfileitä dippaillaan herkulliseen kaprismajoneesiin. Maukas maissisalsa maistuu kesälle ja vähän Meksikolle.

Kesän viilein jälkkäri on tässä, nimittäin valmisvohveleista kasattu mansikkainen kakku. Se kruunaa juhannusyön saunan jälkeen.

Vohvelijätskikakku

4 dl kuohukermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

0,5 dl glukoosisiirappia

1 l mansikoita

n. 8 valmista vohvelia kaupasta (tai itse tehtyjä)

4 rkl mansikka- tai raparperihilloa

vuoka

muovikelmua

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Mittaa joukkoon sokerit ja glukoosisiirappi.

Perkaa mansikat ja leikkaa viipaleiksi. Leikkaa osa mansikoista pituussuunnassa kolmeen osaan koristelua varten.

Vuoraa vuoka muovikelmulla niin, että kelmua tulee reunoilta yli. Painele 4 vohvelia vuoan pohjaan tiiviiksi pohjalevyksi. Levitä päälle muutama ruokalusikallinen hilloa ja ripottele päälle viipaloidut mansikat. Levitä mansikoiden päälle 3/5 vaahdosta ja tasoita. Aseta päälle loput vohveleista. Levitä päälle loppu vaahto ja koristele mansikoilla. Nosta pakkaseen jäätymään yön yli. Ota kakku esille 15–20 minuuttia ennen tarjoilua. Nosta se vuoasta kelmun avulla, poista kelmu ja siirrä tarjoiluastialle hieman pehmenemään.

Valmistusaika: 20 minuuttia + jäädyttäminen yön yli

Annoksia: 8-10





Rukiiset ahvenpuikot ja sitruuna-kaprismajoneesi

1 munankeltuainen

1 rkl dijoninsinappia

1 rkl valkoviinietikkaa

2,5 dl rypsiöljyä

0,5 tl suolaa

0,5 dl kapriksia

1 pieni sitruuna

12 ahvenfileetä

2 kananmunaa

2 tl suolaa

1 tl valkopippuria

1,5-2 dl vehnäjauhoja

2 dl ruiskorppujauhoja

rypsiöljyä

Valmista majoneesi. Riko keltuainen kulhoon, mittaa joukkoon sinappi ja etikka. Mittaa öljy valmiiksi kannuun. Vatkaa keltuaista käsin ja kaada samalla öljyä joukkoon ohuena nauhana. Katso, että öljy sekoittuu kokonaan keltuaiseen. Voit välillä vain vatkata kaatamatta öljyä. Kun seos emulgoituu ja alkaa paksuuntua selvästi, voi öljyä kaataa jo reippaammin kerralla. Kun majoneesi on valmis, mausta suolalla, lisää valutetut kaprikset ja kaksi ruokalusikallista sitruunan mehua. Laita jääkaappiin odottamaan.

Kuivaa ahvenfileet talouspaperilla. Mittaa jauho, munat ja korppujauho valmiiksi omiin kulhoihin. Mausta kananmuna suolalla ja pippurilla ja riko rakenne haarukalla vatkaten. Pyöritä fileet ensin jauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista rapeaksi kuumalla pannulla runsaassa rypsiöljyssä.

Tarjoa fileet majoneesin kanssa.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4



Maissisalsa

1 purkki (310 g) maissia

1 purkki (380 g) mustia papuja

2 avokadoa

1 sitruuna

1 punasipuli

0,5 tl suolaa

2 rkl hyvää oliiviöljyä

ripaus mustapippuria

1 ruukku lehtipersiljaa

1 purkki Sriratcha-maustekastiketta

Valuta maissit ja pavut. Huuhtele pavut kylmällä vedellä. Leikkaa avokadot kuutioiksi ja purista päälle sitruunamehua estämään tummumista. Hienonna punasipuli. Sekoita ainekset yhteen, mausta suolalla, oliiviöljyllä ja mustapippurilla. Ripottele joukkoon hienonnettua lehtipersiljaa. Nosta tarjolle ja tarjoa sriratcha-kastikkeen kanssa.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 4–6



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt