Näin grillaat täydellisen hampurilaisen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Näin grillaat täydellisen hampurilaisen – burgereiden ammattimies jakaa parhaat vinkkinsä

Burger Lovers -festivaaleilla Suomen burgeriammattilaiset kokoontuivat grillaamaan ”Suomen hifistellyimpiä hampurilaisia”.

22.6.2019 13:06

Hampurilaisravintola Bites Burgersin ravintoloitsija Ville Geitel neuvoo kohta kohdalta mistä aineksista syntyy täydellinen hampurilainen kotigrillissä. Geitelin mukaan avain onneen on itse tekeminen.

Festivaaleilla hampurilaiset valmistuivat nopeasti, mutta pikaruoasta ei silti ole kyse. Itse tekeminen korostuu ravintoloiden hampurilaistarjonnassa. Bites Burgersilla tehdään kaikki itse suolakurkkujen pikkelöinnistä sämpylän leipomiseen.

– Kaikessa voi oikaista. Mutta mitä enemmän jaksaa hifistellä, esimerkiksi valmistamalla majoneesin itse, sitä parempi on lopputulos, Ville Geitel summaa.

Tarpeeksi rasvaa ja hyvät valmistelut

Valitse sataprosenttista naudan jauhelihaa, jossa on riittävästi rasvaa – ainakin 20 prosenttia tai yli. Esimerkiksi naudan etuselkä on hyvää korigrillailuun.

Käsittele lihaa mahdollisimman vähän. Muotoile oman maun mukaan. Bites Burgerin pihvit ovat kooltaan 140 grammaa ja muodoltaan litteitä.

– Jos pitää paksummasta pihvistä, kannattaa painaa sormella pihvin keskelle kuoppa. Muuten pihvistä saattaa tulla enemmänkin lihapulla.

Mausteita ei sekoiteta lihan joukkoon, ettei lopputuloksesta tule mössöinen. Liha tiivistyy paistaessa, eli muotoile hieman sämpylää isompi pihvi. Voit myös käyttää mitä tahansa pyöreää muottia, jos haluat pihveistä samanmuotoisia.

Grillaisit sitten pannulla, parilalla tai ritilällä, tärkeintä on lämpötila, eli tarpeeksi kuuma pinta. Bites Burgersin pihvit paistetaan mediumiksi noin 4,5 minuutissa. Tämä tekee 2 minuuttia ja 15 sekuntia per puoli. Geitel suosittelee testipaiston tekemistä grillauksen alussa.

Suolaa ja pippuroi pihvin molemmat puolet grillissä. Kun käännät pihvin, aseta juusto pihvin paistetulle pinnalle mukaan grilliin.

Grillaa myös sämpylä

Bitesilla sämpylät paistetaan kirkastetussa voissa.

– Leivän paistopinta on tärkeä. Rapeaan pintaan kastikkeet tarttuvat paremmin, Geitel ohjeistaa.

Jos käytät kasvispihviä, käytä sen grillaamisessa paljon rasvaa (jos käytät pannua tai parillaa). Tarkkaile lämpötilaa, älä anna grillin mennä liian kuumaksi. Geitelin lempiraaka-aine kasvishampurilaiseen on mustapapu ja kikherne.

– Sidonta-aine on kasvispihvissä tärkeä, mieti käytätkö jotain jauhoa vai esimerkiksi vegaanisia tärkkelyksiä, neuvoo Geitel.

Hampurilaisen kasaamisen yksinkertainen ohjenuora on ”painavimmat alas, jottei torni huoju”. Yksinkertaisimmillaan majoneesia molempiin sämpylän puolikkaisiin, suolakurkut, pihvi ja juusto.

Älä paista pihviä kuivaksi. Käsittele lihaa myös mahdollisimman vähän, jotta sen rakenne ei muutu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit