Nyhtöleipä sopii juhannuspöytään kuin nakutettu: täytteiksi sopivat juusto, kinkku ja yrtit

Julkaistu:

Pullahiiri
Nyhtöleipä on verraton herkku juhannuspöytään.
Juhannusta vietetään jo tulevalla viikolla. Joka vuosi tuo keskikesän juhla saapuu jotenkin yllättäen. Tänä vuonna voit ilahduttaa ruokailijoita herkullisella nyhtöleivällä, joka valmistuu uunissa tai näin kesäaikaan myös grillissä.

Uunista ja grillistä riippuen paistoaika voi vaihdella, joten muista vahtia, ettet polta leipää. Tärkeintä on, että leipä lämpenee sisältä ja juusto sulaa. Nyhtöleipä on mukava laittaa tarjolle keskelle pöytää ja jakaa kaikkien syöjien kesken.

Nyhtöleipä sopii erinomaisesti myös salaattipöytään salaatin kanssa herkuteltavaksi. Leivän voit täyttää monilla erilaisilla täytteillä. Tällä kertaa käytin täytteenä juustoa, kinkkua sekä yrttejä. Leipää mehevöittää ja makua antaa herkullinen valkosipulivoi.

Leivän voit täyttää ja kääriä folioon jo hyvissä ajoin ennen paistamista. Jos haluat syömisestä siistimpää, tee viillot vain yhteen suuntaan ja täytä leipä. Näin leivästä voi helposti leikata siivuja, ja leivän jakaminen on helpompaa.


Täytetty nyhtöleipä

1 vaalea leipä

Täyte

200 g cheddar-juustoa

100 g palvikinkkusiivuja

ruohosipulia

persiljaa

Valkosipulivoi

50 g voita

2-3 valkosipulinkynttä


Valmistusohjeet

  1. Leikkaa leipä parin sentin välein siivuiksi, mutta jätä kuitenkin leikkaamatta pohjan läpi. Tee viillot vielä ristiin samalla tavoin, niin saat mukavia pieniä revittäviä leipäpaloja.
  2. Raasta juusto tai kaksi erilaista cheddar-juustoa raasteeksi ja leikkaa kinkku pieniksi paloiksi. Hienonna myös yrtit. Sekoita juusto, kinkku sekä yrtit keskenään.
  3. Valmista valkosipulivoi hienontamalla valkosipuli, sulattamalla voi ja sekoittamalla ne keskenään. Levitä pullasudilla valkosipulivoita leivän kaikkiin viiltoihin. Lusikoi myös kinkku-juustotäytettä kaikkiin viiltoihin.
  4. Työnnä täyte mahdollisimman syvälle leivän viiltoihin. Kääri leipä folioon ja paista ensin 200 asteessa noin 15 minuutin ajan. Ota folio leivän päältä pois ja jatka paistamista vielä noin viiden minuutin ajan. Voit valmistaa leivän halutessasi myös grillissä.

40-vuotias Vantaalla asuva leivontabloggaaja ja -kirjailija Taru Vihavainen on aloittanut uuden Pullahiiren reseptit ja leivonvinkit -palstan, jossa hän jakaa leivontaohjeita ja keittiövinkkejä Ilta-Sanomien Ruokalan lukijoille.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Pullahiiri-blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä. Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt