Ihanat naan-leivät broilerilla ja tsatsikilla valmistuvat helposti grillissä – tätä on pakko santsata!

Julkaistu:

Elämän makuja
Pikkunaposteltavat valmistuvat näppärästi grillissä.
Kesäkurpitsasta saa herkkua, kun grillaa sen ja maustaa sitruunankuorella ja parmesaanilla.

Ihanat naan-leivät valmistuvat parilatasolla samalla, kun grillaat broileria.

Jälkiruoaksi grillatut nektariinit rosmariinimurulla ja pehmeällä mascarponell – nam!

Parmesaanikesäkurpitsat

1 iso kesäkurpitsa

1 sitruuna

125 g parmesaania

oliiviöljyä

2 tl suolaa

mustapippuria

Pese kesäkurpitsa ja leikkaa viistosti kaksi senttimetriä paksuiksi viipaleiksi. Pese sitruuna huolella, kuivaa ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi raasteeksi. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi.

Lorauta kesäkurpitsoille hieman oliiviöljyä, ripottele päälle suolaa. Grillaa tai paista viipaleet napakan kypsiksi muutama minuutti per puoli.

Nosta viipaleet tarjoiluastialle, ripottele päälle sitruunankuoret, mustapippuria ja runsaasti parmesaaniraastetta. Tarjoa heti.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: noin 12



Naan-leivät, harissabroileria ja minttutsatsiki

Naan

1,5 dl turkkilaista jogurttia

25 g voita sulatettuna

2 tl kuivahiivaa

1 tl sokeria

1 dl lämmintä vettä

4,5 dl jauhoja

2 tl suolaa

oliiviöljyä

Minttutsatsiki

½ kurkku

4 oksaa minttua

2 valkosipulinkynttä

2 dl turkkilaista jogurttia

0,5 tl suolaa

mustapippuria

600 g kanafileitä

2 rkl harissa-mausteseosta

pimentos de padron -pikkupaprikoita

grillin parila tai valurautapannu

Ota jogurtti ajoissa huoneenlämpöön tai lämmitä mikrossa hieman. Sulata voi. Mittaa hiiva, sokeri ja lämmin vesi pieneen astiaan ja sekoita. Mittaa jauhot ja suola tilavaan kulhoon ja sekoita. Kun hiivaseoksen pinnalla on vaaleaa vaahtoa, sekoita joukkoon jogurtti ja sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos pikkuhiljaa jauhojen sekaan samalla puuhaarukalla sekoittaen, kunnes taikina on tasainen.

Vaivaa taikinaa pari minuuttia, kunnes taikina tuntuu tasaiselta ja irtoilee vähän käsistä. Taikina jää löysähköksi. Voitele nostatuskulho oliiviöljyllä ja kaada taikina siihen. Pyörittele taikinaa, jotta se ottaa pintaansa öljyä ja anna kohota kaksi tuntia.

Laita paistinpannu lämpenemään liedelle. Jauhota leivinalusta kevyesti, jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele palloiksi. Painele pallot kevyesti jauhotetuilla käsillä pyöreiksi, noin senttimetrin paksuiksi leipäsiksi.

Nosta leipänen varovasti yhdestä reunastaan, toisella kädellä auttaen, kuumalle öljyttömälle parilalle tai pannulle, jotta siihen tulee naan-leivälle ominainen muoto, paksuudeltaan noin puoli senttimetriä. Paista naan kypsäksi molemmin puolin. Leipä saa paahtua tummaksi ja sen pitää olla läpikypsä. Parila on riittävän kuuma, kun leivän pinnalle muodostuu kuplia.

Valmista tsatsiki. Pese kurkku ja raasta raastimen isoimmilla terillä. Purista mehu pois käsin ja laita kulhoon. Hienonna mintunoksat ja valkosipulinkynnet. Sekoita joukkoon jogurtti, mausta suolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin odottamaan.

Hiero broilerinfileiden pintaan harissamaustetta ja grillaa kypsäksi noin 20 minuuttia, fileitä välillä käännellen. Grillaa samalla pikkupaprikat. Leikkaa fileet viipaleiksi ja tarjoa naanleivän, minttutsatsikin ja mausteisten paprikoiden kanssa.

Valmistusaika: 75 minuuttia + naan-leipien kohotus (2 tuntia)

Annoksia: 8



Grillatut nektariinit ja rosmariinimuru

50 g voita

0,5 dl jauhoja

0,5 dl tomusokeria

1 dl kaurahiutaleita

2 oksaa rosmariinia hienonnettuna

4–6 kypsää nektariinia tai persikkaa

250 g mascarponea

2 rkl sokeria

Valmista crumble. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, sokeri ja hiutaleet sekä hienonnettu rosmariini kulhoon, nypi murumaiseksi seokseksi ja ripottele leivinpaperille uunipellille. Paista 10–12 minuuttia, kunnes muru on rapeaa.

Pese nektariinit huolella, puolita ja poista kivet. Sekoita mascarponen joukkoon sokeri. Grillaa hedelmät leikkauspuoli alaspäin miedolla tai jälkilämmöllä, kunnes pinta on saanut väriä ja hedelmä hieman kypsynyt. Käännä ja grillaa hetki toiselta puolelta.

Murskaa rosmariinimurua lautasille, aseta päälle nektariinit ja lusikoi mascarponea nektariinien päälle. Tarjoa heti.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4–6




IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt