Ruotsinlaivojen aamupalapöytään on viime vuosina ilmestynyt ruokalaji, joka saattaa ihmetyttää suomalaisia

Ruotsinlaivoilla matkustaa nyt entistä enemmän aasialaisia turisteja, joiden toiveet on huomioitu laivojen ruokatarjonnassa.

Laivojen kalaruoat ovat niin suomalaisten, kuin aasialaisturistienkin mieleen.

12.6.2019 19:00

– Tällä matkalla Helsingistä Tukholmaan laivallamme on 49 eri kansallisuuden edustajaa, kesäkuun ensimmäisellä viikolla Helsingistä Tukholmaan lähteneen laivan tervetulokuulutuksessa kerrottiin.

Nyt varsinkin kesäaikaan ruotsinlaivoilla seilaa suomalaisten ja ruotsalaisten lisäksi erityisesti aasialaisia matkustajia, joiden määrät ovat kasvaneet selvästi. Muutos on tapahtunut muutamassa vuodessa.

– Viidessä vuodesta on muuttunut paljon. Japanilaisia asiakkaita meillä on ollut aina, mutta Kiinasta ja Etelä-Koreasta tulevat matkustajat ovat uutta ja heidän määränsä on lisääntynyt todella paljon, ruokapalveluista TallinkSiljalla vastaava Jouni Pihkakorpi kertoo.

– Viime kesänä ja jo sitä edellisenä kesänä intialaiset ovat olleet myös sellainen yksi iso ryhmä, joka on kasvanut koko ajan. Kesä ja varsinkin heinäkuu on se sesonkiaika, jolloin on paljon turisteja näiltä kolmelta alueelta.

Riisivelliä aamiaisella

Aasialaisten turistien toiveet näkyvät myös laivojen buffetpöydissä. Suomalaiset saattavat ihmetellä erityisesti aamiaisbuffeteissa tarjolla olevaa riisisammiota, jonka sisältö voi näyttää tavalliselta keitetyltä riisiltä. Siitä onkin esitetty kysymyksiä laivojen henkilökunnalle.

Kyseessä on riisivelli, jota tarjotaan aamiaisilla aasialaisturistien toiveesta. Jouni Pihkakorpi ymmärtää, miksi tuote saattaa kummastuttaa suomalaisia.

– Se on hieman epämääräisen näköistä, hän naurahtaa.

– Se ei ole kuitenkaan vain keitettyä riisiä. Tuotteen nimi on Congee ja se on pehmeää, veteen keitettyä riisiä, eli riisivelliä. Siihen lisätään riisiviinietikkaa, soijaa ja seesamiöljyä maun mukaan. Tämän lisäksi riisivelliin lisätään lihaa, kalaa, kanaa tai tofua.

Ruokalaji on tullut tarjolle aasialaisten turistien toiveesta.

– Riisivelli oli heiltä ehdoton toive. Se tulee tehdä hyvälaatuisesta riisistä. Lisäksi tarjolla on aina keitettyä, kuumaa vettä.

Jouni Pihkakorpi kertoo, että vaikka tietyt elementit tehdään aasialaisten matkustajien toiveisiinsa perustuen, aasialaisturistit tutustuvat innokkaasti myös pohjoismaalaiseen ruokatarjontaan. Niissä lempituotteet ovat selkeitä.

– Sillit, silakat ja kalat ovat todella suosittuja.

Joulumakkara ei kiinnosta

Aasialaisturistit eivät ole olleet kovinkaan innostuneita joulun aikaan joulupöydän perinteikkäistä laatikkoruoista. Pihkakorven mukaan ruotsalainen joulumakkara on yksi niistä harvoista tuotteista, jotka eivät ole aasialaisten lempiruokien listalla ruotsinlaivoilla.

Ruotsissa puhutaan voimakkaasti lentämisen haitoista. Onko ruotsalaisia matkustajia nyt aiempaa enemmän?

– Ruotsissa lentämisasiat ovat tosiaan olleet niin paljon esillä ja vaihtoehtoisilla välineillä matkustaminen on noussut siellä tärkeämmäksi. Suuressa mittakaavassa ruotsalaisten matkustajien määrien kasvua laivoilla ei näy. Ruotsalaiset ovat kuitenkin toinen suurin matkustajaryhmä ruotsinlaivoilla, mutta suuria muutoksia ei ole vielä havaittavissa.

Myöskään Viking Linella ei ole havaittu ruotsalaismatkustajien määrissä merkittäviä muutoksia.

– Ruotsissa lentämisen haittoja nostetaan aktiivisesti esille, mutta emme voi sanoa, onko se tuonut lisää matkustajia meille, koska ruotsalaisten määrä on pysynyt melko vakaana viime vuodet, Christa Grönlund Viking Linen viestinnästä kertoo.

Karjalanpiirakat ja puuro kiinnostavat

– Kasvu on pysynyt melko maltillisena, aasialaisten matkustajien kiinnostus Pohjolaa kohtaan on toki kasvanut, Viking Linen Grönlund kertoo aasialaismatkustajien määristä.

Punaisilla laivoilla heidän toiveensa on myös huomioitu.

– Olemme jo usean vuoden ajan tarjoilleet aamiaisella riisivelliä, niillä lähdöillä joilla on paljon aasialaisia. Sen menekki ei ole valtava, johtuen siitä, että he haluavat merimatkallaan kokeilla paikallisia herkkuja. Karjalanpiirakat ovat herättäneet kiinnostusta heidän keskuudessaan, samoin puuro.

Aasialaiset ruoat kiinnostavat laivalla enemmän pohjoismaalaisia.

– Kiina on iso maa ja heidän keskuudessaan on paljon erilaisia ruokakulttuureita. Myös aamiaispöydän tarjolla olevat kalaruoat ja kananmunat ovat olleet suosittuja. Illalliskattauksessa tarjoilemme kevätrullia ja muita aasialaisia ruokia, mutta niitä syövät lähinnä ”paikalliset matkustajat”, eli suomalaiset ja ruotsalaiset. Aasialaiset panostavat paikallisiin herkkuihimme, lähinnä monipuoliseen kalapöytään, Christa Grönlund kuvailee.

Kesäaika on vilkkain sesonki, mutta talviaika voisi myös tuottaa turistien näkökulmasta eksoottisia elämyksiä, Viking Linella uskotaan.

– Mielestämme Pohjolan ja Suomen ainutlaatuista talvea voisi markkinoida ulkomaille entistä paremmin. Aasialaisille jäätynyt meri on elämyksellinen näky.

Tallink Gruppin vuoden 2018 tilastojen mukaan koko vuoden aikana yhteensä 9 756 611 matkustajasta suomalaisia oli 46 prosenttia, virolaisia 19 ja ruotsalaisia 11 prosenttia. Muista Euroopan maista matkustajia oli 7 prosenttia, Aasiasta 5 prosenttia. Latvialaisia, venäläisiä ja liettualaisia oli 2–5 prosenttia. Nämä luvut sisältävät yhtiön kaikki matkustajamäärät, mukaan lukien Tallinnan-matkat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit