Vappu Pimiä on leiponut ihanaa raparperipiirakkaa samalla ohjeella jo parikymmentä vuotta: ”Erittäin mehevä”

Julkaistu:

Kesäherkut
Raparperiaika on nyt, sillä myöhemmin kesällä sen maku muuttuu.
Raparperi on alkukesällä parhaimmillaan. Martat kertovat sivuillaan, että raparperin paras sesonki on keväällä ja alkukesästä, sillä myöhemmin kesällä suuriksi kasvaneet raparperit ovat jo puisevia ja niiden happamuus kasvaa.

Marttojen sivuilla muistutetaan lisäksi, että raparperista hyödynnetään vain varret, sillä lehdet ovat myrkyllisiä.

Raparperia voi käyttää monipuolisesti, mutta makeissa ja erityisesti maitotuotteita tai muihin kalsiumia sisältäviin herkkuihin raparperi sopii myös muustakin syystä, kuin vain hyvän maun vuoksi.

Satokausikalenterin sivuilla kerrotaan, että raparperin happaman maun aiheuttava oksaalihappo sitoo kehossa olevaa kalsiumia ja siksi raparperin kanssa suositellaan samanaikaisesti nautittavan maitotuotteita.

Vapun luottoresepti

Radio- ja tv-juontajana tunnettu Vappu Pimiä kertoo raparperin olevan yksi hänen suosikkituotteistaan kesäkeittiössä.

– Raparperi on yksi suurista suosikeistani. Keitän hilloa, teen kiisseliä sekä piirakkaa ja olenpa grillannutkin sitä, Vappu Pimiä kirjoittaa Vappu leipoo -kirjassaan (Cozy Publishing 2017).

Kirjassa on Pimiän luottoresepti, jonka hän on nimennyt Ihanaksi raparperipiirakaksi. Hän kuvailee ohjetta ”erittäin maistuvaksi ja meheväksi”.

– Olen leiponut samalla reseptillä jo toistakymmentä vuotta, Vappu Pimiä kirjoittaa kirjassa.

Ihana raparperipiirakka

Pohja:

100 g voita

1 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 tl jauhettua kardemummaa

1 kananmuna

Täyte:

10 dl (n. 500 g) raparperin varsia paloiteltuna

( 2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja)

1 tölkki (200 g) ranskankermaa

1 kananmuna

1 dl sokeria

2 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Mittaa kulhoon vähän pehmennyt voi sekä kaikki kuivat aineet.
  3. Nypi taikina murumaiseksi seokseksi.
  4. Lisää lopuksi joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
  5. Voitele pyöreä piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan, myös reunoille.
  6. Voit myös painella taikinan levyksi suoraan leivinpaperin päällä pöydällä ja nostaa pohjan papereineen vuokaan – näin vältyt vuoan voitelulta.
  7. Levitä päälle paloitellut raparperinvarret (jos käytät pakastettuja, sekoita varsipalojen joukkoon maissitärkkelys tai perunajauhot).
  8. Sekoita muut täytteen ainekset keskenään ja kaada seos raparperien päälle.
  9. Paista uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.
  10. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
Lähde ja resepti: Vappu Pimiä: Vappu leipoo, Cozy Publishing 2017.

Vaniljainen kerma mehevöittää raparperibriossipiirakan

IS-Plussan kokki Prisca Leclercin raparperipiirakan ohje on myös kokeilemisen arvoinen.


Hänen ohjeellaan raparperi upotetaan briossipiiraaseen. Vaniljainen kerma mehevöittää pullatyyppisen herkkupiiraan.

Raparperibriossipiirakka

50 g voita

300 g raparperia (tai 5 dl)

0,5 dl maitoa

½ rkl kuivahiivaa

0,5 dl sokeria

hyppysellinen suolaa

3 dl jauhoja

3 rkl kermaa

1 kananmuna

0,5 dl ruokosokeria

tippa vaniljauutetta

Valmistusohjeet

  1. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Leikkaa valmiiksi kuutioiksi, jotta lämpenee nopeammin.
  2. Pese, perkaa ja paloittele raparperit paloiksi.
  3. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri ja suola joukkoon ja anna hiivan hetken heräillä.
  4. Lisää puolet jauhoista voimakkaasti vispilällä vatkaten. Lisää sitten loput jauhot käsin vaivaten.
  5. Lisää lopuksi voi, kuutio kerrallaan, kunnes se on sekoittunut tasaisesti taikinaan.
  6. Anna taikinan kohota 1 tunti lämpimässä, liinalla peitettynä.
  7. Painele taikina voideltuun korkeareunaiseen piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan (läpimitta 22 cm). Anna kohota vielä puoli tuntia.
  8. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  9. Valmista sillä aikaa kermaseos.
  10. Sekoita kerma, muna, ruokosokeri ja vaniljauute haarukalla tasaiseksi.
  11. Painele taikinan pintaan sormin koloja, kaada raparperit vuokaan ja päälle kermaseos.
  12. Nosta uuniin 30–40 minuutiksi.

Marttojen raparperijuoma

Martat juhlivat tänä vuonna 150-vuotista historiaansa. Juhlavuoden kunniaksi ilmestyneessä Marttojen keittokirjassa on ihana ohje raparperijuoman valmistamiseen.


Raikas raparperijuoma

2 litraa raparperinpaloja

1 sitruuna

5 dl sokeria

3 tl sitruunahappoa

1 litraa kiehuvaa vettä

Valmistusohjeet

  1. Huuhtele raparperit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  2. Pese sitruuna kuumalla vedellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  3. Pane raparperit, sitruunaviipaleet, sokeri ja sitruunahappo astiaan ja kaada kuuma vesi päälle.
  4. Sekoita ja jätä maustumaan vuorokaudeksi.
  5. Siivilöi ja pullota.
  6. Kun käytät mehua, laimenna se ja tarjoa kylmänä.
Resepti: Martat keittokirja – innostu ja onnistu keittiössä (Gummerus kustannus Oy 2019)


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt