Kesän paras resepti on hölskytyspotut – tämä ohje nostaa uudet perunat uudelle tasolle

Julkaistu:

Varhaisperuna
Hölskypottuja tehdessä tärkeää on keittää perunat pehmeiksi.
Noin vuosi sitten hämeenlinnalainen Eila törmäsi netissä reseptiin, josta hän innostui samalta istumalta. Kyseessä olivat hölskypotut, jotka saavat makua muun muassa tillistä ja ranskankermasta.

– Ne kuulostivat tosi jänniltä. Kun sitten kerran tuli kokeiltua, niin ei jäänyt siihen, vaan päädyin tekemään pottuja monta kertaa, Eila kertaa.

Myös hyrskypotuiksi kutsuttava kesäherkku nousi hitiksi muutama vuosi sitten, eikä ihme. Perunoiden jippo on siinä, että kattilaa ravistellaan: tämä saa muut ainekset sekoittumaan perunoihin.

Vaikka varhaisperunat ovat myös sellaisenaan verratonta ruokaa, saa hölskyperunoiden helpolla reseptillä niihin ihan uutta makua.

Tarjoile lohen tai sillin kera

Eila sanookin, että hänelle hölskypotut maistuvat nykyään jopa paremmin kuin perinteiset uudet perunat. Etenkin vieraille hän valmistaa niitä mielellään.

– Olen sitä mieltä, että näihin sopii mikä tahansa perunalajike hyvin. Meillä odotellaan nyt, että oma Timo-peruna kypsyy, sitten käytetään niitä.

Hän neuvoo keittämään perunat pehmeiksi, jotta maut pääsevät leviämään niihin kunnolla.

Itse hän tarjoilee potut yleensä kalan, eli itsesavustetun lohen tai sillin kanssa, syksymmällä myös muikkujen kera.

– Me olemme miehen kanssa niin kalaihmisiä, että mennään usein näillä, mutta sopiihan näiden kanssa vaikka grillattu kanakin, Eila miettii.

Kermana hän kertoo käyttäneensä myös Creme Bonjourin tillisitruunaa, jolloin tillinippua ei tarvita, kun maku tulee jo ranskankerman mukana.

Hölskypotut

(5 annosta)

Ainekset

1 kg varhaisperunoita

2 l vettä + 1 tl suolaa

4 kevätsipulinvartta

1 ruukku tilliä

1 prk (250 g) ranskankermaa

50 g voita

Valmistus

  1. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Pienet kypsyvät 10 minuutissa, isot 15–20 minuutissa.
  2. Hienonna sipulinvarret ja tilli perunoiden kypsyessä.
  3. Kaada keitinvesi kattilasta. Lisää sipulinvarret, tilli, ranskankerma ja voi perunoiden joukkoon.
  4. Peitä kattila kannella ja ravistele voimakkaasti niin, että perunat hieman hajoavat ja ainekset sekoittuvat. Tarjoile heti.
  5. Vinkki: Voit käyttää ranskankerman tilalla myös smetanaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt